HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
GAZDASÁGI ÉVNYITÓ GYULÁN LÁZÁR JÁNOS MINISZTERREL
2023. március 29., szerda

Gazdasági évnyitó fórumot tartott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gyulán, az Almásy-kastélyban pénteken. A rendezvényen részt vett Lázár János építési és közlekedési miniszter, Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Dr. Orosz Tivadar, az iparkamara Békés Megyei elnöke. A találkozón bemutattuk a Békés Megyei Hírlap gondozásában elkészült TOP 100–Békés vármegye gazdasága 2021-2022 című magazint is, amelyben Békés megyei 100 legnagyobb árbevételű cégének főbb mutatói, gazdasági elemzések, illetve interjúk olvashatók.


Fotó: Pintér Vince/BMKIK

Dr. Orosz Tivadar beszédében elmondta, öröm, hogy Békés megye kiemelt állami támogatásra számíthat, hiszen, mint a TOP100 kiadvány is mutatja, komoly vállalkozások találhatók a megyében. Nagyon fontos, hogy a gazdaság működőképessége megmaradjon. Dr. Orosz Tivadar példaértékűnek tartja a kormány és a kereskedelmi és iparkamara párbeszédét.

Lázár János építési és közlekedési miniszter kiemelte, hogy Békéscsabát, Békés megyét fel kell tenni a közlekedési térképre egy Békéscsaba-Arad, Békéscsaba-Debrecen, Békéscsaba-Kecskemét és egy Békéscsaba-Szeged tengelyen. A tömegközlekedés és az útfejlesztés is kiemelt jelentőségű, mert az a cél, hogy a munkavállaló legfeljebb 25-30 percet ingázzon ahhoz, hogy az ipart és a gazdaságot ki tudják szolgálni dolgozóval.

- Ha egy család több mint egy órát utazik naponta, az a familia előbb-utóbb el fog költözni. A vállalkozóknak nem tesz jót, ha a munkavállaló előbb az aprófalvakból egy nagyobb településre, onnan a megyeszékhelyre, onnan Budapestre, majd külföldre költözik. Éppen ezért helyben kell lehetőségeket teremteni – mondta Lázár János.

A miniszter arról is beszélt, hogy hamarosan megjelenik egy állami beruházásokról szóló törvény, amihez a magyar kereskedelmi és iparkamara sokat tett hozzá.

- Az összes építőipari és közlekedésben érdekelt vállalkozó az én ügyfelem, én képviselem őket. 370 000 ember dolgozik az építőiparban és nekem az a dolgom, hogy a magyarok jussanak munkához és így az állam bevételhez – mondta Lázár János. Hozzátette: a kormány szeretne ipart telepíteni Békés megyébe. Ennek egyik elemét a katonai-hadiipari beruházások jelenthetik.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elnöke kiemelte, 4,6 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. A legnagyobb probléma az infláció.

- Lehetett látni már a covid előtt a nyersanyagárak növekedését, de a járvány eltakarta a folyamatot, hiszen visszaesett a kereslet, de amint elmúlt a vírus, azonnal megjelent egy erős inflációs nyomás – mondta dr. Parragh László. – Az alapkamat szintjét kifogásoljuk, azt gondoljuk nem jó irányba megy a jegybank ezzel a kamatszinttel.

Dr. Parragh László hozzátette, büszke rá, hogy a vállalkozóknak azonnal tudnak segítséget nyújtani, a Széchenyi Kártya Program azonnal bevethető instrumentum.