HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

Európai Unió
Sikeresen zajlott a pályaorientációs roadshow, amit a ROHU-331 projekt keretében szervezett a BMKIK - 2019.11.07.
2020. október 26., hétfő

Határokon átnyúló hálózat a szakmai karrierfejlesztés támogatására a határmenti térségben (Cross-border network to support the professional career development in the border region - CAREER) elnevezésű ROHU-331 projekt keretében a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a 2019/2020-as tanévben roadshowk során meglátogatta az olyan Békés megyében működő középiskolákat, ahol a célcsoportba tartozó diákok tanulnak.

Annak megakadályozása érdekében, hogy a célcsoport tagjai munkanélküliként jelenjenek meg a gazdaságban, vagy olyan betanított munkát végezzenek, amely során nem használják meglévő, de nem fejlesztett kompetenciáikat, a projekt keretében a duális szakképzésre és szakmatanulására, mint továbbtanulási opcióra szeretnénk felhívni a figyelmüket.

Azért, hogy ez minél hatékonyabban és munkanélküli periódus nélkül történjen, már a középiskolai tanulmányaik során szükséges megfelelő információt kapniuk a duális szakképzésről.

A kormányzat által átruházott közjogi feladatként a BMKIK több, mint 120 szakmai képzést gondoz, megfelelő szempontrendszer szerint minősíti a gyakorlati képzőhelyeket, közreműködik a tanulószerződések megkötésében, mesterképzést és mestervizsgáztatást szervez, pályaorientációs feladatokat lát el, így a megyei szakképzés egyik legfontosabb intézménye, és mindemellett folyamatos kapcsolatban van a gazdasági vállalkozásokkal is. Azonban nincs minden, a megye más településein élő tanulónak lehetősége, hogy személyes tanácsadás céljából felkeresse a BMKIK békéscsabai irodáját.

A probléma megoldása érdekében a projekt ideje alatt a tanácsadók felkeresnek minden olyan Békés megyében működő középiskolát, ahol a célcsoportba tartozó diákok tanulnak.

A „Határokon átnyúló hálózat a szakmai karrierfejlesztés támogatására a határmenti térségben” projekt (főszerződés száma: 68461/17.05.2019) az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg (www.interreg-rohu.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával.

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program célja közös, román-magyar projektek finanszírozása, amelyek közös megközelítést, valamint innovatív megoldásokat követelnek, a határ mindkét oldalán felmerülő igények kiszolgálására, hozzájárulva ezáltal a jogosult terület fenntartható fejlődéséhez. A Program folytatja a régióban megvalósított határmenti együttműködéseket, összköltségvetése hozzávetőleg 232 millió euró, amelyből 189 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó vissza nem térintendő támogatás. A támogatható határmenti terület a következő megyéket foglalja magába: Arad, Bihor, Satu Mare, és TimiČ™ a román oldalon, illetve Békés, Hajdú-Bihar, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg, a magyar oldalon.


Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.


Kapcsolódó állományok: