HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

Ügyfélfogadási rend változás
2020. augusztus 13., csütörtök
Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy
az iparkamara ügyfélfogadása
2020.08.29. (szombat) napon szünetel.


»
Kezdő vállalkozó? Vegye igénybe a NAV Mentor Programját!
Megjelent: 2020.08.07. | Kategória: Magyarország

NAV_mentor.jpg

A NAV fontosnak tartja, hogy egy kezdő vállalkozás első 6 hónapjában minden segítséget megkapjon a helyes adózási gyakorlatának kialakításában, ezért a Mentor Programban segítséget nyújtanak az adókötelezettségek pontos, és határidőben történő teljesítéséhez, a helyes adózási gyakorlat kialakításához.

Részleteket talál a szórólapon, vagy az alábbi linken:

https://www.nav.gov.hu/nav/mentoralas

»


Új: Széchenyi Turisztikai Kártya
Megjelent: 2020.08.07. | Kategória: Magyarország


A kormány döntése értelmében a Széchenyi Kártya Program szeptemberben új hitelkonstrukcióval bővül, amely csak a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára lesz elérhető.

A Széchenyi Turisztikai Kártya segítségével a vállalkozások szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású hitelhez jutnak.

Az új konstrukció hitelkerete 100 milliárd forint lesz, a vállalkozások a kereskedelmi bankoknál tudják majd igényelni a szükséges összeget, amely nem haladhatja meg a 250 millió forintot.

A Széchenyi Turisztikai Kártya tervezett feltételrendszere az alábbi:

 • szabad felhasználású,
 • 1, 2 vagy 3 éves Folyószámlahitel
 • max. igényelhető hitelösszeg 250 MFt (ezen belül az adott vállalkozás működéséhez igazodó korlátok betartása mellett),
 • a turisztikai szektorban működő igényelhetik (tevékenységi körök lesznek meghatározva),
 • a hitelhez a Garantiqa vállal készfizető kezességet (90 %-os mértékű kezességvállalásra is lesz lehetőség az átmeneti támogatási jogcím terhére, ill. a 80 %-os kezességvállalás melletti termékváltozat is kidolgozásra kerül),
 • a hitelhez a Kormányzat teljes hiteldíj támogatást biztosít (a 90 %-os átmeneti jogcímen nyújtott Garantiqa kezességgel fedezett hitelügyletek kivételével, ahol a Bizottsági rendelet szerinti minimális nettó kezesi díjat meg kell fizetnie az ügyfélnek, az egyéb nettó hiteldíjakhoz azonban ez esetben is teljes támogatás biztosított).

A Korm.határozat megjelenését követően számítások szerint kb. bő egy hónap szükséges a konstrukció bevezetéséhez szükséges háttérfeltételek megteremtésére.

Hasznos linkek:

https://mtu.gov.hu/cikkek/szechenyi-turisztikai-kartya-1778

https://www.kavosz.hu/hirdetmenyek/uj-szechenyi-kartya-program-konstrukciok/

»


Újabb sikeres pályaorientációs tábor
Megjelent: 2020.08.05. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Egy lépéssel tán közelebb a válaszhoz arra kérdésre, hogy mi legyél, ha nagy leszel!?

jopalya-tabor.jpg


Képgaléria:

Az iparkamara második pályaorientációs tábora is lezajlott, tartalmas hetet töltött a 22 felső tagozatos diák Békéscsabán.


Több szakma rejtelmeibe is betekintést nyújtottunk: a honvédség, a bíróság vagy a művészetek világa, a rendőrség drogprevenciós tevékenysége, a fémipar, a pénzügyi szektor – csak néhány azokból a területekből, amelyeket megismerhettek a gyerekek.

A tábor szervezésében nyújtott partnerségért köszönetet mondunk:

Békéscsabai Járásbíróság, Debreczeni Dezső, Molnár Diána, Linamar Hungary Zrt.,

Békéscsabai Szakképzési Centrum, Otp Bank Békéscsaba, Békés Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, Fölker Csaba, Békés Megyei Rendőr-Főkapítányság, Magyar Honvédség Békéscsabai Toborzó Iroda, Alföldvíz Zrt., Dareh Bázis Nonprofit Zrt.

»


KÖZZÉTÉTEL
Megjelent: 2020.07.22. | Kategória: Dél-Alföldi régió

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Tagozatonkénti küldötteinek megválasztására
2020. július 29-én (szerda) kerül sor

Helyszín: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székháza
(Békéscsaba, Penza ltp. 5.)

A küldöttválasztás időtartama:

2020. július 29. 11.00 – 19.00 óra között.

A kamara küldötteit, pótküldötteit a választási névjegyzékben szereplő valamennyi gazdálkodó szervezet tagozatonként, a küldött jelölő tagozati üléseket követően – urnás, titkos szavazással - az Alapszabályban meghatározott számban választja. A szavazás a megjelent választók számától függetlenül érvényes.

Tisztelettel:

Dr. Orosz Tivadar
elnök
s.k.
»


Jogsegély szolgálat időpont változás 07.24.
Megjelent: 2020.07.21. | Kategória: Dél-Alföldi régió

jogsegely.jpg
»


Célzottabb bértámogatás
Megjelent: 2020.07.17. | Kategória: Magyarország

07.16.bÊrtåmogatås.jpg

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2020. július 14-én megjelent sajtóközleménye tájékoztat, hogy célzottabbá válik a koronavírus-válságot enyhítését célzó Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett munkahelyteremtő bértámogatási program. A kormány 2020. július 16-tól a nehezebben foglalkoztatható személyek munka-erőpiaci integrációjához járul hozzá, így a támogatás a 25 év alatti regisztrált álláskeresők, illetve a tartós álláskeresők esetében lesz kérvényezhető.

A programmal kapcsolatos részletekről a munka.hu oldalon tájékozódhat.

Közvetlen link: https://nfsz.munka.hu/cikk/936/Munkahelyteremto_bertamogatas

»


Megjelent az adókönnyítésekről szóló törvény
Megjelent: 2020.07.17. | Kategória: Magyarország

paragrafus.jpg

2020. július 14-én megjelent a Magyar közlöny 168. számában a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvény.

További információért kattintson. »


Hogyan változott a borravaló adózása
Megjelent: 2020.07.16. | Kategória: Magyarország

A hatályos szabályozás szerint a felszolgálási díj 2020. július 1-jétől járulékalapot képező jövedelemnek minősül, amely után már nem a foglalkoztató fizet – a foglalkoztatott helyett – 15%-os mértékű nyugdíjjárulékot, hanem a foglalkoztatott jövedelméből kell 18,5%-os mértékű társadalombiztosítási járulékot levonni és megfizetni.

Csatolmány: az MSZÉSZ és a NAV erről szóló tájékoztatói

Cikk a témában:

https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/igy-valtozott-meg-a-borravalo-adozasa-julius-1-jetol-1170787?utm_source=turizmus.com+bulletin&utm_campaign=062a9200c8-EMAIL_CAMPAIGN_2020_07_13_06_15&utm_medium=email&utm_term=0_8b0643d5d5-062a9200c8-158958769

»


Tájékoztató a KATA változásáról
Megjelent: 2020.07.21. | Kategória: Dél-Alföldi régió

A kisadózó vállalkozások tételes adójának (a továbbiakban: KATA) bevezetése, az adminisztrációs és adóterhek jelentős csökkentése révén, növelte a vállalkozási hajlandóságot, megkönnyítette az új vállalkozások elindítását és a vállalkozási ötletek megvalósítását. A KATA bevezetésekor meglévő gazdasági körülmények azonban az elmúlt években sokat változtak, nagy fejlődésen ment keresztül a teljes magyar gazdaság.

