HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Óvatos újraindulás a gazdaságban – május 4-től
2020. május 1., péntek
hand-graph.jpg

A miniszterelnök bejelentése után a Miniszterelnökséget vezető miniszter online sajtótájékoztatóján részletek is kiderültek a gazdaság újraindításával kapcsolatban. Ezt követően április 30-án este megjelent a Kormány 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete a védelmi intézkedésekről a Magyar Közlönyben.

A fővárosban és Pest megyében marad a kijárási korlátozás. Az ország többi településén megszűnnek a kijárási korlátozások.
A rendelet hatályon kívül helyezi vidéken a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletben meghatározott kijárási korlátozásokat. Ez a jogszabály határozza meg azokat az alapos indokként elfogadható tevékenységeket, amik esetén elhagyható a lakóhely.

Védőtávolság és maszkviselet

A kijárási korlátozásról szóló rendelet már tartalmazott általános társas érintkezéshez kapcsolódó szabályokat, az új rendelet bevezeti a védőtávolság fogalmát (ez továbbra is 1,5 méter), valamint kiegészül a kötelező maszkviselet bevezetésével:

 • Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) tartani.
 • Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.
 • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

Marad az idősávos vásárlás, de a piacokon módosíthatnak

 • Az eddigiekhez hasonlóan 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.
 • Újdonság, hogy a piacokra vonatkozóan az önkormányzat határozhat meg ettől eltérő kizárólagos idősávot.


Kinyithatnak az üzletek, az éttermek, és fürdők, és a szolgáltatók is
A nyitva tartást korlátozó intézkedések megszűnnek, de az üzemeltetőknek több védelmi intézkedést is be kell vezetni a szabályos működéshez.

 • Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.
 • A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.
 • A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.
 • A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható.
 • A szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható.
 • A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

A felsorolt kategóriákban az alábbiakra kell figyelni:

 • A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról az előzőekben meghatározott látogatható hely üzemeltetője gondoskodik.
 • A vendéglátó üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.
 • A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

Védőtávolsággal megtarthatók az esküvők, a temetések, és a vallási szertartások

 • A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható.
 • A vallási közösség szertartása, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

forrás: csmkik.hu

fotó: depositphotos.com

További hasznos linkek a témában: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200501/koronavirus-megjelent-a-rendelet-az-ujranyitasrol-a-videk-kinyit-budapest-zarva-marad-429424

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/bertamogatas-eddig-500-ceg-elt-a-lehetoseggel/