HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Nem kell soron kívül bevallást beadnia a szünetelő egyéni vállalkozónak
2023. augusztus 25., péntek
Adminisztracio.jpg

2023. július 15. óta a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozónak, ügyvédnek, szabadalmiügyvivőnek, valamint közjegyzőnek nem kell soron kívül, hanem elegendő a teljes bevallási időszak végén benyújtania bevallását a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

Áfabevallás

A havi áfabevallónak a havi időszakot követő hónap 20-áig, a negyedéves áfabevallónak a negyedéves időszakot követő hónap 20-áig, az éves áfabevallónak pedig az adóévet követő év február 25-ig kell a szüneteltetés megkezdésétől függetlenül a teljes bevallási időszakra benyújtania bevallását.  Akkor is a teljes időszakról kell a bevallást beadni, ha az adózó időközben befejezi a szüneteltetést, vagyis újra gyakorolja a tevékenységét.

Ha az adózó a korábbi szabályozás miatt már benyújtotta soron kívüli bevallását, azt a NAV elfogadta. Ezeket a korábbi adattartalomnak megfelelően lehet önellenőrizni, helyesbíteni. Ha a tevékenységét az adózó a szünetelés után folytatja, akkor az űrlapokon a bevallási időszak kezdeténél a tevékenység megkezdésnek dátumát, azaz a szüneteltetés megszűnését követő napot kell feltüntetni.

Szocho- és járulékbevallás

A 2358 jelű ,,Bevallás a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó szociális hozzájárulási adó- és járulékkötelezettségéről, valamint a biztosított mezőgazdasági őstermelő járulékkötelezettségéről” bevallás soron kívüli benyújtása alól az egyéni vállalkozó első alkalommal a 2023. július 15. után esedékes havi és negyedéves 2358-as bevallásoknál mentesül. Ez azt jelenti, ha a biztosított egyéni vállalkozó tevékenységének szüneteltetése 2023. június 30. után kezdődik vagy fejeződik be, akkor a bevallást az e dátumot magába foglaló teljes bevallási időszakra kell benyújtani:

  • a vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozónak a teljes hónapra, a havi időszakot követő hónap 12-éig,
  • az átalányadózást választó egyéni vállalkozónak pedig a teljes negyedévre, a negyedévesidőszakot követő hónap 12-éig.

Továbbra sem kell a bevallást benyújtani az adózónak, ha a tevékenység a teljes bevallási időszakban szünetel.