HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Mikor veheti le a maszkot? Állásfoglalás a szolgáltatóiparral kapcsolatban
2020. november 26., csütörtök
mask-2020.jpg


A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához számos megkeresés érkezett fodrász és kozmetikus vállalkozóktól azzal kapcsolatosan, hogy a szolgáltatásokat igénybevevő vendégek, a szolgáltatás nyújtása közben (pl. hajfestés, vagy sminktetoválás) mindvégig kötelesek- e maszkot viselni?

Röviden a válasz: kizárólag a kezelés időtartamára leveheti.
A hosszabb, részletes válaszért kattintson.

Megkeresésünkre válaszolva, a Nemzeti Népegészségügyi Központ az alábbi tájékoztatást adta:

„A Kormány döntése alapján, a fokozottabb védekezés érdekében 2020. november 11. napján hatályba lépett a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet, mely tovább szigorította a védekezést és a magatartási szabályokat.

A Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése kimondja, hogy:

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles

  1. a) a tömegközlekedési eszközön,
  2. b) a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen, kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken
  3. c) az üzletben történő vásárlás, illetve az üzletben történő munkavégzés során,

orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Jelenleg a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek és az elhunytak száma folyamatosan emelkedik.

A járvány elleni hatékony védekezés érdekében a saját egészségünk megóvása mellett a környezetünkben élők egészségére is tekintettel kell lenni, mely többek között a megfelelő távolságtartással, helyes maszkviseléssel és gyakori kézmosással valósítható meg.

Hangsúlyozom, hogy a WHO ajánlása szerint maszk viselése javasolt minden olyan helyen, ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása, azaz a védelmet jelentő 1,5 méteres távolság nem tartható, így maszk viselése szükséges a szépségápolási tevékenység során a szolgáltatást nyújtók és a szolgáltatást igénybe vevők számára is. Amennyiben a vendég a szolgáltatás jellege miatt nem tud maszkot viselni, kizárólag a kezelés időtartamára leveheti azt.

Végezetül tájékoztatom, hogy az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI.17.) AB határozata értelmében a jogalkotásról szóló törvény garanciális szabályainak mellőzésével hozott minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó, jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása és az ezekkel való irányítás gyakorlata alkotmányellenes, a fentiekben foglaltak ezért csupán tájékoztató jellegűek.”

Fotó: istockphoto