Kötelező kamarai regisztráció
HACK">

» Hírek
Kaizen™ Stratégia
2022. október 24., hétfő

Kaizen™ Stratégia
címmel jelent meg Maszaaki Imai legújabb könyve magyarul. A módszerről beszélt Mátrai Norbert, a Kaizen Institute Hungary Kft. vezető tanácsadója Békéscsabán, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál tartott előadásán.

További információért kattintson.

A globális Kaizen Intézetet 1985-ben alapította az üzleti guru, Maszaaki Imai. A Kaizen a folyamatos fejlődés szemléletét tűzte ki célul. Az első könyv 1985-ben jelent meg és mutatta meg a japán vezetéstechnikai ismereteket, amelyek azóta az egész világban ismertek LEAN vagy Kaizen néven. 1996-ban jelent meg a második könyv, a Gemba Kaizen, ez a Kaizen elvek gyakorlati megvalósítását mutatja be. A harmadik, idén megjelent életműkönyv vezetőknek, döntéshozóknak, cégtulajdonosoknak szól és különösen időszerű, hiszen egy cég pénzügyi eredményességét olyan tényezők befolyásolják, amelyekre nincs ráhatásunk, de a saját folyamatainknak mi vagyunk a meghatározói.

A működési hatékonyságunk viszont a mi kezünkben van – hangsúlyozta Mátrai Norbert. – Kérdés, hogyan lehet az állandóan változó, negatív körülmények között a működési hatékonyságot stabilizálni, növelni és ezáltal a rugalmasságunkat is emelni. Ehhez el kell kezdeni máshogy nézni a saját működésünkre, ami más típusú válaszokat fog hozni, mint eddig.

Ezzel már szembesült Dr. Prekop Tamás, a békéscsabai székhelyű TREZOR-LIKTOR Zrt. gyárigazgatója és tulajdonosa, aki januárban ismerkedett meg a Kaizen módszerrel. Mint mondta, az első egy-két hét a teljes összeomlás, hiszen minden, eddig jónak ítélt gyakorlat megkérdőjeleződik, új színben tűnik fel.

Tudtuk, hogy a konzervatív szemléletű cégünknek frissebb gondolkodásra van szüksége, de nem tudtuk, hogyan kezdjünk hozzá. Voltak olyan problémák, amiket azonnal tudtunk orvosolni a Kaizen szemlélettel és van, amihez sokkal több idő kell. Ma már sokkal rövidebb idő, nagyobb hatékonysággal tartunk értekezletet, tudjuk mérni az aznapi teljesítményt, hibákat és erősségeket, megbeszéljük és azonnal megoldjuk a felmerülő problémákat, így semmi sem akadályozza a gyártást. Elértük, hogy sokkal hatékonyabban dolgozzunk, így többet termeljünk ugyanannyi idő alatt. Ehhez nem kellettek plusz gépek, új emberek, csak a meglévő bázist jobban kellett használnunk. Ebben segített a Kaizen szemlélet.

Mátrai Norbert kiemelte, ez nem egy válságkezelő könyv, hanem hosszútávú filozófia, ami nemcsak a cégünknél, hanem a magánéletünkben is jól jöhet. A Kaizen Institute Hungary Kft. vezető tanácsadója tíz éve tanítja egyetemen ezt a szemléletet.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál tartott előadáson az élet szinte minden területéről érkeztek vezetők. Volt, aki azért jött, hogy megtanulja, hogyan lehet a cégéért dolgozni és nem a cégében dolgozni. Van különbség.