HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Kistelepülési kisboltok támogatása – gyakran ismételt kérdések
2021. március 18., csütörtök
kisbolt_Tom_Market_Facebook_oldala.jpg
fotó: Tom Market Facebook oldala

A kistelepülések népességmegtartó erejének növelése, a kistelepülésen élők életszínvonalának emelése, valamint az alapvető szolgáltatások mennyiségileg és minőségileg magasabb színvonalú hozzáférhetővé tétele érdekében a vonatkozó rendeletben meghatározott feltételekkel a központi költségvetésből vissza nem térítendő költségvetési támogatás igényelhető.

A magyar kormány 2021.02.04-én jelentette be, hogy a Magyar Falu program részeként 45 milliárd forintos keretösszegű pályázat nyílik meg, amely 2379 települést érint, ebből több mint háromszáz olyan község, ahol már nem működik kisbolt. További információért kattintson.

A pályázat részleteiről a Magyar Nemzet késztett interjút Gyopáros Alpárral a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztossal.

A támogatásnak az is célja, hogy az elérhető szolgáltatások mint, a gyógyszertáron kívül is forgalmazható, engedélyezett, vény nélküli gyógyszerek kiadása, valamint a postai szolgáltatások, illetve a közösségi tér biztosítása egy helyen lehetővé tudja tenni az üzlet fenntartója.

Pályázni egyéni vállalkozóknak, gazdasági társaságoknak vagy szövetkezeteknek lehet majd, támogatást olyan igénylő kérhet, aki kétezer fő alatti településen napi fogyasztási cikket forgalmazó üzletet üzemeltet, vagy olyan településen vállalja kisbolt nyitását, ahol ilyen nem működik. Nyertes pályázat esetén a támogatási összeget előlegként fizetik ki.

Pályázni lehet:

  • épület külső és belső felújítására, bővítésére, akadálymentesítésére legfeljebb ötvenmillió forintig, nyolcvanszázalékos támogatási intenzitással,
  • korszerű berendezések beszerzése,
  • egyéb szolgáltatások folytatásához szükséges eszközök beszerzése, például gyógyszerárusításhoz zárt szekrény, vagy bútorzat.
  • eszközbeszerzés a boltok felszereltségének javítására- legfeljebb 12 millió forint igényelhető, 75 százalékos támogatási intenzitással
  • A pályázó meg is vásárolhatja az üzlet működését biztosító ingatlant, erre maximum ötmillió forintot lehet igényelni, ötvenszázalékos támogatási intenzitás mellett
  • üzletben foglalkoztatott személy, illetve személyek munkabérének munkáltatót terhelő járulékainak megfelelő összeg megfizetéséhez
  • forrás több tevékenységreis igényelhető egyidejűleg.

A pályázat szigorú feltétele, hogy ha egy egyéni vállalkozó, gazdasági társaság vagy szövetkezet pályázati forrást nyer, akkor öt évig üzemeltetnie kell a kisboltot az adott településen.

Emellett meghatározzák azokat az alapvető fogyasztási cikkeket, amiket a nyertes pályázónak forgalmazni kell. Sőt, ha a támogatással azt is vállalta, hogy egyéb szolgáltatást nyújt, úgy ezt is biztosítania kell, amíg a külön szerződés ezt meghatározza

Gyopáros Alpárral a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztossal készült interjút teljes terjedelmében az alábbi linken olvashatja:

https://magyarnemzet.hu/belfold/sok-szaz-faluban-javulhat-az-eletminoseg-a-kisboltok-tamogatasaval-9321449/

További információkat a programról a Világgazdaság cikkében olvashat:

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/negyvenotmilliardos-tamogatast-kapnak-a-falvak-kisboltjai-3540646/