Kötelező kamarai regisztráció
HACK">

» Hírek
A kisbenzinkutaknak a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében történő támogatásáról
2022. március 16., szerda
tankolas_vezess.hu.jpg
fotó: vezess.hu

Szeretném felhívni a figyelmét, hogy a Magyar Közlöny 42. számában megjelent A Kormány 84/2022. (III. 5.) Korm. rendelete a kisbenzinkutaknak a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében történő támogatásáról rendelet és A Kormány 1117/2022. (III. 5.) Korm. határozata a kisbenzinkutaknak a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében történő támogatásáról határozat.

További információért kattintson.

A rendelet kimondja:

- 2022. év február, március, április, május és június havi adófizetési kötelezettségét csökkenti a töltőállomáson munkaviszonyban foglalkoztatott – töltőállomásonként legfeljebb négy fő – magánszemély részére juttatott, a Szocho tv. 1. § (1) bekezdése szerint adóalapot képező jövedelem után megállapított szociális hozzájárulási adó.

- Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltető kifizető a 2022. évben öt hónapra arányosan jutó rehabilitációs hozzájárulás-fizetési kötelezettség alól mentesül, azzal, hogy a rehabilitációs hozzájárulásra a fizetésre kötelezett 2022. év első és második negyedévére előleget nem fizet.

- Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltető, a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény szerinti kisvállalati adóalany a 2022. év február, március, április, május és június hónapra vonatkozó kisvállalati adókötelezettsége megállapításánál nem tekinti kisvállalati adóalapnak a töltőállomáson munkaviszonyban foglalkozatott, töltőállomásonként legfeljebb 4 fő magánszemély részére jutatott személyi jellegű kifizetések összegét.

- A bérbeadó a bérleti díj 2022. március, április és május hónapokra eső részét nem követelheti a bérlőtől az állam vagy a helyi önkormányzat, vagy az állam vagy a helyi önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság tulajdonában lévő helyiség tekintetében fennálló bérleti szerződés alapján, ha a bérlő üzemanyagtöltő állomás üzemeltető, és a helyiségben üzemanyagtöltő állomás működik.

- Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerinti, a közlekedési célú üzemanyagot végső felhasználók részére értékesítő jövedéki kiskereskedő mentesül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2022. évre vonatkozó határozatában jövedéki kiskereskedőként folytatott értékesítési tevékenysége alapján megállapított energiamegtakarítási kötelezettség 25%-ának teljesítésére vonatkozó kötelezettsége alól.

Ez a rendelet a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztésekor hatályát veszti.