HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Vállalkozásokat érintő menekültügyi információk
2022. március 16., szerda

Több menekültügyi rendelet is megjelent, lehetővé téve, hogy az érintettek engedélymentesen tudjanak munkát vállalni, a menekülteket befogadó szálláshelyek pedig mentesüljenek az idegenforgalmi adófizetés alól.

További információért kattintson.

A Magyar Közlöny 2022. évi 44. számában jelentek meg a kapcsolódó rendeletek:

A Kormány 86/2022. (III. 7.) Korm. rendelet menedékesként ismeri el az orosz ukrán háború kirobbanása előtt Ukrajnában tartózkodó ukrán állampolgárokat, a hontalanokat, illetve harmadik országbeli állampolgárokat, akik nemzetközi vagy azzal egyenértékű nemzeti védelemben részesültek Ukrajnában. A menedékeseknek lehetőségük van engedélymentesen munkát vállalni, amennyiben a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszter közleményében meghatározott foglalkozások valamelyikében dolgozik, ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is. Továbbá a rendelet kimondja, hogy az Ukrajnából érkező magyar állampolgárok mindenfajta ellátásban, kedvezményben részesülniük kell.

A Kormány 87/2022. (III. 7.) Korm. rendelet szerint február 24-től nem kell idegenforgalmi adót fizetniük azoknak a szállásadóknak, akik Ukrajnából érkező menedékeseket fogadtak be.

A Kormány 88/2022. (III. 7.) Korm. rendelet szerint a menedékesek az általuk egyéni előfizetőként előre fizetett díjú mobiltelefon szolgáltatáshoz kapott SIM kártyát, csak közeli családtag részére adhatják át.