HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Mesterképzés
Mestervizsgák a kamaránál - Gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat szerelő
2020. november 11., szerda
A mesteri cím a szakma magas szintű gyakorlati művelésének hivatalos elismerése. Megszerzése nem csak presztízstöbbletet jelent, de az élet és vagyonbiztonság szempontjából általában veszélyesnek tekinthető szakmákban, a tevékenység önálló gyakorlásának, vállalkozóként történő végzésének kötelező feltétele is.
Részletek...

A mestervizsga célja, hogy a szakmunkás a magasabb szintű szakmai elismertséget jelölő Mester minősítést megszerezze, amely egyben lehetőséget teremt számára, hogy a szakmát tanuló fiatalokkal magasabb színvonalon tudjon foglalkozni. Célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődés és egzisztenciális életpálya modell, karrier kialakításának lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását. A szakmai utánpótlás nevelése szempontjából igen nagy jelentőséggel bír a Mester címet viselő szakember, hiszen a korszerű szakmai tudás mellett, pedagógiai módszertani ismeretek és vállalkozásvezetési ismeretek birtokában magasabb színvonalon tudja átadni tudását a szakmunkástanulóknak.

A mestervizsgáztatásnak Magyarországon évszázados hagyományai vannak. A magasabb szakmai felkészültséget garantáló mestervizsga rendszerét azonban nem csak a tradíciók, hanem a kor követelményei is fontossá teszik. A tudásszint emelését az egyes szakmákban megfigyelhető „szakmai forradalom”, a technika fejlődése, és az emelkedő fogyasztói elvárások kényszerítik ki.

Ma már nem elég csak megtanulni a szakma fortélyait, ha valaki mester szeretne lenni, tudásáról számot is kell adnia.

Sorozatunkban azokról a mestervizsgákról teszünk említést, amelyeket ebben az évben szerveztünk.

Gázfogyasztó berendezés és csőhálózat szerelő

Ebben a szakmában mestervizsgára azok a szakemberek jelentkezhetnek, akik a megfelelő szakmai előképzettséggel és az előírt gázszerelő szakmai gyakorlati idő igazolásával rendelkeznek. A Gázfogyasztó berendezés és csőhálózat szerelő mesterképzés célja, hogy a mester magas szinten tudja és önállóan művelje a komplex gázszerelő szakmát, mind a gázvezeték építés, mind a készülékszerelés területén. Képes legyen motiválni és tudását átadni a fiataloknak, tevékenységi körét és szakmai tudását folyamatosan bővíteni, munkájáért felelősséget vállalni. A mestervizsga megszerzését követően váltható ki az arcképes gázszerelői igazolvány is.

A 10 mester 30 óra elméleti és 80 óra gyakorlati felkészítésen vett részt Békéscsabán és Gyulán. A mestervizsgára való felkészülés új eleme a kamarai adminisztráció és egy három napos tréning, ahol a tanulóképzéshez nélkülözhetetlen ismereteket sajátítottak el a mesterek. Még egy új elem a mestervizsgáztatásban a szöveget és képeket tartalmazó Portfólió elkészítése, amit a mestertanfolyamon résztvevők az eddig elvégzett gázszerelés kivitelezési munkáiból állítottak össze. A résztvevők egy része az Innovációs és Technológiai Minisztérium által 80 %-ban finanszírozott képzésen, mások pedig önköltségesen vettek részt a mestervizsgán. Gratulálunk a sikeresen végzett Mestereknek!

http://www.bmkik.hu / Mesterképzés

Képgalériánk: