HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

Kötelező az okmányolvasó a szálláshelyeken
2021. szeptember 8., szerda
travel.jpg

Többszöri módosítást követően szeptember elsejétől kötelező digitális okmányolvasó használata a szálláshelyeken. A legfeljebb 8 lakóegységgel és 16 férőhellyel rendelkező panziók, magán- és egyéb szálláshelyek számára ingyenesen használhatják a VENDÉGEM alkalmazást, ami okmányolvasó funkcióval bővült. További információért kattintson.
»
Jogsegély szolgálat időpont változás 09.24.
Megjelent: 2021.09.20. | Kategória: Dél-Alföldi régió

A 2021. szeptember hó 24.-re meghirdetett jogsegély időpontja módosul, az új időpont 2021. szeptember 27.-e.

»


A vendéglátó egységek típusba sorolása – októbertől kezdődik az ellenőrzés
Megjelent: 2021.09.17. | Kategória: Magyarország

Itt olvashatják Békéscsaba Megyei Jogú Város jegyzőjének felhívását, amelyben a közelgő határidőről és a szabályozásról tájékoztat. Az iparkamara is részt vesz a tájékoztatásban, hogy a vállalkozók elkerüljék a szankciót, ez esetben az egység bezárását.
»


Fejlesztené pénzügyi ismereteit? Vállalkozásához pénzügyi segítségre van szüksége?
Megjelent: 2021.09.17. | Kategória: Magyarország

Orszagos_Vallalkozoi_Mentorprogram.png

Amennyiben a fenti kérdésekre igennel válaszolt, ajánljuk figyelmébe a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Pénzügyi- és Vállalkozói Szemléletformálás című programját.
Kattintson, és tudja meg a részleteket! »


Már lehet pályázni a 200 milliárdos élelmiszeripari támogatásra
Megjelent: 2021.08.26. | Kategória: Magyarország

grafikon3-resize-vector-5906939.jpg

Megnyílt a pályázat beadási lehetőség az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére (VP3-4.2.1-4.2.2-2-21).

A vissza nem térítendő támogatás (VNT) célja a hogy a mezőgazdasági termékek értéknövelését és a piacra jutást elősegítő, a technológiai fejlesztést, továbbá a környezeti erőforrás-hatékonyságot célzó komplex beruházásokat támogassa az élelmiszer-feldolgozás vállalati hatékonyságának növelése érdekében.További információért kattintson.

»


Behajthatatlan követelés áfájának visszatérítése
Megjelent: 2021.08.26. | Kategória: Magyarország

A 2021 márciusában közzétett magyar vonatkozású ügyben az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy a behajthatatlan követelés áfájának visszatérítésekor az elévülési időt nem az eredeti termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás teljesítési időpontjától kell számítani, hanem az az időpont az irányadó, amikor a meg nem fizetés valóban biztossá vált.

A döntés következtében tehát olyan esetekben is lehetőség nyílt a behajthatatlan követelések után megfizetett áfa visszaigénylésére, amelyeknél maga a követelés akár már öt évnél régebbi teljesítési időpontú, viszont a „nemfizetés” véglegessé válása még elévülési időn belül mozog. Ez azért fontos, mert erre a magyar jogszabályok nem adtak lehetőséget, sőt eddig az uniós bírósági gyakorlat sem tért ki erre.

Az uniós bírósági döntésre azonban csak annak kihirdetését követő 180 napon belül lehet hivatkozni, így ezen speciális lehetőség 2021. augusztus 30-án bezárul.

Forrás:

https://www.pwc.com/hu/hu/sajtoszoba/2021/behajthatatlan-koveteles-afa-visszaigenyles-elevulesi-ido.html?utm_source=eloqua&utm_medium=newsflash

»


Januártól kötelező a 'vendéglátó szoftver'
Megjelent: 2021.08.26. | Kategória: Magyarország

paragrafus.jpg

Megjelent a Magyar Közlöny 155. száma, mely tartalmazza a „A Kormány 501/2021. (VIII. 18.) Korm. rendelete egyes kormányrendeleteknek a turizmus-vendéglátás ágazatot érintő stratégiai célú módosításáról” elnevezésű határozatot.


További információért kattintson.

»


Három új alapképzési szakot indít levelező tagozaton a Szegedi Tudományegyetem Békéscsabán
Megjelent: 2021.08.03. | Kategória: Dél-Alföldi régió

A 2021-es pótfelvételi eljárásban három új alapképzési szakot indít levelező tagozaton a Szegedi Tudományegyetem Békéscsabán. A képzéshez az infrastruktúrát a Gál Ferenc Egyetem biztosítja. Ez a három alapszak a gépészmérnöki, a mechatronikai mérnöki és a programtervező informatikus.

Az alapszakokra a www.felvi.hu oldalon kell jelentkezni. A pótfelvételi eljárásban a jelentkezési határidő: 2021. augusztus 08.

Továbbá tizenegy szakirányú továbbképzés is indul.

Részletek a csatolmányban.

»


Állásfoglalás kérése a garantált bérminimummal kapcsolatosan
Megjelent: 2021.08.03. | Kategória: Magyarország


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2021. június 15-én tartott kollégiumi ülésen Vörös-Gubicza Zsanett - oktatási és képzési igazgató előadásában elmondta, hogy a programkövetelményes képzések elvégzését követően nem szükséges a munkavállaló bérét a garantált bérminimumra megemelni, tekintettel arra, hogy nem növekedett a képzettségi szint és a megszerzett képesítést csak a munkakör betöltésre teszi jogosulttá az érintett munkavállalót.

A kollégium tagjai kérték igazgató asszonyt, hogy kérjen megerősítő állásfoglalást a felelős szaktárcától.

Igazgató asszony az alábbi megkereséssel élt az ITM Szakképzési Szabályozási és Intézményirányítási Főosztály felé:

További információért kattintson. »


Építőipart érintő intézkedések
Megjelent: 2021.08.03. | Kategória: Magyarország

Epitoipar_300_200.jpg

A kormány több olyan rendeletet is kiadott a közelmúltban, amelyek jelentős hatást gyakorolnak mind az építőiparra, mind az építési alapanyagokat kitermelői ágazatra.

A bevezetett intézkedések hatással lehetnek a már hatályban lévő szerződések teljesítésére, illetve a futó projektek kivitelezésére is. Ennek oka, hogy amennyiben az állam gyakorolja az elővásárlás jogát, úgy egy hazai eladó nem feltétlenül tudja teljesíteni a külföldi szerződéses partnerei felé vállalt kötelezettségeit, ami szerződésszegést eredményezhet. A PwC Magyarország szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat és a tisztázatlan kérdéseket, amelyet az alábbi linken olvashat:

https://www.pwc.com/hu/hu/sajtoszoba/2021/rendkivuli-intezkedesek-az-epitoiparban.html

További információért kattintson.

»


GÁBOR DÉNES-díj felterjesztési felhívás
Megjelent: 2021.07.20. | Kategória: Magyarország

gabor_denes_dij_2017.jpg

A NOVOFER Alapítvány - szakmai-erkölcsi támogatói között tudva az innovációért felelős szervezetek vezetőit - idén ismét meghirdeti a Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívását. A Díj, melyet évente általában heten nyerhetnek el, az innovációs folyamatban alkotó módon résztvevő, a határainkon belül vagy kívül élő, kiemelkedő tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató magyar szakemberek fokozott erkölcsi elismerését szolgálja.

Kérjük segítse a felhívás népszerűsítését, terjesztését, ezzel is elősegítve az információ eljutását az érintettek minél szélesebb köréhez.

Közreműködésével megnő annak az esélye, hogy a Kuratórium "látókörébe" bekerüljenek a díjazásra esélyes szakemberek.

A felterjesztés határideje 2021. október 11.

A felterjesztéssel kapcsolatos részletes tudnivalók (tájékoztató, felhívás, adatlap) a http://www.gabordenes.hu/palyazati-felhivasok/ címről letölthetők.

»


Vállalati pandémiás jógyakorlatok felmérése - online kérdőív
Megjelent: 2021.07.20. | Kategória: Magyarország

Covid-2021.JPG

A COVID-19 járvány lehetséges további hullámainak megelőzése, illetve (bekövetkezésük esetén azok) hatékony kezelése érdekében stratégiai fontosságú, hogy a hazai vállalatok megismerjék és implementálják azokat a vállalati pandémiás jógyakorlatokat, amelyek a járvány korábbi hullámaiban eredményesnek bizonyultak a járvány terjedésének megakadályozásában. Ez hozzájárulhat ugyanis ahhoz, hogy egy esetleges negyedik hullám esetén, minél kevesebb korlátozó intézkedés bevezetése váljon indokolttá.

E cél elérése érdekében, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban előkészítésre került egy a vállalati pandémiás jógyakorlatok felmérésére irányuló online kérdőív. A kérdőív célja, hogy összegyűjtsék, majd – a 2020 nyarán publikált Vállalati Fehérkönyv kiegészítéseként – strukturált, informatív formában megosszák a hazai vállalatokkal a pandémia 3. hulláma által okozott károk mérséklését célzó vállalati jógyakorlatokat.

A kérdőív a következő linken keresztül érhető el: http://evasys.sote.hu/evasys/online.php (jelszó: COVID19)

A kérdőív kitöltése: ~30-40 percet vesz igénybe vállalkozásonként.

»


Gazdaságfejlesztési és Innovációs Bizottság Munkabizottsági ülése
Megjelent: 2021.07.12. | Kategória: Magyarország

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési és Innovációs Bizottsága 2021. június 24-én megtartotta az első személyes részvételű Munkabizottsági ülését a pandémia és a kamarai választások után.

Gazd_Fejl_2021.jpg

Többek között az induló pályázatokra figyelmeztették a vállalkozókat, és arra, hogy segítségért kereshetik az ügyben a kamarát is. A részletekért kattintson. »


Széchenyi Kártya Újraindítási Program
Megjelent: 2021.07.11. | Kategória: Magyarország

baby-is-shocked.jpg

2021 júliusától bevezetésre kerül a Széchenyi Kártya Újraindítási Program, amelynek konstrukciói kifejezetten a magyar gazdaság újraindítását és élénkítését segítik azáltal, hogy a kkv szektor részére– a kiemelt mértékű állami támogatásnak köszönhetően – továbbra is rendkívül kedvező kamatszint és egyéb feltételek mellett kínálnak kedvező finanszírozási lehetőségeket.

Az Újraindítási Program fő célja, hogy kiemelten támogassa a hazai vállalkozások fejlesztési, beruházási céljainak megvalósítását, illetve segítse a kis-és középvállalkozói szektor likviditási forráshoz való hozzáférését pandémiás időszakból való kilábalás fázisában.

»


Szeptembertől a csecsemőknek is kell személyi a magyar szálláshelyeken
Megjelent: 2021.07.11. | Kategória: Magyarország

baby-is-shocked.jpg

Biztonsági okokból újabb adatszolgáltatásra kötelezik a szállásadókat, illetve azokat, akik valamilyen szálláshelyet szeretnének igénybe venni. Érkezéskor egy okmányolvasóval kell lefényképezni a vendégek iratát, és ezt szükséges feltölteni a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA). Kivétel nincs, a legkisebb szálláshelynek is adatot kell szolgáltatnia, a legkisebb vendégekről is, azaz a csecsemők okmányát is be kell mutatni.

Magyar állampolgárságú vendég azonosítására személyi igazolvány, vezetői engedély és útlevél is elfogadható. Az Európai Unióból érkező vendégektől a személyi igazolvány és az útlevél, harmadik országból érkező vendégtől kizárólag az útlevél fogadható el személyi azonosításra és okmányolvasásra. A szállásadó adatszolgáltatási kötelezettsége annyira komoly, hogy ha a vendég nem hajlandó bemutatni az okmányát, meg kell tagadni tőle a szolgáltatás igénybevételét.

A turizmusonline.hu eredeti cikke, ide kattintva érhető el.

»


Az Igazságügyi Minisztérium aktuális hírlevele
Megjelent: 2021.07.11. | Kategória: EU

Az Igazságügyi Minisztérium hírlevelét azzal a céllal indították, hogy bemutassák azokat a témákat, amelyek a következő hónapokban foglalkoztatják az Európai Unió döntéshozóit, és amelyek – elfogadásukat követően – a magyar vállalkozások működési kereteit is meghatározzák.
A május-június hónapokra vonatkozó hírlevél tartalmából:
  • A Covid-19 járvány utáni újraindítás terve – a Bizottság bemutatta az újiparpolitikai startégiát
  • Megjelent a Mesterséges Intelligencia szabályozási keret
  • Megjelent a gépek rendelet felülvizsgálata
  • Megkezdődött az egészségügyi adatterekre vonatkozó nyilvánoskonzultáció
  • Júliusban várható a Fit for 55 klímavédelmi jogszabálycsomag
»


Év végéig meghosszabbítva
Megjelent: 2021.07.11. | Kategória: Magyarország

szep-kartya-2021.png
A kormány 2021. december 31-ig meghosszabbította a SZÉP-kártyára szociális hozzájárulási adó mentesen utalható összegek mértékére vonatkozó jogszabályok hatályát. A 2020-ban indított, a hazai vendéglátást és turizmust támogatni szándékozó intézkedések így most tovább folytatódnak, olvasható a Könyveléscentrum oldalán.
További információért kattintson. »


Pályázat Országos Ágazati Alapvizsga Vizsgaelnöki névjegyzékbe
Megjelent: 2021.06.29. | Kategória: Magyarország

figyelem.pngFelhívás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által nyilvántartott ORSZÁGOS ÁGAZATI ALAPVIZSGA VIZSGAELNÖKI NÉVJEGYZÉKBE történő jelentkezésre.

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 91. § (1)-(3) bekezdése alapján a gazdasági kamara az adott ágaztában történő munka végzéshez szükséges szakmai alaptudást és kompetenciát országosan egységes eljárás keretében mérő ágazati alapvizsga megszervezéséhez, az Országos Ágazati Alapvizsga Vizsgaelnöki Névjegyzékbe történő felvétel céljából pályázatot hirdet.

Az Országos Ágazati Alapvizsga Vizsgaelnöki Névjegyzékbe jelen pályázati felhívás alapján lehet jelentkezni.

A részleteket megtalálják a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján: https://www.bmkik.hu/index.php?id=2997, vagy keresse kollégánkat: Miholecz Ildikót a +36305900088-as telefonszámon.

Kapcsolódó állományok:
»


Reorganizációs eljárás
Megjelent: 2021.06.24. | Kategória: Magyarország

COVID_icon_wide.jpg

A koronavírus-világjárvány elleni védekezés részeként új eljárási forma jött létre, amelynek célja a vállalkozások megmentése, a felszámolások elkerülése. Jelenleg a 345/2021. (VI. 18.) Korm. rendelet szabályozza a reorganizációs eljárást. A kormányrendeletet az alábbi linken olvashatja: http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/mk21115.pdf

A reorganizáció gazdasági szempontok szerint lefolytatott eljárás, melynek célja a pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozás vagyoni, pénzügyi, fizetőképességi helyzetének javítása és ezzel továbbműködésének biztosítása. Hogy mi a folyamat lényege, kattintás után elolvashatja!

»


Felkérés együttműködésre a Magyar Nemzeti Bank konjunktúra felmérésében
Megjelent: 2021.06.24. | Kategória: Magyarország

Magyar Nemzeti Bank.jpg

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.
Az iparkamarákon keresztül több ezer vállalat válaszait ismerték már meg a korábbi felmérések során. A mellékelt levélből a legújabb kérdőív elérhető, kérjük, szánjanak rá időt!

Eddigi felmérések eredményei megtalálhatók az MNB honlapján a sajtóközlemények között.

A legfrissebb publikáció az alábbi hivatkozásra kattintva érhető el.

Konjunktúra felmérés - Az MNB vállalati felméréseinek eredményei »


Adóügyi könnyítés a koronavírus-válság miatt
Megjelent: 2021.06.24. | Kategória: Magyarország

Az MTI tájékoztat a legújabb adóügyi könnyítésről, amely szerint a koronavírus-válság miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó. A kérelmeket idén év végéig lehet benyújtani - mondta Izer Norbert az MTI-nek.

Az Európai Unió egyik legkedvezőbb fizetéskönnyítési rendszere még tovább bővült, a koronavírus-válságra specializált esetkörrel, amely nagy segítség a családoknak, a lakosságnak és a vállalkozásoknak egyaránt - jelentette ki a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
A koronavírusra specializált méltányosság szabályai egyszerűek, ráadásul ingyenes mindenkinek, a kérelem ugyanis illetékmentes. További információért kattintson.

»