HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Online előadás a kiterjesztett gyártói felelősségről
2023. szeptember 13., szerda
MOHU-logo.jpg

Elrajtolt a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR), felkészül a kötelező visszaváltás (DRS)" címmel online előadást tart a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal, valamint a PwC Magyarország 2023. szeptember 20-án, szerdán 14:00-től 15:00 óráig. Az online előadás nyelve magyar.

Az előadás nyelve: magyar.

Az eseményen való részvétel díjmentes, azonban regisztrációhoz kötött, melyet ide kattintva tehet meg.

Háttér:

2023. július 1-jén lépett hatályba Magyarországon az ipari hulladékkezelési folyamatokat jelentős mértékben megváltoztató kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (Extended Producers Responsibility, rövidítve EPR), amely új díjfizetési kötelezettséget és adminisztratív terhet ró a körforgásos termékek (köztük a csomagolások, elektromos és elektronikus berendezések, elemek és akkumulátorok) gyártóira, illetve azok első belföldi forgalmazóira, továbbá az érintett hulladékok – főszabály szerint – kizárólag a MOHU részére adhatóak át.

Az EPR-rendszeren felül a gyártókat és a kereskedőket egyaránt érinti a várakozások szerint 2024. január 1-jén hatályba lépő, italcsomagolásokhoz kapcsolódó kötelező visszaváltási rendszer (Deposit Return Scheme, rövidítve DRS). A DRS-rendszer alapján az italcsomagolások forgalomba hozatalakor a gyártók kötelesek visszaváltási díjat fizetni a MOHU részére, ezt a díjat azonban a fogyasztó megkapja, ha visszaviszi az üres csomagolást a kereskedő által üzemeltetett gyűjtőpontra.

A jogszabályi változások, valamint a fenntarthatósági törekvések és elvárások miatt kiemelkedően fontossá vált az anyagok és termékek megfelelő hulladék-szabályozási minősítése.

Szakértőik az előadás során jogi szempontból mutatják be:

  • az EPR- és a DRS-szabályozás legfontosabb elemeit,
  • az új rendeletekkel érintett hulladékfajtákat, az anyagok minősítésének szempontjait, az egyes kategóriák határterületeit,
  • a gyártók, a forgalmazók és a kereskedők által teljesítendő kötelezettségeket,
  • a felülvizsgálandó vállalati folyamatokat.

Előadóink továbbá az EPR-megfelelőség egyes komplex kérdéseit járják körül, valamint bemutatják az EPR adminisztráció automatizálására készített megoldásunkat.

Előadóink:

  • Szük Balázs, vezető menedzser - PwC Magyarország
  • dr. Zalai Péter, ügyvéd, partner - Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
  • dr. Balog Balázs, ügyvéd - Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda
  • dr. Bán Kristóf, jogi szakértő - Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda