HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Stop a kamatstopnak
2024. március 14., csütörtök
2024. április 1-jével kivezetik a KKV kamatstopot. A kormány intézkedése 17 hónapon keresztül, azaz 2022. november 1. óta nyújtott jelentős segítséget a változó kamatozású, nem támogatott és legalább egy éves futamidejű forint hitellel rendelkező kkv-k számára és védte a több mint 50 ezer hazai vállalkozást a megemelkedett kamatszinttel szemben. Az intézkedés így bevezetése óta összességében mintegy 150 milliárd forinttal enyhítette több mint 50 ezer magyar KKV törlesztési terheit és megközelítőleg 1.500 milliárd forint összegű hitelállományt érintett.

Az utóbbi időszakban érdemi csökkenés volt tapasztalható a hazai kamatkörnyezetben, amelynek eredményeképp a 3 hónapos BUBOR a piaci várakozások szerint 2024. április 1-ig a KKV kamatstoppal rögzített 7,77%-os szint alá fog csökkeni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség együttműködésének eredményeként a bankok vállalták, hogy a 2024. február 1. és április 30. között az új vállalati hitelszerződések esetén a BUBOR, mint referenciakamat feletti kamatfelárat a folyósítást követően fél évig 0%-os szintre csökkentik. Mindez 2-4 százalékponttal csökkenti a vállalati hitelek kamatszintjét, hozzájárulva a beruházások és fejlesztések ösztönzése mellett, a piaci hitelezés és a gazdasági növekedés helyreállításához.

A kamatstoppal érintett hitelszerződéssel rendelkező hazai kis- és középvállalkozásoknak érdemes áttekinteni a hitel portfóliójukat és esetleg egy kedvezőbb konstrukcióra váltani.