HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

Nyári diákmunka
Megjelent: 2024.06.17. | Kategória: Magyarország

A nyári diákmunka munkavédelmi, illetve munkaügyi kérdéseivel kapcsolatban megjelent az NGM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának, valamint a Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása.

Ahogy arról már korábban értesült, idén is elindul a Nyári Diákmunka program, amelyen rengeteg középiskolás és egyetemista diák vesz részt tapasztalat-és pénzszerzés céljából. Ezek a munkák lehetőséget biztosítanak számukra a későbbiekben is fontos készségek elsajátítására, azonban a foglalkoztatásuk fokozott kockázatot is jelenthet a szükséges megelőző intézkedések hiányában.

pdf20240611_MU_Nyari_diakmunka_2024.pdf
pdf20240611_MV_Nyari_diakmunka_munkavedelmi_kerdesei_-_2024.pdf »


EPR a gyakorlatban, az elmúlt időszak és az ellenőrzések tapasztalatai | 2024.06.26. 10:00
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Magyarország

EPR-20240626.jpg

A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Szolgáltató NKFT előadást szervez a vármegyei vállalkozások részére „EPR a gyakorlatban, az elmúlt időszak és az ellenőrzések tapasztalatai” témakörben 2024. június 26-án (szerdán) 10 órai kezdettel

Helyszín: 5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5. II. emeleti Konferenciaterem

Előadó: Csermely Ildikó – Eu-Pro EHS Consulting ügyvezetője

Regisztráció: https://bmkik.hu/eloadas-mohu

»


A Panasz Joga
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Magyarország

A_Panasz_joga_20240625.jpg


»


Kiberbiztonsági nyilvántartásba vételi kötelezettség – Engem is érint?
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Magyarország

SZTFH.jpg

A kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény kiberbiztonsági felügyeleti jogkörrel ruházta fel az Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát azon a vállalatok, szervezetek vonatkozásában, amelyek a társadalom és a gazdaság működése szempontjából alapvető szolgáltatásokat, illetve a digitalizáció fejlődése miatt nélkülözhetetlen infrastrukturális szolgáltatásokat nyújtanak. A nyilvántartásba vétel határideje 2024. június 30.

https://sztfh.hu/ugyintezes/nyomtatvanyok-es-urlapok/sztfh420/

»


Beszélgetés a kiskereskedelmi kilátásokról
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Magyarország

MKT-Kiskereskedelmi_kilatasok.jpg

A Magyar Közgazdasági Társaság „Kiskereskedelmi kilátások 2024 év második félévére” címmel szervezendő online szakmai kerekasztal-beszélgetését, melyet 2024. június 18-án, kedden 14 órától Webexen és az MKT YouTube-csatornáján követhet figyelemmel.

Részletek: https://mkt.hu/hu/2024/05/29/kiskereskedelmi-kilatasok/

»


Kérjük, töltse ki az MNB kérdőívét
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Magyarország

MNB_logo_nagy.png
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról. A rövid kérdőívet 2024. június 18-ig lehet kitölteni. docxKonjunktura_felmeres_Vallalati_level_2024_junius.docx
»


Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara új gazdasági kiadványa
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Világ

CCI-France.jpg

Megjelent a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara új gazdasági kiadványa, amely a Magyarországi Francia Nagykövetség Gazdasági Osztályának és a Franciaországi Külkereskedelmi Tanácsosok magyarországi szervezetének közreműködésével jött létre.
pdfMegjelent a 'Francia jelenlét Magyarországon' című kiadvány _ La publication 'Présence française en Hongrie' en parue.pdf »


Versenyképességi rangsor 2023
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Világ

Több intézmény is közzétette a 2023-as évi rangsorát az országok versenyképességével kapcsolatban, mely listákon mint megfigyelt ország, hazánk is megtalálható.

A svájci Institute for Management Development (IMD) intézet versenyképesség-értékelő 2023-as listáján a 64 megfigyelt ország közül Magyarország a 46. helyen zárt, a visegrádi országok közül megelőztük Szlovákiát, közel azonos pontszámot szereztünk Lengyelországgal, Csehország viszont előttünk végzett a rangsorolásban.

A Solability versenyképességi rangsorában erőforrás-hatékonyság területen 180 ország közül hazánk a 95. helyen végzett, hasonló pontszámokat kapva, mint Szlovákia, Csehország és Lengyelország.

Az Európai Unió egyik sarokköve az energiahatékonyság, hiszen jelentős a hátrány ebben a tekintetben a globális versenytársakkal szemben. Az elmúlt években Magyarországon kulcskérdéssé vált a gazdasági versenyképesség növelése, és a magyar gazdaság energiahatékonysága javuló tendenciát mutatott az utóbbi évtizedekben.

  • 2023-ban 35%-al kevesebb energiát használtunk fel az egységnyi GDP megtermeléséhez, mint 2010-ben
  • 2023-ban 44%-al kevesebb energiát használtunk fel, mint az ezredforduló idején

Ezek a változások lényegesek nemcsak a vállalkozások optimális működésének szempontjából, hanem a környezet megóvása, illetve a lakosság életszínvonalának, életminőségének fenntartása miatt egyaránt.

pdfThe-Global-Sustainable-Competitiveness-Index-Report-2023.pdf »


NEMZETKÖZI GAZDASÁGI HÍRLEVÉL 2024.06.06.
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Világ

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hírei a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről. Beszámolunk többek között arról, hogy Ausztriában csökkent az élelmiszerárak és a szolgáltatások drágulásának üteme. Az Egyesült Királyságban a brexit teljes csődje az új brit kormány nyakába szakad. Franciaországban stagnált a munkanélküliség az első negyedévben.
pdfNEMZETKOZI_GAZDASAGI_HIRLEVEL_2024.06.06.pdf »


A Békés vármegyei Kormányhivatal Hírlevele
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Dél-Alföldi régió

2024.06_hirlevel_Bekes_munkaltatok.jpg

pdf2024.06_hirlevel_Bekes_munkaltatok.pdf »


Adókedvezmény akkumulátorokra
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Magyarország

Villamosenergia.jpg

2024-től jelentős társasági adókedvezmény érvényesíthető a villamosenergia-tárolók (azaz akkumulátorok) létrehozatalára irányuló beruházások után. Az adókedvezmény célja, hogy az adózók olyan új villamosenergia-tároló berendezéseket létesítsenek, amelyek révén lehetséges a saját célra megtermelt villamos energia tárolása.

Az 1996. évi LXXXI. törvény (Tao-tv.) 22/H § alapján az adózó adókedvezményt vehet igénybe villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházás esetén. Az adókedvezmény a beruházás üzembe helyezését követő adóévben – vagy az adózó döntése szerint a beruházás üzembe helyezésének adóévében – és az azt követő öt adóévben vehető igénybe, azaz összesen 6 adóéven át vehető igénybe.

Az igénybe vehető társasági adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg adózónként, továbbá beruházásonként jelenértéken a beruházás elszámolható költsége 30 százalékának megfelelő mértéket, de legfeljebb a 30 millió eurónak megfelelő forintösszeget. Az adókedvezmény mértéke kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 20 százalékponttal, középvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetében 10 százalékponttal növelhető.

Fontos kiemelni, hogy az adókedvezmény csak abban az esetben vehető igénybe, ha a villamosenergia-tárolóba az adott évben betáplált energia legalább 75 %-a megújuló energiából villamos energiát előállító erőműegységből származik, továbbá a beruházás keretében aktivált eszközök esetén az 5 éves kötelező üzemeltetési időszak teljesül. További feltétele az igénybevételnek, hogy az adózó az adókedvezmény igénybevétele első adóévére vonatkozó társasági adóbevallása benyújtásáig rendelkezzen az adott villamosenergia-tárolóra is kiterjedő, érvényes és hatályos hálózati csatlakozási szerződéssel, valamint érvényes és hatályos hálózathasználati szerződéssel.

»


Mestervizsga elnöki pótpályázat
Megjelent: 2024.06.06. | Kategória: Magyarország

Pótpályázatot hirdet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Mestervizsga Elnökök Országos Névjegyzékébe történő felvételre.

