HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

Ügyfélfogadási rend
2021. április 8., csütörtök

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara számára elsődlegesen fontos az ügyfelei és dolgozói egészségének védelme, valamint az üzletmenet folytonosságának fenntartása, ezért az 1/2021. (IV. 6.) BM határozata értelmében a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozataként a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálati irodáiban (Békéscsaba, Penza ltp. 5. illetve Hunyadi tér 2.) 2021. április 12-től személyes ügyintézésre - előre egyeztetett időpontban - ismét van lehetőség.

Kiemelten fontos továbbá, hogy a kamara mindenkori ügyfelei, a kamara önkéntes tagjai és a regisztrált vállalkozások segítségére lehessen ügyeik intézésében. A BMKIK munkatársai telefonon és e-mailben továbbra is a vállalkozások rendelkezésére állnak, ezért az egészség védelme érdekében elsősorban telefonos, illetve elektronikus ügyintézésre kérjük ügyfeleinket.

Elérhetőségeink megtalálhatók az alábbi linken: www.bmkik.hu / Ügyintéző szervezet

»
PM tájékoztatás online számla, önszámlázással kapcsolatban
Megjelent: 2021.04.08. | Kategória: Magyarország

NAV-logo.jpg
Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára csütörtökön (2021.04.01) tájékoztatta az MTI-t az online számlázással és az önszámlázással kapcsolatosan. Államtitkár úr úgy fogalmazott, hogy „elkezdődik ma egy új, online korszak, amelyben az adóhivatal már minden számlát lát.” Államtitkár úr kiemelte, hogy a március 31-ig tartó szankciómentesség lejártát követően továbbra is méltányosan, az adózóval együttműködve jár el a NAV.
További információért kattintson.

»


Elértük a 2,5 millió beoltottat, kezdődhet a fokozatos újraindítás.
Megjelent: 2021.04.08. | Kategória: Magyarország

Nyithatnak sz üzletek, újraindulhatnak a szolgáltatások. Ugyanakkor Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár úr a 2021.04.06-i ITM felsővezető megbeszélésén szóban megerősítette, hogy a fenti enyhítések nem befolyásolják az adó- és járulékkedvezményeket, valamint az ágazati bértámogatást, akinek ezek járnak – ha kinyitnak, illetve újra nyújtanak szolgáltatást – április hónapra továbbra is meg fogják kapni azokat. Részletek...

mask.png
»


MKIK: A védettséggel rendelkezők korlátozások nélkül térhessenek vissza, egy applikáció bevezetését javasoljuk.
Megjelent: 2021.04.08. | Kategória: Magyarország

MKIK_logo_wide.jpg
Ezzel a címmel adott ki közleményt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, melyben azt javasolják:

„Az elmúlt hét vállalkozói jelzései alapján a következő lépésként azt javasoljuk, hogy amennyiben elértük a kívánt számokat, a már védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül, de ellenőrzötten élhesse életét és térjen vissza a reálgazdaságba. Így a gazdaság azon szereplői, akik eddig kénytelen voltak működésüket felfüggeszteni – mint például a turizmus és a vendéglátás –, is megkapnák az esélyt az újraindulásra azzal, hogy a védettséget igazolni tudó polgárok igénybe vehetnék ezeket a szolgáltatásokat.

A védettség státuszának ellenőrzéséhez egy applikáció bevezetését javasoljuk, amellyel bárhol és bármikor zökkenőmentesen ellenőrizni lehet az érintett személy koronavírussal szembeni védettségét.”

A teljes közleményt itt találja: https://mkik.hu/hirek/sajtokozlemeny-20210406
»


A Széchenyi Kártya Program Kríziskonstrukciói év végéig biztosan a vállalkozók rendelkezésére állnak.
Megjelent: 2021.04.01. | Kategória: Magyarország

A kormány június 30-áról december 31-éig meghosszabbította ezen hitelek igénybevételének a lehetőséget.

szkartya-slide.jpg

A Széchenyi Kártya Program Krízishitelei a jelenlegi helyzet főbb problémáira adhatnak megoldást:

- Széchenyi Kártya Folyószámlahitel PLUSZ a napi működési költségekre, évi fix 0,1%-os kamattal,

- Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel a munkahelyek megőrzésére, évi fix 0,1%-os kamattal,

- Széchenyi Likviditási Hitel a vállalkozás működtetéséhez szükséges forgóeszköz beszerzésekre, évi fix 0,2%-os kamattal,

- Széchenyi Beruházási Hitel PLUSZ a beruházások finanszírozására, évi fix 0,5%-os kamattal,

- Széchenyi Turisztikai Kártya kifejezetten a turisztikai ágazatban tevékenykedő cégek működésének fenntartására,

- Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz az agrárvállalkozások fejlesztési, beruházási elképzelései megvalósulásának segítésére, évi fix 0,5%-os kamattal.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozások számára a napi kiadásaik finanszírozása az elsődleges: a Program keretében 2020-ban megkötött hitelszerződések 97 százaléka, a szerződött hitelösszeg tekintetében pedig az ügyletek 95 százaléka volt folyószámla- vagy forgóeszközhitel.

A részletes igénybevételi feltételek a www.kavosz.hu oldalon elérhetőek.

Ha a Széchenyi Kártya Program termékeit keresi, elsőként keressen bennünket! Kollégáink mindenben a segítségére lesznek!

Önkéntes kamarai tagjaink a Széchenyi Kártya igénylésekor mentesülnek a 17.000 Ft-os eljárási díj megfizetésétől.

Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5.
Kérjen időpontot a 66/324-976-os telefonszámon!

»


Indul az MKIK GVI 2021. áprilisi online konjunktúra felvétele
Megjelent: 2021.04.01. | Kategória: Magyarország

gvi.jpg
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

A mostani adatfelvétel témakörei között sajnos továbbra is fontos téma a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatása.

Kérjük, hogy szakítson időt a kérdőív kitöltésére, mely körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. A kérdőív a https://kutatas.gvi.hu/index.php/592367 címen érhető el.

A kitöltött kérdőíveket 2021. április 30-ig várják.
»


Megjelentek az újranyitás első lépéseinek részletei
Megjelent: 2021.03.29. | Kategória: Magyarország

corona-electron.jpg

Március 27-én több veszélyhelyzettel kapcsolatos jogszabály is módosult: április 8-ig meghosszabbításra került a veszélyhelyzet, a gazdaságvédelmi támogatások, kedvezmények április hónapban is igényelhetők, és megjelentek a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatának lépései.

Ha az első oltással rendelkezők száma eléri a kettőmillió-ötszázezret, akkor a rá következő napon az alábbi szabályok lépnek lesznek érvényesek: További információért kattintson. »


Változások a munkaügyi ellenőrzésekben
Megjelent: 2021.03.22. | Kategória: Magyarország

Figyelem_fekete_300_200.jpg

Megjelent a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenységéről 115/2021. (III.10.) Korm.rendelet (továbbiakban: rendelet). A rendeletben a munkaügyi ellenőrzéssel kapcsolatban többek között arról rendelkeznek, hogy a foglalkoztatónak kell bizonyítania az ellenérték hiányát, valamint azt, hogy a munkavégzés alapjául szolgáló szerződés nem a munkaviszony leplezésére irányul. A munkaügyi bírságra (melynek legkisebb összege 30.000 forint), a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeire vonatkozóan is részletes szabályokat tartalmaz. További információért kattintson.

»


Hamarosan indul a Pénzügyi Vállalkozói Szemléletformálás
Megjelent: 2021.03.22. | Kategória: Magyarország

Az Országos Vállalkozói Mentorprogram elnevezésű kiemelt projekt keretében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hamarosan elindítja a hazai kis és középvállalkozások számára Pénzügyi Vállalkozói Szemléletformálás szolgáltatását. A program 2021 májusától indul és a részvétel nem csupán naprakész pénzügyi ismeretek elsajátítását teszi lehetővé, de pályázatokban plusz pontokat is jelent. A részletekért kattintson.

»


MKIK - márciusi intézkedések
Megjelent: 2021.03.18. | Kategória: Magyarország

Az MKIK készített egy összeállítást a jelenleg érvényben lévő, a nehéz helyzetben lévő vállalkozások támogatását célzó kormányzati intézkedésekről, amelyet itt olvashat el.

»


Kistelepülési kisboltok támogatása – gyakran ismételt kérdések
Megjelent: 2021.03.18. | Kategória: Magyarország

kisbolt_Tom_Market_Facebook_oldala.jpg
fotó: Tom Market Facebook oldala

A kistelepülések népességmegtartó erejének növelése, a kistelepülésen élők életszínvonalának emelése, valamint az alapvető szolgáltatások mennyiségileg és minőségileg magasabb színvonalú hozzáférhetővé tétele érdekében a vonatkozó rendeletben meghatározott feltételekkel a központi költségvetésből vissza nem térítendő költségvetési támogatás igényelhető.

A magyar kormány 2021.02.04-én jelentette be, hogy a Magyar Falu program részeként 45 milliárd forintos keretösszegű pályázat nyílik meg, amely 2379 települést érint, ebből több mint háromszáz olyan község, ahol már nem működik kisbolt. További információért kattintson.

»


Elérhetők az adóbevallási tervezetek
Megjelent: 2021.03.18. | Kategória: Magyarország

nav04.jpg

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idei évben több mint 5,4 millió adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét. Az adóbevalláshoz segítséget kapnak az egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is - áll a NAV által március 17-én kiadott közleményben.

"Az utóbbi években a személyi jövedelemadózás rendszere jelentősen átalakult. Ennek elsősorban az volt a célja, hogy a magánembereknek a lehető legegyszerűbben készüljön el az szja-bevallásuk. A rendszer évek óta sikeresen betölti ezt a szerepet, egyúttal a digitalizáció elterjedéséről is érdekes adattal szolgál: a NAV információi szerint jelenleg már több mint 4,2 millióan rendelkeznek elektronikus tárhellyel.

A NAV honlapjáról már most elérhetők a bevallási tervezetek. Az eSZJA-portálon (https://eszja.nav.gov.hu) keresztül a KAÜ-azonosítóval rendelkezők számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik, és ha szükséges, szerkeszthetik is az szja-bevallás tervezetét. Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 20-ai hatállyal a tervezet a kiajánlott adatokkal érvényes szja-bevallássá válik.

Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallássá, de segítségül szolgálnak annak elkészítéséhez.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója (ügyfélkapuja, elektronikus személyi igazolványa, telefonos azonosítója) április 15-én éjfélig kérheti a tervezet postázását. Az április 30-áig postázott küldemény a tervezetek mellett 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot és válaszborítékot is tartalmaz."

»


Otthonteremtési támogatás - hatósági igazolvány egyéni vállalkozók számára
Megjelent: 2021.03.22. | Kategória: Magyarország


fotó: technokrata

Az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő adatokról kiállított hatósági bizonyítvánnyal, valamint az egyéni vállalkozók nyilvántartásával összefüggő adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésével kapcsolatos feladatokat a NAV országos illetékességgel látja el. Mindezek alapján, az otthonteremtési támogatás igényléséhez szükséges igazolást a NAV állítja ki.

A hatósági bizonyítványról, illetve az az iránti kérelem benyújtásáról az alábbi oldalon olvasható bővebb tájékoztató:https://nav.gov.hu/nav/egyeni_vallalkozok_nyilvantartasa/hatosagi_igazolvany_igenylese »


Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön – további vállalkozói kör veheti igénybe
Megjelent: 2021.03.16. | Kategória: Magyarország

business-idea-647205_1920.jpg

2021. március 16-tól újabb vállalkozói kör számára válik elérhetővé a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön
Az eddigi 25-ről ezzel 55-re nőtt a kedvezményezett vállalkozási főtevékenységeket tartalmazó TEÁOR-lista.
A teljes listát és a MKIK e témában kiadott tájékoztatójáért kattintson: »


Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön - részletek
Megjelent: 2021.03.11. | Kategória: Magyarország

paragrafus.jpg

Megjött a régóta várt bejelentés, miszerint március 8. hétfőtől igényelhetik a vállalkozások a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönét, amely elsőként a Covid-19 járvány gazdasági hatásaival leginkább érintett ágazatok számára biztosít forrást bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, illetve az újranyitáskor szükséges készletek finanszírozására.

A Gazdaság Újraindítási Akcióterv részeként induló hitelprogram az országszerte megtalálható MFB Pontok hálózatában érhető el, hogy a vállalkozások a székhelyükhöz legközelebb juthassanak hozzá az 1-10 millió forint közötti, 100%-os előleggel elérhető kölcsönösszeghez. Az MKIK összefoglalójáért kattintson!

»


Jogszabályi kisokos a veszélyhelyzet gazdaságot érintő intézkedéseiről
Megjelent: 2021.03.11. | Kategória: Magyarország

paragrafus.jpg

A 105/2021. (III.5.) Kormányrendelettel módosított 485/2020. (XI.10.) Kormányrendelet adókedvezményeket, valamint bértámogatást tesz lehetővé a gazdaság azon szereplőinek, amelyek az egészségügyi veszélyhelyzet miatt válságos helyzetbe kerültek. A részletek a következők: További információért kattintson.

»


Kik, hogyan, mikortól igényelhetik az ágazati bértámogatást?
Megjelent: 2021.03.10. | Kategória: Magyarország

corona-4928602_960_720.jpg

A kormány legújabb intézkedéseként kiterjeszti az Ágazati bértámogatási programot, továbbá lehetővé teszi a támogatás előlegként történő kifizetését. További információért kattintson.

