HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
A továbbtanulásról, az iskolatípusokról, a szakképzési rendszer reformjáról
2020. október 19., hétfő
PO_tajekoztato_Bekescsaba_2020.jpg

Pályaorientációs tájékoztató fórumot szervezett a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a középfokú oktatási rendszer változásaival kapcsolatban intézményvezetők, osztályfőnökök, pályaválasztási felelősök részére a Csabagyöngye Kulturális Központban, október 14-én. Mészárosné Szabó Anna, a megyei iparkamara szakképzési osztályvezetője elmondta, fontos, hogy a fiatalok megismerjék a továbbtanulási utakat, az iskolatípusokat, többek között ebben segítenek a gyermekeknek, és szüleiknek. Hozzátette, fontos a szakképzési rendszer reformjáról is beszélni. További információért kattintson.

Ennek megfelelően az érdeklődők többféle előadást is meghallgathattak, ahol többek közt a duális képzésről, az elérhető ösztöndíjakról is szó esett. Mészárosné Szabó Anna, a szakemberek képzését érintő változásokról szólva úgy fogalmazott, idén ősztől kezdve a szakképzésbe érkezők ösztöndíjat kapnak, tanulmányi eredménytől függően. Megszűnt a tanulószerződés, helyette tanulói szakképzési munkaszerződés lett; ezzel egyébként akár 15 éves fiatal is vállalhat munkát a cégeknél.

- A négyéves szakgimnáziumok ötévesek lettek, emellett az új rendszer fontos eleme az ösztöndíj, amelyre tanulmányi eredménytől és a szorgalomtól függően nemcsak a hiányszakmát tanulók jogosultak, hanem mindenki, aki szakképzésben tanul – részletezte.

Mindezek mellett az akkreditált vizsgaközpontokról is beszélt, és hogy hathatósabban kezelik a lemorzsolódást: az érintett gyermekekkel kiemelten foglalkoznak. Ez utóbbiról szólva Mészárosné Szabó Anna elmondta, többek közt létezik a pályaorientációs évfolyam, illetve egy úgynevezett műhelyiskola, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy legalább egy rész-szakképesítéssel kerüljön ki a munkaerőpiacra a tanuló, illetve később be tudjon kapcsolódni egy szakképzésbe.

Mint megtudtuk a békéscsabai fórum egyike annak az eseménysorozatnak, amelyet az iparkamara visz a megye településeire, hogy a pályaorientációs tevékenységét a járvány idején is meg tudja valósítani. Ennek megfelelően később más településeken is hasonló tájékoztató fórummal készül a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

(forrás: beol.hu)

További fórumaink időpontja:

https://www.facebook.com/jopalyakamara Események