HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Szakképzés
Kiváló eredményeket értek el a Békés vármegyei kozmetikus tanulók alkalmi smink kategóriában Balatonfüreden
2023. május 19., péntek

Kiváló eredményeket értek el a Békés vármegyei kozmetikus tanulók alkalmi smink kategóriában Balatonfüreden, a 65. Jubileumi Magyar Bajnokságon vehette át a Magyar Fodrász és Kozmetikus Egyesület rendezvényén. Kertai Emőke ezüstkoszorús kozmetikusmester tanítványainak naplemente fantázianévvel kellett alkalmi sminket készíteni.

Balatonfüreden 45 perc alatt kellett elkészíteni azt a sminket, amire hosszú hónapokon keresztül készültek a kozmetikusok és a tanulók. A legtöbbször egy végigdolgozott nap után vagy éppen hétvégénként vették elő a festéket és ecseteket.

  • Ez nem munka, hanem hivatás vagy hobbi. Kevés a különbség az utóbbi kettő között – mondta a felkészítő kozmetikus, Kertai Emőke. – A gyakorlás három hónapja alatt rengeteget változott a smink kinézete, több százszor mosták le a lányok és kezdték elölről a feladatot, mert ugyan minden jó volt, de nem tökéletes. Ez idő alatt nemcsak az elképzelt smink változott, hanem a munkamódszerük is fejlődött a lányoknak. Teljesen más mozdulatokkal állnak neki a szempillafestésnek, a masszírozásnak, a szemöldökszedésnek, hiszen finomodott a kezük. A smink azonban nemcsak a kezek, hanem az agy munkája is, egy pillanatra sem lankadhat a figyelem.

Egy jó kozmetikusnak az állóképességen kívül jó látásmód és természetesen sok-sok kézügyesség is szükséges, de az elhivatottság is nagyon fontos.

  • Egészségfejlesztés-rekreáció szakon végeztem az egyetemen, utána döntöttem úgy, hogy szeretnék valamilyen nőiesebb formában is kapcsolódni ehhez a területhez – mondta Illyés Gerda, Kertai Emőke tanítványa, aki ötödik helyen végzett a nagyon erős mezőnyben.

Míg Gerda elsősorban a sminkekben valósítja meg önmagát, a másik versenyző, a negyedik helyen végzett Nedró Eszter akár képeket is szívesen fest.

  • Érettségi után pihenni szerettem volna egy évet, az utolsó napon adtam be mégis a jelentkezésemet kozmetikus képzésre. Nagyon örülök, hogy így tettem – mondta Nedró Eszter. – Sminktetoválásokkal és hosszú távon tetoválásokkal is szeretnék foglalkozni, ehhez biztos kéz és szárnyaló fantázia kell.

A verseny alatt Kertai Emőke nemcsak Gerdáért és Eszterért szurkolt, hanem Pléli Rékáért is, aki a középmezőnyben végzett és Purecsné Lakatos Szabináért is, aki felnőtt összetettben 5. helyezést ért el.

  • Több száz tanulóval foglalkoztam már az elmúlt évek alatt, a legtöbbjükkel a mai napig tatjuk a kapcsolatot. Beszaladnak az üzletbe, tanácsot kérnek még olyanok is, akik már mestervizsgáztak. Ebben a szakmában ez teljesen természetes – mondta Kertai Emőke, aki érti és megérti a versenyzők izgalmát, hiszen ő is sokat vett részt megmérettetésen, többek között világbajnokságon is sikerrel szerepelt. Ezen kívül zsűrizni is szokott, tehát mindkét oldalt ismeri.

Azonban nem elég csak az elvárásokat tudni és hozni, ismerni kell a legutóbbi stílusirányzatokat is, amelyeket Kovács Barbara ezüstkoszorús kozmetikusmester szokott bemutatni Emőke tanítványainak. A csapat nagyon hálás a két évtizede a fővarosban dolgozó Kovács Barbara ezüstkoszorús kozmetikus mesternek. A többszörös Magyar Bajnok, kétszeres világbajnok 2. helyezett, háromszoros Európa-bajnok 2. helyezett sokat segített a felkészülésben.