»


Mely üzletek lehetnek nyitva és mely szolgáltatások működhetnek a szigorítások alatt?
Megjelent: 2021.03.08. | Kategória: Magyarország

A Kormány döntése értelmében a korlátozó intézkedések március 1-ig érvényben maradnak.


Mely üzletek lehetnek nyitva és mely szolgáltatások működhetnek a szigorítások alatt?

A MAGYAR KÖZLÖNY 2021.ÉVI 36. számában megjelent a Kormány 104/2021. (III. 5.) számú Korm. rendelete a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról:

A kijárási tilalmon kívüli időben az Rendeletben meghatározott időben és feltételekkel megengedett a tartózkodás és a vásárlás

 1. a) a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben,
  b) a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletben,
  c) a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet,
  d) az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben,
  e) a mezőgazdasági üzletben, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat,
  f) a kertészeti árudában, a faiskolában,
  g) a piacon, a helyi termelői piacon, az ott található, a (3) bekezdés alapján kötelezően bezárt üzletek kivételével,
  h) a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzletben, az állatgyógyszertárban,
  i) az üzemanyagtöltő állomáson,
  j) a nemzeti dohányboltban és k) az újságosnál.

(3) A (2) bekezdésben fel nem sorolt üzlet köteles zárva tartani.

A vendéglátó üzletben való tartózkodás :az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig megengedett. A vendéglátó üzlet e rendelet alkalmazásában nem minősül üzletnek.

A virágüzletek nemzetközi nőnapi nyitva tartásáról :
A nemzetközi nőnapra tekintettel 2021. március 8-án az elsősorban dísznövényt árusító üzlet (a továbbiakban: virágüzlet) az Rendeletben meghatározott időben és feltételekkel nyitva tarthat. A virágüzletben a nyitvatartási idő alatt megengedett a tartózkodás és a vásárlás.

A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések

A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani, kivéve
1. a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény 1. § (2) bekezdés a) pontja szerinti szolgáltatás (pénzügyi szolgáltatások),
2. a közlekedési és a szállítási szolgáltatás,
3. a magánegészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüvegkészítést,
4. a szociális szolgáltatás,
5. a postai, a csomagküldő és a házhozszállítási szolgáltatás,
6. a totózó és lottózó szolgáltatás,
7. a járműszerviz szolgáltatás, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, a háztartásigép-szerviz szolgáltatás, az épületgépészeti szolgáltatás,
8. az informatikai, a kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás,
9. a temetkezési szolgáltatás,
10. az állategészségügyi szolgáltatás,
11. az állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás,
12. az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás,
13. a közétkeztetési szolgáltatás,
14. az állattenyésztési szolgáltatás,
15. az ügyvédi szolgáltatás,
16. a biztonsági szolgáltatás,
17. az épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás,
18. a járműkölcsönzési és a gépkölcsönzési szolgáltatás és
19. a mosási és tisztítási szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín.

További információ a Kormányrendeletben olvasható:
mk_21_036_1.pdf

»


Új típus szerinti besorolás a vendéglátóhelyeknél – március végéig kell bejelenteni a változást
Megjelent: 2021.03.04. | Kategória: Magyarország


A vendéglátóhelyek új besorolására jött létre idén, egy olyan módszertani szakmai tematika, mely segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek, ezáltal felállt egy korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriába sorolási rendszer.

Magyar Turisztikai Ügynökség és a vendéglátás-szakmai szervezetek álláspontja szerint a magyarországi vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása.

A vendéglátó üzleteknek legkésőbb 2021. március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a jegyzőnek.

A részletekeért kattintson.

»


A PM sajtóközleménye alapján az iparűzési adó felezése automatikusan jár a kkv-knak
Megjelent: 2021.03.04. | Kategória: Magyarország

garbage-can-full-of-trash.jpg

A Pénzügyminisztérium sajtóközleményt adott ki az iparűzési adóra vonatkozóan. Egyik fontos eleme, hogy az adóelőleg felezéséhez szükséges nyilatkozatot a február 25-i határidő után is lehet pótlólag elküldeni. A közlemény kivonatáért kattintson.

»


Megjelentek a bérletidíj-fizetési mentesség részletei
Megjelent: 2021.03.04. | Kategória: Magyarország

garbage-can-full-of-trash.jpg

Februártól öt hónapon át nem kérhet bérleti díjat az állam vagy a helyi önkormányzat, illetve annak többségi befolyása alatt álló gazdasági társasága sem. A mentesség 25 tevékenység esetében jár, amennyiben a helyiségre vonatkozó bérleti szerződés már létrejött, és 2020. november 4-én a mentességre jogosító tevékenységet végezte a bérlő.

Mikor és kiknek jár a mentesség? További információért kattintson. »