További információért kattintson. »


KKV konzultáció Békés megyében is
Megjelent: 2020.07.10. | Kategória: Dél-Alföldi régió


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium együttműködésével – a területi kamarák bevonásával – országos KKV Konzultációt szervezett, amelynek szakmai témája Békéscsabán is a 2021-27-es uniós gazdaságfejlesztési források tervezése volt, illetve a járvány gazdasági hatásainak megvitatása.

További információért kattintson. »


JóPálya tábor – sikeres első turnus
Megjelent: 2020.07.09. | Kategória: Dél-Alföldi régió

jopalya_tabor_2020_07.jpg

Nagyon tartalmas egy hetet töltött pályaorientációs táborunkban 22 diák. A felső tagozatosoknak talán tudtunk segíteni abban, hogy pályaválasztásukkor tájékozottabbak legyenek az egyes szakmákról. Bázisunk a Munkácsy Hotel volt, és minden napra jutott új felfedezés. Csoportokra bontva, differenciáltan tudtuk biztosítani a különböző munkahelyekre a bejutást. Köszönjük partnereinknek a segítséget!

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Békéscsabai Jókai Színház, Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány, Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért, Remény-Lak Állatvédő Egyesület, Békéscsabai Médiacentrum, 104 Rádió1, Lugosiné Pál Ildikó, Kossuth Tamás, Lehoczki Dóra, Gróh Piroska, Tuska János, Blága Mirjam, Timár Győrfi Ildikó, Horváth Ferenc, Lipcsei László.

Galériát talál Facebook-oldalunkon:facebook-logo.jpg

»


Online számlázás és a társadalombiztosítás változása 2020. július 1-től…
Megjelent: 2020.07.06. | Kategória: Dél-Alföldi régió

szamviteli_tanacsadas_2.jpg

Ezzel a címmel szervez előadást a megyei iparkamara 2020. július 7-én kedden 9 órai kezdettel.

Helyszín: 5600 Békéscsaba,KÖRÖS-TRADE KFT III. emeleti konferenciaterem (5600 Békéscsaba, Szabadság tér 16-18.)

Előadók: Dr. Ráfi Péter NAV Békés Megyei Adó-és Vámigazgatóság Ügyfélszolgálati Osztály osztályvezetője, valamint Nagyné Sztán Ilona NAV Békés Megyei Adó-és Vámigazgatóság Ügyfélszolgálati Osztály főreferense.

Program: 8.15-től regisztráció, 9-től 13-ig: konzultációval egybekötött előadás

Részletek a csatolt meghívóban találhatók. »


Szakmák reménységei: a legjobbakat jutalmazták
Megjelent: 2020.06.22. | Kategória: Magyarország


Nagylelkű vállalkozók révén tehetséges, szorgalmas fiatalokat jutalmazott az iparkamara a szakképzés érdekében. Az iparkamarai bálon tett felajánlásokat (összesen 850 000 forintot) osztották ki június 18-án, Békéscsabán, a megyei középfokú szakképzésben kiváló teljesítményt, szorgalmat, tehetséget, kitartást felmutató húsz tanuló között.

Dr. Orosz Tivadar elnök úgy nyilatkozott: a hagyományteremtő kezdeményezést folytatják a jövőben is.

További információért kattintson. »


COVID-19: kérdőív a tapasztalatokról
Megjelent: 2020.06.18. | Kategória: Magyarország

107980180-financial-report-data-of-business-operations-balance-sheet-and-income-statement-and-diagram-as-finte.jpg

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az elmúlt néhány hónapban Önökkel szorosan együttműködve folyamatosan nyomon követte a COVID-19 járvány gazdasági hatásait. Annak érdekében, hogy a gazdasági szereplők tapasztalatairól egy aktuális és országos szintű helyzetképet kapjunk, elkészítettek egy kérdőívet, amely a vállalatok tapasztalatairól, a gazdaságpolitikai beavatkozásokról, a kamarai rendszer tevékenységéről gyűjt információkat.

A kutatás eredményét megküldik a szakminisztériumhoz, ezzel is támogatva a gazdaságpolitika fejlődését és eredményességét.

A kérdőív az alábbi linken érhető el, amelynek kitöltési ideje kb. 15 perc.

https://online-kerdoiv.com/index/q/h/bf8cb6fd21832cec4dc7f93bfa6c5516

A kérdőív kitöltésének határideje: 2020. július 3.

»


MAGYAR KÉZMŰVES REMEK 2020 - Megjelent a kiírás
Megjelent: 2020.06.17. | Kategória: Magyarország

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén is meghirdeti a „MAGYAR KÉZMŰVES REMEK” kétfordulós pályázatát.


A pályázati felhívás megtalálható, az adatlap és a GDPR nyilatkozat pedig letölthető a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapjáról, amit ezen a linken találnak: https://mkik.hu/hirek/palyazati-felhivas-magyar-kezmuves-remek-2020

»


Kedvező szabálymódosítások
Megjelent: 2020.06.11. | Kategória: Magyarország

szkartya-slide.jpg

Hamarosan lényegi, és a vállalkozások számára nagyon kedvező szabálymódosítások fognak életbe lépni az új Széchenyi Kártya Plusz Folyószámlahitel és Munkahelymegtartó Hitel feltételrendszerét érintően. A korábbi sikertelen érdeklődőket biztatjuk az újabb próbálkozásra.
További információért kattintson. »


Nyilvános zenefelhasználás
Megjelent: 2020.06.11. | Kategória: Magyarország

artisjus.jpg

Az Artisjus megkezdte a 2020. második negyedévének számlázását mindazon vállalkozások felé, amelyek nyilvános zenefelhasználást végeznek. Rövid tájékoztatást adunk a legfontosabb tudnivalókról, teendőkről.

»


Kiváló Gyakorlati Képzőhely 2020 Pályázat
Megjelent: 2020.06.02. | Kategória: Dél-Alföldi régió

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK)
„Kiváló Gyakorlati Képzőhely 2020”
cím elnyerésére pályázatot ír ki önkéntes kamarai tagok számára

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kilencedik alkalommal hirdeti meg a „Kiváló Gyakorlati Képzőhely” cím elnyerésére szolgáló pályázatát, melynek célja, hogy erkölcsi elismerésben részesítsük azokat a vállalkozásokat, amelyek felvállalják a szakmunkás tanulók magas színvonalú gyakorlati oktatását.

Hisszük és valljuk, hogy egy szakma elsajátításához a tanulóknak ki kell lépniük az iskola falai közül az életbe és csak valós munkakörülmények között, az idősebbektől, a tapasztalatokkal bíró szakemberektől lehet elsajátítani a szakmai ismereteket. Gyorsan fejlődő korunkban már nem elegendő oktatni a fiatalokat. A tanulóval foglalkozó szakembernek a szakmai fogások bemutatásán túl szervező, tanulási tanácsadó, moderátor és informátor szerepet is be kell töltenie. Egyre jelentősebb a tanuló figyelemmel kísérése, motiválása, és támogatása. Ez a feladat emberileg és anyagilag is sokkal többet kíván az oktatótól, gyakorlati képzést folytató vállalkozótól. Sok törődést, áldozatot, fáradtságot, energiát kíván, ugyanakkor kudarcok mellett sikereket, örömet, büszkeséget is hoz.

Van, aki szakmaszeretetből vagy szakmája fennmaradása érdekében vállalja, van, aki a szakmai utánpótlást kívánja így biztosítani.

Kamaránk a jó gyakorlatokat követő gyakorlati képzőhelyeket kívánja elismerni.

A Kiváló Gyakorlati Képzőhely címre pályázhat:

 • Minden önkéntes kamarai tagsággal rendelkező gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezet (egyéni és társas vállalkozás), aki
 • Gyakorlati képzés folytatásához határozati számmal rendelkezik.

A cím odaítélhető annak a gazdálkodó szervezetnek, amely az alábbi feltételeket együttesen teljesíti:

 • Kitölti és határidőre benyújtja a pályázati adatlapot.
 • Legalább három éve folytat gyakorlati képzést az adott szakmacsoportban.
 • A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési Bizottsága által meghatározott kritérium szintjét eléri (A pályázat értékelésénél adható 100 pontból legalább 80 pontot).
 • A szakértők által lefolytatott képzőhely ellenőrzés során megfelelő kamarai minősítést ért el.

A pályázat benyújtható legkésőbb 2020. június 30-ig.

A pályázat benyújtható papír alapon, vagy elektronikus úton, az alábbi címeken:

 • Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

5600 Békéscsaba, Penza lakótelep 5.

A Szakképzési Bizottság a pályázat értékelése során figyelembe veszi a szakképzési tanácsadók látogatásainak tapasztalatait és javaslatait is.

A pályázat eredményének kihirdetése nyilvánosan, az odaítélt címek átadása ünnepélyes keretek között történik.

Gyakorlati képzőként büszke tanulóira, közösen elért eredményeikre. Adjon esélyt a cím megszerzésének! Nem kell mást tennie, mint a mellékelt egyszerű pályázati adatlapot kitölteni és beküldeni.

A pályázat felhívása itt érhető el.

»


Újraindul a személyes tanácsadás
Megjelent: 2020.05.28. | Kategória: Magyarország

tanacstalan_lany.jpg

Visszatérhetünk a megszokott formákhoz, ismét személyesen fogadjuk ügyfeleinket. A térítésmentes szolgáltatásaink igénybe vételéhez kérjük, előzetesen foglaljon időpontot! (Tel: +36-66-324-976)

- Számviteli és adótanácsadás: minden páros héten, szerdán 8.30-tól 13 óráig

A kamarával szerződésben álló okleveles könyvvizsgáló és adótanácsadó útján, rendszeres ügyfélfogadáson segítjük a vállalkozásokat számvitel és adózás területén konzultációval, általános tájékoztatással. A tanácsadás keretében a szakértő meghallgatja az ügyfelet, áttekinti a rendelkezésre álló dokumentumokat és ezek alapján tájékoztatást ad az alkalmazandó jogszabályok megfelelő jogszabályhelyeiről (alapszolgáltatás), és ezen túlmenően konkrét megoldási/könyvviteli, elszámolási megoldásra is javaslatot tesz (önkéntes kamarai tagi szolgáltatás).

- Jogi tanácsadás: minden páros héten, pénteken 8.30-tól 13 óráig.

A kamarával szerződésben álló ügyvédi iroda útján rendszeres ügyfélfogadáson segítjük a vállalkozásokat bármely jogi – bírósági vagy hatósági – kérdésben konzultációval, általános segítségnyújtással, tájékoztatással. A jogsegélyszolgálat keretében az ügyvédi iroda felveszi a tényállást, ennek során meghallgatja az ügyfelet, megszemléli a rendelkezésre álló iratokat. Ezt követően közli jogi álláspontját, tájékoztatást ad arról, hogy a tényállás alapján az ügy mely jogság körébe tartozik, arra vonatkozóan milyen megoldás létezik, mi a jogérvényesítés fóruma (bírósági eljárás, hatósági eljárás, mediáció).


»


Virtuális előadás – Számviteli és könyvviteli aktualitások 2020.
Megjelent: 2020.05.27. | Kategória: Magyarország

Az iparkamara évente négyszer szakmai fórumot tart a beszámolásokhoz és a törvényi változásokhoz kapcsolódóan. Idén ezt virtuális formában tudtuk biztosítani.

Bogár Péter okleveles könyvvizsgáló, adótanácsadó előadását az iparkamara Youtube-csatornáján érhetik el:

»