Mestervizsga-elnok-pot-2024.jpg

A pótpályázat tárgyát képező szakképesítések listája:
• Bádogos
• Burkoló
• Cipőkészítő
• Épület- és szerkezetlakatos
• Fegyvergyártó
• Férfiszabó
• Fogtechnikus
• Fotográfus
• Ipari gépész
• Kárpitos
• Kőfaragó és műköves
• Optikus
• Ortopédiai cipész
• Ötvös
• Szárazépítő
• Szerszámkészítő
• Tetőfedő
»


Gazdasági Havi Tájékoztató 2024. április
Megjelent: 2024.05.24. | Kategória: Világ

A tájékoztatóban egyebek mellett a termelési, fogyasztási és foglalkoztatási helyzet alakulását vették számba egyes, nemzetközileg fontos gazdaságokban, összehasonlítva a szakértői várakozásokkal és a megelőző időszakkal.

pdfGHT_2024_aprilis_240515.pdf
pdfMBET_2024_april_240515.pdf »


NEMZETKÖZI GAZDASÁGI HÍRLEVÉL 2024.05.16
Megjelent: 2024.05.24. | Kategória: Világ

A májusi Nemzetközi Gazdasági Hírlevélben többek között arról írnak, zöldhidrogén termelésbe kezdtek Bécsben, Csehországban felpörgött a kiskereskedelem, éves csúcson a brit gazdaság.

pdfNEMZETKOZI_GAZDASAGI_HIRLEVEL_2024.05.16.pdf »


Pályázat munkásszállások kialakítására
Megjelent: 2024.05.24. | Kategória: Magyarország

munkasszallo.jpg

Szeptember 30-ig nyújthatnak be pályázatot a versenyszféra vállalkozásai 80-200 fős munkásszállások kialakítására. Az új munkásszállásokon külföldi munkaerő elszállásolására

kizárólag akkor lesz lehetőség, ha nem mutatkozik magyar munkavállalók elhelyezésére irányuló igény - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A következő három évben közel 20 milliárd forint felhasználásával 25-30 újabb munkásszállás kialakítása indulhat el a kormányzati támogatás segítségével. Amennyiben a fenntartási időszakban a hazai munkavállalók aránya 50 százalék alá esik, a munkásszállás tulajdonosának vissza kell fizetnie a támogatás egy részét. A szigorítás mellett könnyítés, hogy határozott idejű munkaviszony, hallgatói munkaszerződés alapján létesített jogviszony (gyakornok), illetve alkalmi vagy idénymunka keretében foglalkoztatottak is elszállásolhatók lesznek, továbbá nincs meghatározva az elszállásolt munkavállalók állandó lakóhelye és a munkavállalás helye közötti távolság minimuma sem.

A program részletei a lebonyolító OFA Nonprofit Kft. honlapján már elérhetők.

»


Újra elérhető az Elektronikus Ügyintézési Portál
Megjelent: 2024.05.24. | Kategória: Magyarország

elektronikus.png

Az Elektronikus Ügyintézési Portál, az E-cég betekintő az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és Igazságügyi Minisztérium (IM) közötti együttműködési megállapodásban rögzített fenntartási időszakának lejártát követően megszűnt. A megszűnést követően az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelezte az IM számára az e-cégbetekintő fontosságát, és kértük, fontolják meg annak újraindítását. Az MKIK elnökének közbenjárására a napokban értesültünk arról, hogy az IM az E-cégbetekintő szolgáltatás megújítását követőn újraindítja. A fejlesztést követően naprakész adatok érhetők el az E-cég betekintő szolgáltatásán keresztül.

A megújult E-cégbetekintőt az Országos Bírósági Hivatal Ügyfél Irathozzáférési Rendszer (ÜIR) felületén találják az érdeklődök.

Az Ügyfél Irathozzáférési Rendszer E-CÉG BETEKINTÉS menüpontjában cégjegyzékszám alapján kereshet a nyilvános cégiratok között. A letöltött iratok megtekintéséhez e-szignó alkalmazás szükséges.

»


13 milliárd forint vidéki vendéglátóhelyeknek
Megjelent: 2024.05.24. | Kategória: Magyarország

bankkartya.jpg

Az egész évben nyitva tartó vidéki vendéglátóhelyek 13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra 2024. május 27-től pályázhatnak. A vidéki vendéglátó üzletek támogatása a harmadik eleme a kormány átfogó ágazati támogatási konstrukciójának, mely összességében 15 milliárd forintot biztosít a turizmus fejlesztésére és versenyképességének erősítésére.

