HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

Ügyfélfogadási rend
2021. április 8., csütörtök

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara számára elsődlegesen fontos az ügyfelei és dolgozói egészségének védelme, valamint az üzletmenet folytonosságának fenntartása, ezért az 1/2021. (IV. 6.) BM határozata értelmében a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozataként a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálati irodáiban (Békéscsaba, Penza ltp. 5. illetve Hunyadi tér 2.) 2021. április 12-től személyes ügyintézésre - előre egyeztetett időpontban - ismét van lehetőség.

Kiemelten fontos továbbá, hogy a kamara mindenkori ügyfelei, a kamara önkéntes tagjai és a regisztrált vállalkozások segítségére lehessen ügyeik intézésében. A BMKIK munkatársai telefonon és e-mailben továbbra is a vállalkozások rendelkezésére állnak, ezért az egészség védelme érdekében elsősorban telefonos, illetve elektronikus ügyintézésre kérjük ügyfeleinket.

Elérhetőségeink megtalálhatók az alábbi linken: www.bmkik.hu / Ügyintéző szervezet

»
Általános iskolásokat díjazott az iparkamara
Megjelent: 2021.05.13. | Kategória: Magyarország

help-melo-20210511.jpg

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenysége keretében alkotópályázatot hirdetett Békés megyei általános iskolában tanuló felső tagozatos diákok részére, két korosztályban és két kategóriában. A járványhelyzet nehezítette a kapcsolatot az iskolákkal, de így is mintegy ötven pályamű érkezett a kiírásra
További információért kattintson. »


BMKIK virtuális tárlat: Helló, meló!
Megjelent: 2021.05.11. | Kategória: Magyarország

vr-rajz.jpg

Használati útmutató virtuális tárlatunkhoz:
  • A bal egérgombot lenyomva tartva a térben körbenézhetünk minden stációban
  • A középső egérgombbal görgetve közelíthetünk vagy távolíthatunk
  • Az interaktív elemekre kattintva a kiállítóterem különböző pontjaira ugorhatunk
  • Navigáláshoz kattintson a nyilakra és a padlón lévő elemekre
  • A képernyő alján és itt középen lévő fehér alapú körikonra kattintva aktiválhatjuk a stációválasztót
  • A padlón lévő fehér körökre kattintva közelebbről szemlélhetünk meg 1-3 képet, ilyen nézetben a képekre kattintva az adott kép előugró ablakban még nagyobb méretben megnézhető
  • Ha egy elem fölött megjelenik a kéz ikon, akkor rákattintva kinagyítódik ez az elem. Tipp: kattintson a plakátra
»


Kérelemmel menthető ki a beszámolók, illetve az azokhoz kapcsolódó bevallások május 31-ei határidejének elmulasztása az idén.
Megjelent: 2021.05.06. | Kategória: Magyarország

NAV-logo.jpg

A Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, Izer Norbert tájékoztatójában hangsúlyozta: a koronavírus-válságban nem lehet szigorú szankciókat társítani a határidő elmulasztásához, ezért a minisztérium arra kérte az adóhivatalt, hogy a június 30-ig benyújtott igazolási kérelmekben a koronavírus-járványra visszavezethető indokokat minősítse különösen méltányolandó körülménynek.

A Pénzügyminisztérium és az adóhivatal a koronavírus-válságban segít azoknak, akiknek a járvány miatt nehézséget okoz május 31-ig elkészíteni az adózási, számviteli iratokat - hangsúlyozta az államtitkár.

A járványügyi indokokat tartalmazó igazolási kérelmeket 2021. június 30-ig érdemes benyújtani azoknak a cégeknek és szervezeteknek, amelyek a kötelezettségeiknek az eredeti határidőre önhibájukon kívül a járvány miatt nem tudnak eleget tenni - szögezte le Izer Norbert. További információért kattintson.

»


Változott az ágazati bértámogatásban és az adókedvezményben részesülők köre
Megjelent: 2021.05.06. | Kategória: Magyarország

percentage-sign.jpg

Mint ismeretes az ágazati bértámogatási programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi.

Azonban szűkült az adókedvezményben részesülők köre, a táblázatban szereplő tevékenységi köröket végzőknek, 2021. május hónapra sem kell szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, rehabilitációs hozzájárulást, illetve KIVA-t fizetniük.

A Kisvállalkozók Tételes Adójára (KATA) vonatkozó mentesség, ellenben lejárt, újra fizetési kötelezettség terhel minden kisadózót, mivel csak március és április hóra volt megállapított fizetési mentességük. A táblázatért és részletekért kattintson!

»


Újra elérhető a Napelemes rendszer mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak, GINOP-4.1.4-19 elnevezésű pályázat.
Megjelent: 2021.04.30. | Kategória: Magyarország

palyazatszakerto_napelem.jpg

A pályázat hozzájárul az épületek energiatakarékosságának és energiahatékonyságának javítására, valamint megújuló energiaforrások felhasználására irányuló beruházások megvalósításához vissza nem térítendő támogatás formájában. Egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését.

Rendelkezésre álló keretösszeg: 55,6 milliárd Ft

A támogatás összege: 3-100 millió forint.

Támogatási intenzitás: 55 %

Jogosultak: Mikro-, kis-, és középvállalkozások

További információért kattintson. »


Megjelent a Térségi szálláshelyek fejlesztése című pályázati felhívás!
Megjelent: 2021.04.29. | Kategória: Magyarország

tersegi_szallashelyek_fejlesztese.jpg

VP6-19.2.1-54-9.1-21 kódszámmal megjelent a "Térségi szálláshelyek fejlesztése" c. pályázati felhívás, melynek keretében legfeljebb 10 millió Ft támogatási összeg igényelhető már működő vagy újonnan kialakítandó szálláshelyek fejlesztésére. Pályázatok benyújtására vállalkozásoknak, magánszemélyeknek, civil szervezeteknek és önkormányzatoknak egyaránt van lehetőségük. A benyújtási időszak 2021. május 17-én indul, az első szakasz zárás napja 2021. július 31.

A felhívás részletes feltételeiről és a pályázatok összeállításához szükséges gyakorlati tudnivalókról 2021. május 11-én, du. 15 órától ONLINE FÓRUM keretében tájékoztatjuk az érdeklődőket. A fórum meghívója itt letölthető: https://korosokvolgye.hu/.../meghivo_onlineforum_20210511...
További információért kattintson. »


Megjelent a Magyar falu – Vállalkozások újraindítási Program
Megjelent: 2021.04.29. | Kategória: Magyarország

mfp_logo.jpg

A Magyar falu vállalkozás-újraindítási program keretében 25 milliárd forinttal támogatja a Kormány a vidéki kistelepülések mikrovállalkozásait fejlesztéseik megvalósításában. A részletekért kattintson. »


Aktuális beruházási pályázatok közép- és nagyvállalatok számára
Megjelent: 2021.04.22. | Kategória: Magyarország

Három közép- és nagyvállalatok számára elérhető beruházási pályázatra szeretnénk felhívni figyelmüket, melyekről összefoglalót készítettünk Önöknek.

A folytatásért kattintson!

»


Adókönnyítéseket javasol a Nemzeti Versenyképességi Tanács
Megjelent: 2021.04.22. | Kategória: Magyarország

Varga_Mihaly_ado.jpg

Nemzeti Versenyképességi Tanács keddi ülésén számos vállalkozásokat érintő intézkedést jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter úr. Miután az NVT tagja Parragh László elnök úr is, ezért a bejelentett intézkedések közül számos olyan, amit a kamarai hálózatba érkező vállalkozói jelzések alapján megfontolásra javasolt a MKIK képviseletében.

Engedje meg, hogy szíves figyelmébe ajánljam az Adó Online április 19-i cikkét, amelyet az alábbi linken olvashat, valamint a lentiekről az említett YouTube linken tájékozódhat:youtube.png ado.hu

További információért kattintson. »


Tovább tartanak a szakképzésben is a korlátozó intézkedések
Megjelent: 2021.04.21. | Kategória: Magyarország

paragrafus-sok.jpg

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. április 16-án közzétette a járványügyi helyzettel összefüggésben kihirdetett további korlátozásokhoz kapcsolódóan a szakképzést érintő és korlátozó intézkedéseket tartalmazó egyedi miniszteri határozat módosítását.

A határozat (SZFHÁT/46260-4/2021 ITM) alapján a szakképzésben 2021. március 8. napjától a jelenlegi módosítás értelmében 2021. május 9-ig a közismereti és szakmai elméleti, valamint gyakorlati ismeretanyag oktatását kizárólag on-line módon, digitális munkarendben kell megszervezni.

Továbbá Miniszteri Határozatban kiadásra került (SZFHÁT/47809/2021 ITM) a szakképzést folytató intézményekben szakmai oktatásban vagy kifutó rendszerű szakképzésben részt vevők szakmai vizsgájának lebonyolítása a 2020/2021. tanév május-júniusi vizsgaidőszakban.

Az alábbi duális képzőhelyeket is érintő szükséges intézkedések kerültek bevezetésre:

• A szakmai vizsgákra, illetve az érettségi vizsgákra történő felkészülés céljából 2021. április 19-től - az intézményvezető döntése alapján - egyéni és kiscsoportos konzultációk, gyakorlati foglalkozások megszervezése az egészségvédelmi intézkedések szigorú megtartása mellett lehetséges.

Azon tanulószerződéssel, szakképzési munkaszerződéssel rendelkező vizsgázók esetén, ahol a szakképző intézmény vezetője engedélyt adott a konzultációk, gyakorlati foglalkozások megtartására, ezek lebonyolítására a gazdálkodó szervezeteknél is sor kerülhet az egészségvédelmi intézkedések szigorú megtartása mellett.

• Az a tanuló, illetve képzésben résztvevő személy, aki nem teljesítette a szakmai vizsgán megszerezhető szakma vagy OKJ szakképesítés utolsó évfolyamára az iskola pedagógiai programjában meghatározott gyakorlati követelmény 51 %-át, nem bocsátható szakmai vizsgára.

• Az a tanuló illetve képzésben résztvevő személy, aki nem teljesítette az utolsó évfolyamán az iskola pedagógiai programjában meghatározott gyakorlati követelmény 51 %-át, a szakmai vizsgára történő felkészítés érdekében a szakképző intézmény - tanulószerződéssel vagy szakképzési munkaszerződéssel rendelkező tanuló vagy képzésben résztvevő személy esetén - a gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezet illetve duális képzőhely az elmaradt tanulmányi követelmények teljesítése figyelembevételével 2021. augusztus 23. és 2021. október 1. közötti időszakban gyakorlati képzést köteles szervezni, amelyen a tanuló illetve képzésben résztvevő személy részvétele kötelező.

»


Szabad lesz az átjárás a SZÉP-kártya alszámlái között, április 25-től az év végéig
Megjelent: 2021.04.20. | Kategória: Magyarország

A járványhelyzetre tekintettel kiegészült a Kormány a Széchenyi Pihenő kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) rendelete. E szerint év végéig "átjárhatók" lesznek a SZÉP kártya egyes alszámlái.

A 2021. április 15-i Magyar Közlönyből kiderül, hogy 2021. december 31-ig a Széchenyi Pihenő Kártya juttatást a szolgáltató a SZÉP kártya elfogadói szerződéstől eltérően az eredeti alszámlánál meghatározott tevékenységi körébe tartozó szolgáltatás ellenértékének megfizetésére egy másik alszámlán lévő egyenleget is elfogadhatja, valamint a kártyabirtokos az egyes alszámlákon lévő pénzeszközt másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás ellenértékének megfizetésére is felhasználhatja.

A rendelet a kihirdetést követő 10. napon lép hatályba.

Forrás: Magyar közlöny 2021.04.15.
(A Kormány 178/2021. (IV.15.) Kormányrendelete a Széchenyi Pihenő kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV.20.) Kormányrendelet módosításáról)

»


Megjelentek az újabb enyhítés részletei, így nyithatnak ki a teraszok
Megjelent: 2021.04.17. | Kategória: Magyarország

olaszorszag_2.jpg

Megjelentek a héten bejelentett újabb enyhítés részletszabályai, melyek akkor léphetnek életbe, ha elérjük a 3,5 milliós átoltottságot. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint este fél 10-ig lehetnek nyitva majd a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő.
További információért kattintson. »


Magyar Kézműves Remek - 2021
Megjelent: 2021.04.14. | Kategória: Magyarország

Magyar_Kezmuves_Remek.jpg

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kétfordulós pályázatot hirdet a “Magyar Kézműves Remek” elismerő cím elnyerésére.

A pályázat célja a magyar kézművesség értékeinek és mestereinek elismerése; minőségi kézműipari termékek bemutatása; a hazai és külföldi fogyasztók orientálása, a magyar termékek jó hírének öregbítése/javítása; a magyar kézműiparban a hagyományőrző vállalkozói kultúra elmélyítése, a kézműves szakma rangjának emelése, a magyar kézművesség turisztikai kínálatának gazdagítása; népi kézműves mesterségek hagyományainak továbbéltetése.

A pályázat tárgyát képező termékek köréről, a pályázati feltételekről és a beadandó dokumentumokról tájékozódjon az alábbi linken: https://mkik.hu/magyar-kezmuves-remek-2021

»


PM tájékoztatás online számla, önszámlázással kapcsolatban
Megjelent: 2021.04.08. | Kategória: Magyarország

NAV-logo.jpg
Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára csütörtökön (2021.04.01) tájékoztatta az MTI-t az online számlázással és az önszámlázással kapcsolatosan. Államtitkár úr úgy fogalmazott, hogy „elkezdődik ma egy új, online korszak, amelyben az adóhivatal már minden számlát lát.” Államtitkár úr kiemelte, hogy a március 31-ig tartó szankciómentesség lejártát követően továbbra is méltányosan, az adózóval együttműködve jár el a NAV.
További információért kattintson.

»


Elértük a 2,5 millió beoltottat, kezdődhet a fokozatos újraindítás.
Megjelent: 2021.04.08. | Kategória: Magyarország

Nyithatnak sz üzletek, újraindulhatnak a szolgáltatások. Ugyanakkor Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár úr a 2021.04.06-i ITM felsővezető megbeszélésén szóban megerősítette, hogy a fenti enyhítések nem befolyásolják az adó- és járulékkedvezményeket, valamint az ágazati bértámogatást, akinek ezek járnak – ha kinyitnak, illetve újra nyújtanak szolgáltatást – április hónapra továbbra is meg fogják kapni azokat. Részletek...

mask.png
»


MKIK: A védettséggel rendelkezők korlátozások nélkül térhessenek vissza, egy applikáció bevezetését javasoljuk.
Megjelent: 2021.04.08. | Kategória: Magyarország

MKIK_logo_wide.jpg
Ezzel a címmel adott ki közleményt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, melyben azt javasolják:

„Az elmúlt hét vállalkozói jelzései alapján a következő lépésként azt javasoljuk, hogy amennyiben elértük a kívánt számokat, a már védettséggel rendelkező lakosság korlátozások nélkül, de ellenőrzötten élhesse életét és térjen vissza a reálgazdaságba. Így a gazdaság azon szereplői, akik eddig kénytelen voltak működésüket felfüggeszteni – mint például a turizmus és a vendéglátás –, is megkapnák az esélyt az újraindulásra azzal, hogy a védettséget igazolni tudó polgárok igénybe vehetnék ezeket a szolgáltatásokat.

A védettség státuszának ellenőrzéséhez egy applikáció bevezetését javasoljuk, amellyel bárhol és bármikor zökkenőmentesen ellenőrizni lehet az érintett személy koronavírussal szembeni védettségét.”

A teljes közleményt itt találja: https://mkik.hu/hirek/sajtokozlemeny-20210406
»


A Széchenyi Kártya Program Kríziskonstrukciói év végéig biztosan a vállalkozók rendelkezésére állnak.
Megjelent: 2021.04.01. | Kategória: Magyarország

A kormány június 30-áról december 31-éig meghosszabbította ezen hitelek igénybevételének a lehetőséget.

szkartya-slide.jpg

A Széchenyi Kártya Program Krízishitelei a jelenlegi helyzet főbb problémáira adhatnak megoldást:

- Széchenyi Kártya Folyószámlahitel PLUSZ a napi működési költségekre, évi fix 0,1%-os kamattal,

- Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel a munkahelyek megőrzésére, évi fix 0,1%-os kamattal,

- Széchenyi Likviditási Hitel a vállalkozás működtetéséhez szükséges forgóeszköz beszerzésekre, évi fix 0,2%-os kamattal,

- Széchenyi Beruházási Hitel PLUSZ a beruházások finanszírozására, évi fix 0,5%-os kamattal,

- Széchenyi Turisztikai Kártya kifejezetten a turisztikai ágazatban tevékenykedő cégek működésének fenntartására,

- Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz az agrárvállalkozások fejlesztési, beruházási elképzelései megvalósulásának segítésére, évi fix 0,5%-os kamattal.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozások számára a napi kiadásaik finanszírozása az elsődleges: a Program keretében 2020-ban megkötött hitelszerződések 97 százaléka, a szerződött hitelösszeg tekintetében pedig az ügyletek 95 százaléka volt folyószámla- vagy forgóeszközhitel.

A részletes igénybevételi feltételek a www.kavosz.hu oldalon elérhetőek.

Ha a Széchenyi Kártya Program termékeit keresi, elsőként keressen bennünket! Kollégáink mindenben a segítségére lesznek!

Önkéntes kamarai tagjaink a Széchenyi Kártya igénylésekor mentesülnek a 17.000 Ft-os eljárási díj megfizetésétől.

Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5.
Kérjen időpontot a 66/324-976-os telefonszámon!

»


Indul az MKIK GVI 2021. áprilisi online konjunktúra felvétele
Megjelent: 2021.04.01. | Kategória: Magyarország

gvi.jpg
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

A mostani adatfelvétel témakörei között sajnos továbbra is fontos téma a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatása.

Kérjük, hogy szakítson időt a kérdőív kitöltésére, mely körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. A kérdőív a https://kutatas.gvi.hu/index.php/592367 címen érhető el.

A kitöltött kérdőíveket 2021. április 30-ig várják.
»


Megjelentek az újranyitás első lépéseinek részletei
Megjelent: 2021.03.29. | Kategória: Magyarország

corona-electron.jpg

Március 27-én több veszélyhelyzettel kapcsolatos jogszabály is módosult: április 8-ig meghosszabbításra került a veszélyhelyzet, a gazdaságvédelmi támogatások, kedvezmények április hónapban is igényelhetők, és megjelentek a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatának lépései.

Ha az első oltással rendelkezők száma eléri a kettőmillió-ötszázezret, akkor a rá következő napon az alábbi szabályok lépnek lesznek érvényesek: További információért kattintson. »