HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

Szakirányú oktatás nyáron
Megjelent: 2024.07.16. | Kategória: Magyarország


Szakirányú oktatás nyáron
(Tanulói jogviszony esetén)

 

Képzési idő végéig kötött SZMSZ

A szakirányú oktatás végéig megkötött SZMSZ esetén egybefüggő szakmai (nyári) gyakorlatról nem beszélünk. Folyamatos munkavégzésre köteles a tanuló, hiszen munkaviszonyban van.

Azonban minden a szakirányú oktatás végéig megkötött szakképzési munkaszerződés esetén kötelező a legalább 20 munkanap egybefüggő szabadság kiadása, függetlenül a megkötés időpontjától.

A szakképzési munkaszerződést - ha a tanítási év végén a tanuló nem rendelkezik vele - szeptembertől, a következő tanév elejétől javasolt megkötni. A nyári képzési kötelezettség teljesítésére pedig a rövid ciklusú szakképzési munkaszerződés ajánlott. Ez az elsődlegesen alkalmazandó megoldás.

Bár van lehetőség arra, hogy a felek ne szeptembertől, hanem már a nyár folyamán megkössék a képzési idő végéig szóló szakképzési munkaszerződést, ám ekkor is számolni kell a 20 munkanap egybefüggő nyári szabadság kiadásával. Az év hátralevő időszakára, szeptember 1-től december 31-ig viszont már csak néhány nap szabadság marad időarányosan, ami nem fedi le az őszi- és téli szüneteket, ezért ezt a megoldást mindenképpen át kell gondolni!

Szocho adókedvezmény a nyár folyamán is igénybe vehető, amennyiben a szakmát tanuló a duális képzőhelyen szakirányú oktatáson vesz részt vagy szabadságon, illetve betegszabadságon van.

Állásidő: Nyáron előfordulhat, hogy a duális képző nem tud eleget tenni foglalkoztatási kötelezettségének (pl. kötelező leállás, szabadságolások miatt). Amennyiben a tanuló korábban már kivette a szabadságát, viszont az állásidő miatt nem tud megvalósulni a szakirányú oktatás, erre az időszakra az Mt. szerint jár munkabér a tanulónak, viszont adókedvezmény nem számolható el. Az állásidő miatt kieső munkanapok nem veszélyeztethetik a képzési program végrehajtását. (Ha nincs más viszonyítási pont: legalább az egybefüggő gyakorlatra előírt óraszám valósuljon meg a tanulóknak egybefüggően kiadott szabadságon kívül.)

»


Feldolgozó üzemek KOMPLEX fejlesztésének támogatása (KAP-RD04a-RD04b-1-24)
Megjelent: 2024.07.08. | Kategória: Magyarország

hentes.jpg

Feldolgozó üzemek KOMPLEX fejlesztésének támogatása (KAP-RD04a-RD04b-1-24)

A pályázatok benyújtására 2024. szeptember 17-től 2025. május 12-ig van lehetőség.

  1. benyújtási szakasz: 2024. szeptember 17. - 2024. szeptember 30.
  2. benyújtási szakasz: 2024. október 1. - 2024. október 14.
  3. benyújtási szakasz: 2025. április 15. - 2025. április 28.
  4. benyújtási szakasz: 2025. április 29. - 2025. május 12.

Támogatás célja

A felhívás a beavatkozásokban megfogalmazott alábbi célok megvalósulását kívánja elősegíteni: Mezőgazdasági termékek értéknövelését, a piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztést célzó, az élelmiszer-feldolgozás vállalati hatékonyságának növelését előmozdító, továbbá a mezőgazdasági termékek értéknövelésével összefüggő komplex, nagyobb léptékű fejlesztések megvalósulása. Magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását célzó, versenyképesebb vállalati, termelési és termékstruktúra kialakítását, optimalizálást elősegítő, valamint piaci keresletre és/vagy termékpálya-együttműködésre alapozott kapacitásbővítő komplex, nagyobb léptékű fejlesztések megvalósulása. Az energia-önellátás növelése és az energiafüggőség csökkentése, környezetbarát technológiák alkalmazása, az energiahatékonyság javítása, az energiaköltségek csökkentése, a megújuló energiaforrások előtérbe helyezése


»


Otthonfelújítás
Megjelent: 2024.07.08. | Kategória: Magyarország

Regisztrálni kell azoknak, akik Otthonfelújítási Programban dolgoznak

Elérhető az ÉMI NKft. honlapján az a felület, ahol regisztrálhatnak azon vállalkozások, akik az Otthonfelújítási Programban tanácsadóként vagy kivitelezőként (szállítóként) szeretnének részt venni.

2024. június 17-én megjelent az Otthonfelújítási Program Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához című (azonosító: RRF-REP-10.13.1-24) felhívás, mely keretében a lakosság igényelhet épületenergetikai korszerűsítésekre vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes hitelt. A korszerűsítésekben azon vállalkozások vehetnek részt tanácsadóként vagy kivitelezőként, akik a felhívás szerint, regisztrálnak az ÉMI NKft. honlapján.

A teljes felhívás és a mellékletei az alábbi linken érhetők el: https://www.palyazat.gov.hu/kozlemenyek/megjelent-az-otthonfeljtsi-program-lakossgi-energiahatkonysgi-beruhzsok-megvalstshoz-cm-rrf-rep-10131-24-azonost-jel-felhvs

Az ÉMI NKft. honlapja, ahol regisztrálhatnak a vállalkozások: https://emi.hu/emi_ofp/index.html

»


Konstanca, Smart Energy Expo Vásár
Megjelent: 2024.07.08. | Kategória: EU

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024.  szeptember 19-21. között közösségi kiállítási standot szervez támogatott kiállítói vagy vásárlátogatói részvételi lehetőséggel Romániában, Konstancában a Smart Energy Expo Vásáron.

.Az exportőr kis- és középvállalkozások részvételét a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatja költségvetési forrásból.

A program célja a magyar cégek exportpiaci jelenlétének fejlesztése, üzleti kapcsolatrendszerük bővítése, a két ország vállalkozói közötti együttműködési lehetőségek feltérképezése és a romániai üzleti környezet bemutatása.

A  Konstancai Smart Energy Expón  az MKIK közösségi támogatott kiállítási standján való megjelenés, illetve vásárlátogatói részvételi lehetőséggel kapcsolatos tájékoztató anyagok a mellékletben található.

További információk igénye esetén, kérem vegyék fel a kapcsolatot az MKIK által megadott elérhetőségek egyikén vagy tagozatunk titkárságával.

Részletek:

Rák János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozatának titkára

Mobil: + 36 20 9 394-696

E-mail: janos.rak@bmkik.hu;

»


Kötelezően visszaváltható elemek forgalmazása
Megjelent: 2024.07.08. | Kategória: Magyarország

2024. július 1-jétől csak a DRS-rendelet szerint hozhatók forgalomba a kötelezően visszaváltható termékek.

A kötelezően visszaváltható jövedéki termékek forgalomba hozatalának szabályai az alábbiak:

  1. A már forgalomba hozott jövedéki termékeknél nincs további teendő. (A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023 Korm. Rendelet 16. §-a és a visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályairól szóló 450/2023. (X. 4.) Korm. rendelet 41. § (2a) bekezdése szerint.)
  2. A június 30-ig forgalomba nem hozott, de felzárjegyezett és GTIN számmal ellátott alkoholtermék új GTIN-azonosítószámát a zárjegyfelhasználónak be kell jelentenie a NAV-nál a NAV_J07-es nyomtatványon a forgalombahozatal előtt.

Ha az új GTIN-számot bejelentik, akkor ezzel a jövedéki előírásoknak eleget tesznek a NAV-nál. Nem kell a terméket sem újrazárjegyezni, sem a NAV_J08-as nyomtatványt – a korábbi zárjegy felhelyezéséről – módosítani.

»


Karbonvám
Megjelent: 2024.07.08. | Kategória: Magyarország

A harmadik országokból importált, magas károsanyag-kibocsátással járó termékekre a jövőben karbonvámot kell majd fizetni.

karbonvam.jpg

Az érintetteknek negyedévente jelentéstételi kötelezettségük van, nem kell engedéllyel rendelkezniük, a regisztráció azonban szükséges a CBAM átmeneti nyilvántartásba, ahol a jelentések benyújtására is lehetőség van, melyeknek tartalmaznia kell a közvetlen és a közvetett kibocsátásokat is. 2025. december 31-ig a jelentésben foglalt adatok hitelesítése sem szükséges és a CBAM-tanúsítványt vásárolni és visszaadni sem kell.

2024. év második felében a karbonintenzitást ellensúlyozó mechanizmus („CBAM”) adatszolgáltatás az eddigi adatszolgáltatásokhoz képest új szakaszba lép. 2024. július 31-ig a teljes beágyazott kibocsátás 100%-a az alapértelmezett értékek alapján is meghatározható. A fennmaradó átmeneti időszakban (azaz 2024. július 1-től 2025. december 31-ig) becsült értékek használhatók, de mennyiségi korlátok alkalmazandók: összetett áruk esetén a teljes termelési láncot figyelembe véve a teljes beágyazott kibocsátás 20%-a. Ezt követően becslések segítségével kell meghatározni (a Bizottság által megadott alapértelmezett értékek használata „becslésnek” minősül).

A 2024. évi III. negyedéves adatszolgáltatással kezdődően a gazdálkodóknak át kell térniük a CBAM rendeletben meghatározott számításon/mérésen alapuló módszerre a CBAM-jelentés elkészítése során.  Annak érdekében, hogy segítse az importőröket a jelentéstételi kötelezettség teljesítésében, a Bizottság közzétett egy adatigénylő formanyomtatványt.

Az átmeneti időszakban CBAM jelentéstételhez tartozó uniós formanyomtatvány az Európai Bizottság Adózás és Vámunió Főigazgatóság (DG TAXUD) dedikált CBAM-honlapján, ide kattintva érhető el.

CBAM átmeneti nyilvántartás elérésére pedig ide kattintva van lehetőség.

»


Velünk a vállalkozásodért | A mesterséges intelligencia a vállalkozása szolgálatában
Megjelent: 2024.07.05. | Kategória: Magyarország

velunk-kozos-202407.jpg

Hogyan használja ki az informatika adta lehetőséget?
• A vállalkozók digitális lehetőségei
• A mesterséges intelligencia alapjai
• A mesterséges intelligencia használata a marketing területén
• Az ingyen elérhető Canva grafikai program bemutatása, amivel látványos hirdetést készíthet
• A Trello program bemutatása a feladatok rendszerezésére

A program térítésmentes, de regisztrációhoz kötött.
     
 

https://bmkik.hu/velunk_a_vallalkozasodert/

 
     


»


Nyári diákmunka
Megjelent: 2024.06.17. | Kategória: Magyarország

A nyári diákmunka munkavédelmi, illetve munkaügyi kérdéseivel kapcsolatban megjelent az NGM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának, valamint a Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása.

Ahogy arról már korábban értesült, idén is elindul a Nyári Diákmunka program, amelyen rengeteg középiskolás és egyetemista diák vesz részt tapasztalat-és pénzszerzés céljából. Ezek a munkák lehetőséget biztosítanak számukra a későbbiekben is fontos készségek elsajátítására, azonban a foglalkoztatásuk fokozott kockázatot is jelenthet a szükséges megelőző intézkedések hiányában.

pdf20240611_MU_Nyari_diakmunka_2024.pdf
pdf20240611_MV_Nyari_diakmunka_munkavedelmi_kerdesei_-_2024.pdf »


EPR a gyakorlatban, az elmúlt időszak és az ellenőrzések tapasztalatai | 2024.06.26. 10:00
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Magyarország

EPR-20240626.jpg

A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Szolgáltató NKFT előadást szervez a vármegyei vállalkozások részére „EPR a gyakorlatban, az elmúlt időszak és az ellenőrzések tapasztalatai” témakörben 2024. június 26-án (szerdán) 10 órai kezdettel

Helyszín: 5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5. II. emeleti Konferenciaterem

Előadó: Csermely Ildikó – Eu-Pro EHS Consulting ügyvezetője

Regisztráció: https://bmkik.hu/eloadas-mohu

»


A Panasz Joga
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Magyarország

A_Panasz_joga_20240625.jpg


»


Kiberbiztonsági nyilvántartásba vételi kötelezettség – Engem is érint?
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Magyarország

SZTFH.jpg

A kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény kiberbiztonsági felügyeleti jogkörrel ruházta fel az Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát azon a vállalatok, szervezetek vonatkozásában, amelyek a társadalom és a gazdaság működése szempontjából alapvető szolgáltatásokat, illetve a digitalizáció fejlődése miatt nélkülözhetetlen infrastrukturális szolgáltatásokat nyújtanak. A nyilvántartásba vétel határideje 2024. június 30.

https://sztfh.hu/ugyintezes/nyomtatvanyok-es-urlapok/sztfh420/

»


Beszélgetés a kiskereskedelmi kilátásokról
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Magyarország

MKT-Kiskereskedelmi_kilatasok.jpg

A Magyar Közgazdasági Társaság „Kiskereskedelmi kilátások 2024 év második félévére” címmel szervezendő online szakmai kerekasztal-beszélgetését, melyet 2024. június 18-án, kedden 14 órától Webexen és az MKT YouTube-csatornáján követhet figyelemmel.

Részletek: https://mkt.hu/hu/2024/05/29/kiskereskedelmi-kilatasok/

»


Kérjük, töltse ki az MNB kérdőívét
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Magyarország

MNB_logo_nagy.png
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról. A rövid kérdőívet 2024. június 18-ig lehet kitölteni. docxKonjunktura_felmeres_Vallalati_level_2024_junius.docx
»


Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara új gazdasági kiadványa
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Világ

CCI-France.jpg

Megjelent a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara új gazdasági kiadványa, amely a Magyarországi Francia Nagykövetség Gazdasági Osztályának és a Franciaországi Külkereskedelmi Tanácsosok magyarországi szervezetének közreműködésével jött létre.
pdfMegjelent a 'Francia jelenlét Magyarországon' című kiadvány _ La publication 'Présence française en Hongrie' en parue.pdf »


Versenyképességi rangsor 2023
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Világ

Több intézmény is közzétette a 2023-as évi rangsorát az országok versenyképességével kapcsolatban, mely listákon mint megfigyelt ország, hazánk is megtalálható.

A svájci Institute for Management Development (IMD) intézet versenyképesség-értékelő 2023-as listáján a 64 megfigyelt ország közül Magyarország a 46. helyen zárt, a visegrádi országok közül megelőztük Szlovákiát, közel azonos pontszámot szereztünk Lengyelországgal, Csehország viszont előttünk végzett a rangsorolásban.

A Solability versenyképességi rangsorában erőforrás-hatékonyság területen 180 ország közül hazánk a 95. helyen végzett, hasonló pontszámokat kapva, mint Szlovákia, Csehország és Lengyelország.

Az Európai Unió egyik sarokköve az energiahatékonyság, hiszen jelentős a hátrány ebben a tekintetben a globális versenytársakkal szemben. Az elmúlt években Magyarországon kulcskérdéssé vált a gazdasági versenyképesség növelése, és a magyar gazdaság energiahatékonysága javuló tendenciát mutatott az utóbbi évtizedekben.

  • 2023-ban 35%-al kevesebb energiát használtunk fel az egységnyi GDP megtermeléséhez, mint 2010-ben
  • 2023-ban 44%-al kevesebb energiát használtunk fel, mint az ezredforduló idején

Ezek a változások lényegesek nemcsak a vállalkozások optimális működésének szempontjából, hanem a környezet megóvása, illetve a lakosság életszínvonalának, életminőségének fenntartása miatt egyaránt.

pdfThe-Global-Sustainable-Competitiveness-Index-Report-2023.pdf »


NEMZETKÖZI GAZDASÁGI HÍRLEVÉL 2024.06.06.
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Világ

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hírei a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről. Beszámolunk többek között arról, hogy Ausztriában csökkent az élelmiszerárak és a szolgáltatások drágulásának üteme. Az Egyesült Királyságban a brexit teljes csődje az új brit kormány nyakába szakad. Franciaországban stagnált a munkanélküliség az első negyedévben.
pdfNEMZETKOZI_GAZDASAGI_HIRLEVEL_2024.06.06.pdf »


A Békés vármegyei Kormányhivatal Hírlevele
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Dél-Alföldi régió

2024.06_hirlevel_Bekes_munkaltatok.jpg

pdf2024.06_hirlevel_Bekes_munkaltatok.pdf »


Adókedvezmény akkumulátorokra
Megjelent: 2024.06.13. | Kategória: Magyarország

Villamosenergia.jpg

2024-től jelentős társasági adókedvezmény érvényesíthető a villamosenergia-tárolók (azaz akkumulátorok) létrehozatalára irányuló beruházások után. Az adókedvezmény célja, hogy az adózók olyan új villamosenergia-tároló berendezéseket létesítsenek, amelyek révén lehetséges a saját célra megtermelt villamos energia tárolása.

Az 1996. évi LXXXI. törvény (Tao-tv.) 22/H § alapján az adózó adókedvezményt vehet igénybe villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházás esetén. Az adókedvezmény a beruházás üzembe helyezését követő adóévben – vagy az adózó döntése szerint a beruházás üzembe helyezésének adóévében – és az azt követő öt adóévben vehető igénybe, azaz összesen 6 adóéven át vehető igénybe.

Az igénybe vehető társasági adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg adózónként, továbbá beruházásonként jelenértéken a beruházás elszámolható költsége 30 százalékának megfelelő mértéket, de legfeljebb a 30 millió eurónak megfelelő forintösszeget. Az adókedvezmény mértéke kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 20 százalékponttal, középvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetében 10 százalékponttal növelhető.

Fontos kiemelni, hogy az adókedvezmény csak abban az esetben vehető igénybe, ha a villamosenergia-tárolóba az adott évben betáplált energia legalább 75 %-a megújuló energiából villamos energiát előállító erőműegységből származik, továbbá a beruházás keretében aktivált eszközök esetén az 5 éves kötelező üzemeltetési időszak teljesül. További feltétele az igénybevételnek, hogy az adózó az adókedvezmény igénybevétele első adóévére vonatkozó társasági adóbevallása benyújtásáig rendelkezzen az adott villamosenergia-tárolóra is kiterjedő, érvényes és hatályos hálózati csatlakozási szerződéssel, valamint érvényes és hatályos hálózathasználati szerződéssel.

»


Mestervizsga elnöki pótpályázat
Megjelent: 2024.06.06. | Kategória: Magyarország

Pótpályázatot hirdet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Mestervizsga Elnökök Országos Névjegyzékébe történő felvételre.

Mestervizsga-elnok-pot-2024.jpg

A pótpályázat tárgyát képező szakképesítések listája:
• Bádogos
• Burkoló
• Cipőkészítő
• Épület- és szerkezetlakatos
• Fegyvergyártó
• Férfiszabó
• Fogtechnikus
• Fotográfus
• Ipari gépész
• Kárpitos
• Kőfaragó és műköves
• Optikus
• Ortopédiai cipész
• Ötvös
• Szárazépítő
• Szerszámkészítő
• Tetőfedő
»


Gazdasági Havi Tájékoztató 2024. április
Megjelent: 2024.05.24. | Kategória: Világ

A tájékoztatóban egyebek mellett a termelési, fogyasztási és foglalkoztatási helyzet alakulását vették számba egyes, nemzetközileg fontos gazdaságokban, összehasonlítva a szakértői várakozásokkal és a megelőző időszakkal.

pdfGHT_2024_aprilis_240515.pdf
pdfMBET_2024_april_240515.pdf »