A pályázat benyújtására a vidéki vendéglátóhelyeknek június 28-ig lesz lehetőségük az NTAK-on keresztül. A pályázatonként elnyerhető 1 millió forintos forrást korszerű konyhatechnológiák és eszközök beszerzésére, valamint energiahatékony és gazdaságos üzemelést támogató fejlesztésekre használhatják fel az éttermek. Mindezek mellett a támogatásokat a mindennapi működéshez szükséges kisebb eszközök, vagy készletek beszerzésére is fordíthatják a szolgáltatók, de igénybe vehetik akár egy nagyobb beruházás során is. A május 27-étől induló ütemben 3 milliárd forint összegben először az éttermek hívhatnak le vissza nem térítendő támogatást.

A pályázati felhívások elérhetőek a kisfaludyprogram.hu weboldalon. Az Ügyfélszolgálat a +36 1 550-1855-ös telefonszámon hívható, e-mailben pedig elérhető a turisztika@1818.hu e-mailcímen keresztül.

Cikkek a témában: https://igyutazunk.hu/cikkek/indul-a-videki-vendeglatohelyek-tamogatasa

 

»


Eurochambres 61. hírlevél - 2024. május 14.
Megjelent: 2024.05.24. | Kategória: EU

Ezúton továbbítjuk az Eurochambres (ECH) kéthetente megjelenő hírlevelét.

Az ECH 61. sz. hírlevelének a tartalmából:

  • Még egy hónap az ECH 2024. évi Kongresszusig!.

Friss hírek

  • A készségek előtérbe helyezése az EU 2024-2029 menetrendjében.
  • Az EU kötelező engedélyezésre vonatkozó javaslata javításra szorul a jogbiztonság garantálása érdekében

Közelgő események

  • EU Business Hub – Japán és a Koreai Köztársaság projekt – Csatlakozzon Ön is az indító eseményhez ! (május 28.)
  • „EU 2024-2029 Visszatérés az üzleti életbe” – ECH tematikus hetek rendezvénye az egységes piacra, a kereskedelemre és a fenntarthatóságra összpontosít.
pdfEurochambres_61._hirlevel_-_2024._május_14.pdf »


TOP 100 - Békés vármegye gazdasága 2022-2023
Megjelent: 2024.05.17. | Kategória: Magyarország

A kiadvány elektronikus változatát elolvashatja a képre kattintva vagy letöltheti INNEN

»


"Az Év Gyakorlati Oktatója 2024."
Megjelent: 2024.05.22. | Kategória: Dél-Alföldi régió

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

„Az Év Gyakorlati Oktatója 2024.”
cím elnyerésére pályázatot ír ki
a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BVKIK)


pdfAz_Ev_Gyakorlati_Oktatoja_2024_Felhivas.doc
pdfAz_Ev_Gyakorlati_Oktatoja_2024_Jelololap.docx

A felgyorsult, folyamatosan változó és új kihívásokat állító gazdaságban Magyarország, azon belül Békés vármegye szakmunkás utánpótlás képzésében érintetteknek rugalmasan kell alkalmazkodni a munkaerő-piaci igényekhez és elvárásokhoz. A gyakorlati képzésben kiemelkedő szerepe van azoknak a külső vállalati képzőhelyeknek – vállalkozóknak, gazdálkodóknak -, ahol duális képzésben tanulószerződés, vagy szakképzési munkaszerződés  keretében sajátítják el a tanulók a szakmai ismereteket és azokat a kompetenciákat, melyek a munkáltatók igényeinek, elvárásainak megfelelnek, és elengedhetetlenül szükségesek a munkába álláshoz.

A képzőhelyek jogszabályi megfelelésén túl, melyet a többször módosított Szakképzési törvény vonatkozó paragrafusai tartalmaznak, értékelni kell a minőségi különbségeket, melyek a képzés eredményességében, a munkaerő-piaci igényekhez való alkalmazkodásban, az elhelyezkedésben, a szakmai igényességben nyilvánulhatnak meg.

»