HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Adóügyi könnyítés a koronavírus-válság miatt
2021. június 24., csütörtök

Az MTI tájékoztat a legújabb adóügyi könnyítésről, amely szerint a koronavírus-válság miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó. A kérelmeket idén év végéig lehet benyújtani - mondta Izer Norbert az MTI-nek.

Az Európai Unió egyik legkedvezőbb fizetéskönnyítési rendszere még tovább bővült, a koronavírus-válságra specializált esetkörrel, amely nagy segítség a családoknak, a lakosságnak és a vállalkozásoknak egyaránt - jelentette ki a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
A koronavírusra specializált méltányosság szabályai egyszerűek, ráadásul ingyenes mindenkinek, a kérelem ugyanis illetékmentes. További információért kattintson.

Az ötmillió forintig igénybe vehető 12 havi részletfizetés vagy hat havi fizetési halasztás mindegyik adófajtára kérhető, és nagy előnye, hogy hiába későbbi a megfizetés, az mégis pótlékmentes. Az adóhivatal ugyanis a koronavírus-válságra specializált méltányosság esetén nem számíthat fel késedelmi pótlékot. Csak azt kell eldönteni, hogy a két kedvezményfajta közül, melyiket szeretné igénybe venni a kérelmező.

Nemcsak az adófizetés ütemezésében segít az új szabályozás, hanem a vállalkozások adócsökkentését is lehetővé teszi. – mondta Izer Norbert.

A könnyítéshez lényegében csak azt kell igazolni, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza, a mérséklésnél pedig azt, hogy a tevékenység a veszélyhelyzetre visszavezethető okok miatt lehetetlenülne el. A magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak a FAM01, míg a cégeknek a FAG01 nyomtatványt kell benyújtani, fontos jelölni, hogy a kedvezményt a koronavírus-válságra tekintettel kéri az ügyfél - magyarázta az államtitkár.

Ezzel kapcsolatban a NAV tájékoztatóját az alábbi linkeken olvashatják:

https://www.nav.gov.hu/nav/segitseg_rendkivuli_helyzetben/II_fizetesi_konnyitessel_kapcsolatos_informaciok/Fizetesi_kedvezmenyek20210616.html

https://www.nav.gov.hu/nav/segitseg_rendkivuli_helyzetben/gyakori_kerdesek_valaszok/II_fizetesi_kedvezmenyek

Forrás: Privatbankár.hu

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/akar-5-millioval-is-kevesebb-adot-fizethet-a-jarvanyra-hivatkozva.html