HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Mit kell tudni a postarendeletről?
2024. március 28., csütörtök
csomagkiszallitas.jpg

2024. március 28-án hatályba lépett a postai szolgáltatások nyújtásának és a hivatalos iratokkal kapcsolatos postai szolgáltatás részletes szabályairól, valamint a postai szolgáltatók általános szerződési feltételeiről és a postai szolgáltatásból kizárt vagy feltételesen szállítható küldeményekről szóló 335/2012. (XII.4.) Korm. rendelet módosítása.

A változás lényege, hogy 2024. március 28-tól minden, a fogyasztók részére a webáruházban történő értékesítés esetén fel kell ajánlani a Magyar Posta Zrt., pontosabban a leányvállalata, az MPL útján történő kiszállítást is. Amennyiben a webáruházat működtető vállalkozás e szállítási lehetőséget már jelenleg is alkalmazza, teendője nincs. Amennyiben a webáruház olyan speciális terméket forgalmaz, amelynek szállítását a posta nem vállalja, a vállalkozás mentesül az MPL útján történő kiszállítás kötelező felajánlása alól.

Természetesen a módosítás nem jár azzal, hogy ezentúl kizárólag a Magyar Posta Zrt. közreműködésével volna csak lehetséges a megvásárolt termékek házhoz, vagy csomagpontra történő szállítása. A jogszabályi kötelezettség csupán a felajánlásra vonatkozik, a fogyasztó dönthet úgy, hogy más módon, pl. futárszolgálat útján kívánja megkapni a megvásárolt terméket. A webáruházaknak tehát választási lehetőségként kell feltüntetni a postai szállítást.

Fontos viszont a csomagok felvételével kapcsolatban, hogy a Magyar Posta Zrt. a honlapján arról tájékoztatja a változásokat, hogy amennyiben a vállalkozás a posta általános szerződési feltételeiben meghatározott postai szolgáltatást veszi igénybe, abban az esetben a vásárló által megrendelt terméket az MPL munkatársai nem tudják a vállalkozás telephelyén felvenni. Ez mindenképpen logisztikai problémákat jelenthet majd számos vállalkozás esetében.

A Magyar Posta Zrt. honlapján elérhető az a regisztrációs űrlap, amelynek megfelelő kitöltésével a vállalkozás jogosult lesz a posta által meghirdetett díjak ellenében a logisztikai szolgáltatások igénybevételére. A postai tájékoztatás szerint ezen túlmenően további szerződéskötés nem szükséges a Magyar Posta Zrt-vel vagy annak valamely leányvállalatával.

Milyen díjakat alkalmaz a Magyar Posta Zrt.?

    Csomagautomatába, Posta Pontra vagy postára kézbesítve: bruttó 990 Ft/db

    Háznál történő kézbesítés esetén: 0-10 kg-ig bruttó 1990 Ft/db

    Háznál történő kézbesítés esetén: 10-20 kg-ig bruttó 2990 Ft/db

    Háznál történő kézbesítés esetén: 20-40 kg-ig bruttó 5990 Ft/db