Le kell tölteni az összefüggő szakmai gyakorlatot?
2020. május 25., hétfő
asztalos1.jpg

A válasz: igen. Több gazdálkodó kereste meg kamaránkat, tanácsadóinkat a fenti kérdéssel. Képzőink és a tanulók is tanácstalanok a nyári gyakorlat teljesítésével kapcsolatban.
További információért kattintson.

Hogyan oldjam meg a tanuló összefüggő szakmai gyakorlatát?

Mikortól lehet a nyári gyakorlatot teljesíteni?

Személyes jelenléttel vagy továbbra is digitális munkarendben oktassam a tanulót?

A régi szakképzési törvény szerint a szorgalmi időszakot követően az összefüggő szakmai gyakorlat a tanév részét képezi, melyet az adott tanév végéig, augusztus 31-ig kell teljesíteni.

A 2019/2020. tanévben az előző évek gyakorlatához viszonyítva az összefüggő szakmai gyakorlat mind tanulószerződéssel, mind együttműködési megállapodással is lebonyolítható.

A kialakult pandémiás helyzetben a tanuló letöltheti az összegfüggő szakmai gyakorlatát személyes jelenléttel - természetesen a járványügyi előírásokat betartva - vagy a duális képzőhely vállalva digitális munkarendre való átállást, abban az esetben digitális oktatással.

Fontos kiemelni azt, hogy személyes jelenlétre nem kötelezhető a tanuló. Ebben az esetben a gyakorlati képzőnek digitális oktatással kell megszerveznie a gyakorlatot, mely kötelező a tanuló számára. A törvényi szabályozás szerint a le nem töltött szakmai gyakorlat vagy, ha a gyakorlatról való hiányzás mértéke meghaladja a nyári gyakorlat óraszámának 5%-át az a tanév megismétlését vonja maga után.

Amennyiben a tanuló halasztás miatt nem tudta letölteni az évközi gyakorlatát, azt a szorgalmi időszakot követően az összefüggő szakmai gyakorlattal együtt teljesítenie kell.

A duális képzőhely és a tanuló közösen megegyezhet a nyári gyakorlat kezdő időpontjáról, amely június 16. és augusztus 01. közé kell, hogy essen. Ha a felek, a legkésőbbi időpontban állapodnak meg (augusztus 01.) akkor fennállhat az a veszély, ha a tanuló megbetegszik, nem tud a nyári gyakorlaton részt venni és a tanév végéig a hátralévő idő rövidsége miatt nem tud pótolni, évfolyam ismétlésre lesz kötelezett.» ABLAK BEZÁRÁSA «