HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

A ROHU331 pályázat keretén belül megtörtént 1000 Békés megyei – szakmai végezettséggel rendelkező - fiatal pályakövetése, utánkövetése.
2021. február 15., hétfő

A kereskedelmi és iparkamara a középiskolások pályaorientációjáért

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Határokon átnyúló hálózat a szakmai karrierfejlesztés támogatására a határmenti térségben” elnevezésű ROHU331 projektje elsősorban a középiskolások pályaorientációjára koncentrál. E tevékenység keretében a megye középiskoláiban pályaorientációs roadshowkat, konferenciákat tartunk, csoportos és egyéni tanácsadást nyújtunk, pályakövetést végzünk, kisfilmeket forgatunk.

A projekt (főszerződés száma: 68461/17.05.2019) az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg (www.interreg-rohu.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával.

Főpályázó: “Don Orione” Alapítvány, Nagyvárad

Résztvevő partnerek: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Bihor Megyei Munkaügyi Központ, Békés Megyei Kormányhivatal (Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály), Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

BEOL4.png

A projektben a BMKIK elsősorban a középiskolások pályaorientációjára fókuszál.

E tevékenység keretében a megye középiskoláiban pályaorientációs roadshowkat, konferenciákat tartunk, csoportos és egyéni tanácsadást nyújtunk, pályakövetést végzünk, kisfilmeket forgatunk.

Ez év januárjában a pályázat keretén belül megtörtént 1000 Békés megyei – szakmai végezettséggel rendelkező - fiatal pályakövetése, utánkövetése. Az 1000 főből 300 fiatal ún. hiányszakmában tanult, 700-an pedig egyéb szakmai végzettséget szereztek. Telefonon keresztül a kamara megbízásából eljáró kutatóintézet megkereste őket és arra kereste a választ, hogy mi motiválta őket a szakma kiválasztásában (család, barátok, iskola, pályaorientációs rendezvények, stb.), szerepet játszott-e az állami ösztöndíj a döntésükben, jelenleg mivel foglalkoznak (dolgoznak, tanulnak, álláskeresők, gyermeket gondoznak, stb.), el tudtak-e helyezkedni tanult szakmájukban, s ha nem, akkor miért nem. Mennyire vannak megelégedve jelenlegi munkahelyükkel, és ha munka nélkül vannak, akarnak-e a későbbiekben dolgozni, s ha igen, hol és mivel foglalkoznának. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalok szívesen vették a megkereséseket, értékelték az érdeklődést és őszintén válaszoltak. Válaszaik összesítése, kiértékelése folyamatban van, melyet egy tanulmányban teszünk közzé.

A ROHU Interreg program keretében megjelent pályázaton a projekt megvalósításához a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 242 825,00 € támogatási összeget nyert. A projekthez a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 12 143,67 € önerővel járult hozzá.

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját.