HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Elzárják a gázt a cégemnél? - PBKIK
2023. november 10., péntek
Energiakoltseg_beruhazas_tamogatas.jpg

A kormány 2023.08.24.-én kiadott 399/2023. (VIII. 24.) rendeletében jelentősen átdolgozza a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló szabályrendszerét, azaz a korlátozási besorolásokat és szabályrendszert.
 
Kiegészítve a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által készített anyagot szeretném szíves figyelmébe ajánlani a Wattler cikkét is.
 

Az új rendszer alkalmazása 2024. január 1-jén indul majd, de addig is a kereskedőknek (vagy saját jogon eljáró felhasználóknak) 2023.11.15.-ig kell majd leadniuk a felhasználási helyekre vonatkozó új besorolási kategóriákat.
 
A cikkből kiderül, hogy az eddigi 8+1 korlátozási kategória helyett három kategóriába kerülnek besorolásra a felhasználási helyek:
1.    korlátozási kategória: 50MW teljesítménynél nagyobb erőművek
2.    korlátozási kategória: legalább 10 m3/órás távmért felhasználási helyek
3.    korlátozási kategória: 10 m3/óra alatti vagy nem távmért felhasználási helyek
 
A rendelet kimondja: „korlátozási kategóriák, kivételek figyelembevételével kijelöli azokat a felhasználási helyeket, amelyek korlátozása szükséges, annak figyelembevételével, hogy minél kevesebb felhasználó korlátozásával lehessen elérni a tervezett korlátozási szintet”.
 
Fontos változás, hogy korlátozás végrehajtására 4 óra áll rendelkezésre, de egyedi kérelem alapján ettől el lehet térni. A korlátozási kivételekként 6 kivételt határoztak meg. A kivételekbe való tartozásról a felhasználóknak nyilatkoznia kell.
 
Az új korlátozási besorolásokkal kapcsolatban – amennyiben eddig még nem történt meg – minden felhasználót meg fog keresni a kereskedője. A nyilatkozatminta megtalálható a rendelet végén.
A felhasználóknak érdemes előre felkészülni erre, különös tekintettel az alábbiakra:
•    Korlátozási kapcsolattartó személy kijelölése
•    Amennyiben rendelkezik olyan felhasználási hellyel, mely bármely kivételben érintett lehet, a szükséges nyilatkozat kitöltése és hatósági bizonyítványok beszerzése.
Kapcsolódó állományok: