HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Versenyképességi rangsor 2023
2024. június 13., csütörtök

Több intézmény is közzétette a 2023-as évi rangsorát az országok versenyképességével kapcsolatban, mely listákon mint megfigyelt ország, hazánk is megtalálható.

A svájci Institute for Management Development (IMD) intézet versenyképesség-értékelő 2023-as listáján a 64 megfigyelt ország közül Magyarország a 46. helyen zárt, a visegrádi országok közül megelőztük Szlovákiát, közel azonos pontszámot szereztünk Lengyelországgal, Csehország viszont előttünk végzett a rangsorolásban.

A Solability versenyképességi rangsorában erőforrás-hatékonyság területen 180 ország közül hazánk a 95. helyen végzett, hasonló pontszámokat kapva, mint Szlovákia, Csehország és Lengyelország.

Az Európai Unió egyik sarokköve az energiahatékonyság, hiszen jelentős a hátrány ebben a tekintetben a globális versenytársakkal szemben. Az elmúlt években Magyarországon kulcskérdéssé vált a gazdasági versenyképesség növelése, és a magyar gazdaság energiahatékonysága javuló tendenciát mutatott az utóbbi évtizedekben.

  • 2023-ban 35%-al kevesebb energiát használtunk fel az egységnyi GDP megtermeléséhez, mint 2010-ben
  • 2023-ban 44%-al kevesebb energiát használtunk fel, mint az ezredforduló idején

Ezek a változások lényegesek nemcsak a vállalkozások optimális működésének szempontjából, hanem a környezet megóvása, illetve a lakosság életszínvonalának, életminőségének fenntartása miatt egyaránt.

pdfThe-Global-Sustainable-Competitiveness-Index-Report-2023.pdf