HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Mesterképzés
Mestervizsgák a kamaránál – Autószerelő, autóelektronikai műszerész
2020. november 19., csütörtök
Autoszerelo_mester_2020.JPG

Békés megye újabb autószerelő és autóelektronikai műszerész mesterekkel gazdagodott. Egy részük az Innovációs és Technológiai Minisztérium által 80 %-ban finanszírozott képzésen, mások pedig önköltségen vettek részt a mestervizsgán. Nézzük, miért fontos a mestervizsga.

Autoszerelo_mester_2020.JPG

További információért kattintson.
A mestercím a szakma magas szintű gyakorlati művelésének hivatalos elismerése. Megszerzése nem csak presztízstöbbletet jelent, de az élet és vagyonbiztonság szempontjából általában veszélyesnek tekinthető szakmákban, a tevékenység önálló gyakorlásának, vállalkozóként történő végzésének kötelező feltétele is.

A mestervizsga célja, hogy a szakember a magasabb szintű szakmai elismertséget jelölő mester minősítést megszerezze, amely egyben lehetőséget teremt számára, hogy a szakmát tanuló fiatalokkal magasabb színvonalon tudjon foglalkozni. Célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődés és egzisztenciális életpálya modell, karrier kialakításának lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását. A szakmai utánpótlás nevelése szempontjából igen nagy jelentőséggel bír a Mester címet viselő szakember, hiszen a korszerű szakmai tudás mellett pedagógiai módszertani ismeretek és vállalkozásvezetési ismeretek birtokában magasabb színvonalon tudja átadni tudását a szakmát tanulóknak.

A mestervizsgáztatásnak Magyarországon évszázados hagyományai vannak. A magasabb szakmai felkészültséget garantáló mestervizsga rendszerét azonban nem csak a tradíciók, hanem a kor követelményei is fontossá teszik. A tudásszint emelését az egyes szakmákban megfigyelhető „szakmai forradalom”, a technika fejlődése és az emelkedő fogyasztói elvárások kényszerítik ki.
Ma már nem elég csak megtanulni a szakma fortélyait, ha valaki mester szeretne lenni, tudásáról számot is kell adnia.
Sorozatunkban azokról a mestervizsgákról teszünk említést, amelyeket ebben az évben szerveztünk.

Autószerelő, autóelektronikai műszerész

Az autószerelő és autóelektronikai műszerész mesterképzés célja, hogy a képzésben részt vevő szakember frissítse és elmélyítse meglévő szakmai ismereteit és új ismeretekkel gazdagodjon. Tudása, hozzáállása szolgáljon követendő példaként szakembertársai számára. A mesterképzés folyamata a képzésben résztvevő szakembert a járművek legfejlettebb szerviztechnológia szerinti üzembe helyezési, üzemben tartási, diagnosztikai, javítási, ellenőrzési és szerelési eljárások magas szintű alkalmazására és az ezekkel a feladatokkal összefüggő eredményorientált oktatási, vezetési, szervezési és fenntartási tevékenységre készíti fel.
A mestervizsgára bocsátás feltétele egy mesterdolgozat vagy egy oktatási célú szemléltető eszköz készítése.
A mesterdolgozat egy meghatározott korszerű gépjármű-szerkezettel, rendszerrel, javítás technológiával, karbantartással, javítással, diagnosztikai módszerrel kapcsolatos témakörökből elkészített dokumentum.
Az oktatási célú szemléltető eszköz készítése lehet egy korszerű gépjármű fődarab, vagy szerkezeti egység metszete.

Vizi Lajos orosházi autószerelő nagyon hasznosnak tartotta a mesterdolgozat elkészítését, hiszen már ezzel is frissítette saját szakmai ismereteit és egyfajta ráhangolódást nyújtott a mesterképzés elkezdéséhez. „A sok év szakmai tevékenység során azt gondolja az ember, hogy mindent tud már, mégis egy ilyen alkalom ráébreszti, hogy van még mit tanulni. A sok utána olvasással felelevenítettem a tudásom, az órákon pedig szinte teljesen új dolgokat tanultunk. A szakmai képzések átalakulnak a hagyományos szerelői irányból az alternatív hajtástechnika, hibrid fele. Ezeket az új ismereteket kaptuk most magas fokon tanárainktól. Mindenképpen pozitív élmény volt, rengeteg hasznos és új információra tettem szert.”

Keszthelyi Tibor: „Saját vállalkozás indítása volt a cél Gádoroson, és a jövőben a tanulók képzésével is kacérkodok, így mind két szakmára jelentkeztem mestervizsgára felkészítő tanfolyamra. Nagyon tetszett a felkészítések elméleti része, ahol a sok új ismeretanyag mellett a régieket is felelevenítettük. Nagyon jól felkészültek és szimpatikusak voltak a tanárok mind az elmélet, mind a gyakorlat során. A mesterdolgozat kihívás volt számomra, a megírása alatt is rengeteg hasznos információhoz jutottam. Nagyon fontos volt a kapcsolatépítés, sok új ismerőst szereztünk, mindenki más szakterületről érkezett, így egymástól is sokat tanultunk.”
Az autószerelők és autóelektronikai műszerészek mestervizsgára való felkészülése során sem maradt el a kamarai adminisztráció és a három napos tréning, ahol a tanulóképzéshez nélkülözhetetlen ismereteket sajátítottak el a mesterjelöltek.
A képzésben résztvevők 51 óra gyakorlati és 59 óra elméleti képzés keretében készültek a mestervizsgára Békéscsabán, majd teljesítették a mestervizsgát, ahol nem csak gyakorlati tudásukról, hanem elméleti ismereteikről is beszámoltak.
Gratulálunk a 18 fő autószerelő és 5 fő autóelektronikai műszerész mesternek, akiknek egy része az Innovációs és Technológiai Minisztérium által 80 %-ban finanszírozott képzésen, mások pedig önköltségen vettek részt a mestervizsgán.

Galéria: