HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Szakképzés
Ringbe szálltak a szakmák kiváló tanulói
2023. január 16., hétfő
bankkartya.jpg
Fotó: Pintér Vince/BMKIK

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara előválogatója már zajlik. A megmérettetésen több mint ötszáz diák versenyez 39 szakmában.

A versenyek célja a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi elismertségének és vonzerejének növelése, a „Szakmát a kézbe” szlogen jegyében. A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) a hároméves képzés végzős középiskolásainak, illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), az érettségit is adó, 5 éves technikum végzőseinek szól.

Békésben mindig nagy az érdeklődés, a TOP három vármegyébe rendre bekerül a Viharsarok még úgy is, hogy több iskola maga is szűr és csak a legjobb növendékeiket nevezik be. Idén Békés vármegyében az informatikusok, a pincérek, a kozmetikus technikusok és a nyomdaipari technikusok közül jelentkeztek a legtöbben és vesznek részt az előválogatón.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kamarával közös megmérettetésén a fiataloknak érdekük, hogy jól szerepeljenek. Egyrészt aki legalább 60 százalékosra írja meg a feladatlapot, az részben mentesül az év végi szakmai vizsgák alól, automatikusan jár neki a jeles. Másrészt, az országos döntők legjobbjai közül válogatják az Európa és világbajnokságra nevezendő versenyzőket is.