Kötelező kamarai regisztráció
HACK">

» Hírek
Maradék nélkül program
2022. október 27., csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Európai Unió LIFE Környezetvédelmi alprogramjának pénzügyi támogatásával indította a Maradék nélkül elnevezésű programot. A programot az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. koordinálja.

Szechenyi.jpg

Magyarországon körülbelül 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, melynek 48-49%-a az elkerülhető élelmiszerhulladékból (pl. feleslegesen vásárolt élelmiszer) származik. Az élelmiszerpazarlás problémája egyaránt jelentkezik a kereskedelemben és a lakosság körében is. Éppen ezért a program fő céljai a következők:

  • Az élelmiszerhulladékok arányának csökkentése a magyar háztartásokban fogyasztói attitűdök és viselkedésminták megváltoztatása révén.
  • Általános iskolások tudásszintjének és tudatosságának növelése az élelmiszerpazarlás témakörében.
  • Élelmiszerhulladékok prevencióját elősegítő jó gyakorlatok összegyűjtése, illetve ezek alapján saját, hazai joggyakorlathoz illeszkedő útmutató kidolgozása az érintett élelmiszerlánc szereplők részére.
  • Együttműködési kapcsolatok kialakítása más EU-s tagállamokkal a projekt elemeinek nemzetközi implementálhatóságának elősegítése érdekében.

Az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. által koordinált program jogszabályi környezetét az alábbi jogszabályok határozzák meg: