HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

Európai Unió
A középiskolások pályaorientációjára koncentrált
2022. július 15., péntek

A középiskolások pályaorientációjára koncentrált a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Határokon átnyúló hálózat a szakmai karrierfejlesztés támogatására a határmenti térségben” elnevezésű projektje. A megye középiskoláiban pályaorientációs roadshowkat, konferenciákat, csoportos és egyéni tanácsadást tartottunk, pályakövetést végeztünk, kisfilmeket forgattunk.

Számos diák tanul tovább gimnáziumban, amelyek elvégzése után érettségit igen, de szakmát nem kap. Közülük nem mindenki tud vagy szeretne továbbtanulni egyetemen vagy főiskolán, ezért lehetséges, hogy munkanélkülivé válnak. Ezzel egyidejűleg a cégek és a gazdaságok nem találnak képzett szakembert. Ezen szeretett volna változtatni a projekt, amelynek célja, hogy a német mintán alapuló duális szakképzés felé terelje a fiatalokat.

Öt szervezet – többek között a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – közreműködésével valósult meg a ROHU331 projekt. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezte a nyitókonferenciát Békéscsabán, majd tizenegy pályaorientációs konferenciát és számos roadshowt tartott. A konferenciákat Békés megye megyeszékhelyén, három járási központban és két kisebb településen szerveztük meg tizenegy alkalommal. A program mindig egy a munkaadók és a fiatal munkavállalók közötti generációs különbségeket és kapcsolódási pontokat felvázoló előadással kezdődött, amelyet pódiumbeszélgetés követett. A beszélgetésen cégek, vállalkozások vezetői, illetve olyan szakmák képviselői vettek részt, akiket a tanulók kértek előzetesen. A szakemberek bemutatták a náluk folyó munkát és az elhelyezkedési lehetőségeket. Természetesen a tanulók is tehettek fel kérdéseket. A válaszokból kiderült, hogy helyben is lehet életpályamodellt építeni, karrierutat tervezni.

Ezen kívül a kamara vállalta, hogy a munkaerő-hiánnyal sújtott szakmát végzett szakembereket utánkövesse. Az így megkapott adatokkal hiteles fejlődési utat lehet felvázolni azoknak, akik szakma elsajátításán gondolkodnak. Ezen kívül gimnazistáknak szóló videók készültek, amelyek arról szóltak, hogyan ne a barátok, szülők befolyásolásának engedve válasszon pályát a fiatal, illetve a kisfilmek abban is segítenek, hogy eloszlassák a szakmákhoz kötődő hiteket és tévhiteket.

A projekt (főszerződés száma: 68461/17.05.2019) az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg (www.interreg-rohu.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával.

Jelen hirdetés tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját.