Széchenyi kártya
2017. április 27., csütörtök

Egyre nagyobb érdeklődés övezi a Széchenyi Kártya Programot Békés megyében is. Ezt tapasztaljuk a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál, ahol a tavalyi évben a folyószámlahitel bizonyult a legnépszerűbbnek. Tavaly összesen 172 vállalkozás igényelte a kártya valamilyen formáját, ezek közül 161 esetben folyószámlahitelt.

A Takarékbank országos értékesítési versenyében, 2016-ban, kategóriájában kamaránk is a díjazottak közé került. Az eredmény az ügyiratszámok nagyságrendjéhez kötődött.

Békés megyében többféle indíttatásból keresnek megoldásokat a vállalkozások, amelyekhez az ügyintézésben segítséget nyújt kamaránk munkatársa. Teljes körű felvilágosítást tudunk biztosítani a BMKIK székházában (Békéscsaba, Penza ltp. 5.). Ha vállalkozás képviselője a hiteligénylés mellett dönt, teljes körű tanácsadás, esetenként ügyintézést is nyújtunk. Javasoljuk az előzetes telefonos egyeztetést: 06-66/ 324-976/110, Tóth Évánál.

Milyen kérdésekkel jönnek a vállalkozók kamaránkhoz?
Hogyan juthat vállalkozásom hitelhez?
Milyen hitelfelvételi lehetőségek vannak a Széchenyi Kártya programban?
Megfelel-e a vállalkozásom a feltételeknek, hogy az adott hitelhez hozzájussak?
Milyen dokumentáció szükséges az adott hitelhez?

És miben tudunk segíteni?
Megkeressük a vállalkozásnak megfelelő hitelkonstrukciót.
Segítünk összeállítani és ellenőrizzük a szükséges dokumentációt a hitelfelvételhez.
Befogadjuk a hitelkérelmet és továbbítjuk az ügyfél által megjelölt bankfiókba. (Egyes bankok nem is fogadnak be közvetlenül az ügyfelektől hitelkérelmet.)

Az MTI közleménye szerint országosan közel 180 milliárd forint értékben, az elmúlt 15 év legmagasabb hitelkihelyezése valósult meg tavaly a Széchenyi Kártya Program keretében, amely a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások legkedveltebb kedvezményes feltételrendszerű hitelprogramja és a KAVOSZ Zrt. a továbbiakban is a hitelkondíciók folyamatos fejlesztésén dolgozik.

A Széchenyi Kártya Program fennállásának legeredményesebb évét tudhatja maga mögött a KAVOSZ ZRT.

Közel 180 milliárd forint értékben az elmúlt 15 év legmagasabb hitelkihelyezése valósult meg tavaly a Széchenyi Kártya Program keretében, amely a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások legkedveltebb kedvezményes feltételrendszerű hitelprogramja és a KAVOSZ Zrt. a továbbiakban is a hitelkondíciók folyamatos fejlesztésén dolgozik.

A vállalkozások javaslatai alapján az idei évben tovább finomítják és egyszerűsítik a Program feltételrendszerét, keresik a maximálisan igénybe vehető hitelkeretek emelésének lehetőségét, emellett indokoltnak látják egy a fiatal vállalkozók finanszírozását elősegítő konstrukció kidolgozását, valamint egy a mikro-és kisvállalati kör nemzetközi versenyképességet javító program létrehozását, mellyel többek között a beszállítóként tevékenykedő kiscégek megsegítésére is lehetőség nyílna - mondta Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot koordináló társaság vezérigazgatója az MTI-nek

Krisán László kitért arra, hogy a hazai kis- és középvállalkozások generációváltás előtt állnak, az eddigi tulajdonosok szeretnék átadni a bejáratott üzletüket a fiatal generációnak, de azzal kell szembenézniük, hogy komoly gondok vannak az utódlásban. Indokolt lenne kifejezetten a fiatal vállalkozók részére olyan induló hitelt vagy speciális Széchenyi Kártyát elindítani, amely ösztönözhetné őket vállalkozás alapítására vagy átvételére - tette hozzá.

A kis- és középvállalkozások finanszírozásában jelentős szerepet kapnak az európai uniós források, de gondolni kell arra is, hogy Nagy-Britannia kilépésével az Európai Unió költségvetése átalakul és a kieső mintegy 10 százalék befizetés a fejlesztési források időarányos csökkentéséhez vezethet. Ezért is fontos, hogy az ország számára rendelkezésre álló uniós forrásokat minél előbb felhasználják, főleg gazdaságfejlesztésre, azon belül is főképp a gyártókapacitások bővítésre - mondta Krisán László, aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) uniós forrásokért felelős alelnöke is egyben.

Krisán László továbbra is úgy látja, hogy a vállalkozások a vissza nem térítendő pályázati támogatások lehetőségével fognak leginkább élni, emellett komoly kereslet várható a vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatásokat egyszerre tartalmazó kombinált pályázatokra, amelyek az előző fejlesztési ciklusban rendkívül népszerűek voltak. Krisán László véleménye szerint a vállalkozások csak akkor fognak visszatérítendő támogatást, azaz kedvező hitelt felvenni, ha ezen előbb említett források elfogynak.

A KAVOSZ vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Széchenyi Kártya Program a kis- és középvállalkozásokat az uniós források felhasználásában is segíti, hiszen a 2014-2020-as fejlesztési időszakban is rendelkezésükre állnak a pályázathoz szükséges önerőt kiegészítő, illetve az elnyert támogatásokat megelőlegező hitelek, melyek jelenleg 0 százalékos nettó éves kamaton érhetők el - mondta Krisán László, aki szerint a KAVOSZ-nak, illetve pénzügyi vállalkozásának helye lenne a kombinált pályázatok lebonyolításában, a visszatérítendő támogatások kihelyezésében is.

A 15 évvel ezelőtt indított Széchenyi Kártya Program igazi sikertörténet, amelynek keretében tavaly év végéig 325 ezer igénylést fogadtak be, és közel 250 ezer hitelügylet jött létre több mint 1700 milliárd forint értékben. A Program történetében a tavalyi év volt a legeredményesebb, több mint 21.000 hiteligénylés mellett közel 180 milliárd forint összegű támogatott hitelhez jutottak a KKV szektor vállalkozásai. A Széchenyi Kártya Program révén ma már napi közel 700 millió forint kerül be a gazdaság vérkeringésébe. A Program hat fő és három altermék hiteltípusa közül továbbra is a folyószámlahitel a legkeresettebb. Büszkén vállaljuk, hogy a Széchenyi Kártya a vidék hitelprogramja, hiszen a Program hiteleit 75 százalékban a vidék vállalkozói veszik igénybe - ismertette Krisán László.

Krisán László hangsúlyozta továbbá, hogy számítások szerint a múlt évi Széchenyi Kártya Program keretben kihelyezett mintegy 180 milliárd forint a költségvetésnek több mint 40 milliárd forint adó- és járulékbevételt hoz.


A Széchenyi Kártya Program hat hitelterméket kínál a mikro-, kis- és középvállalkozások részére, nagyon kedvező kamattal. (részletek: www.kavosz.hu)

Milyen célra?
  • Likviditási problémák, átmeneti pénzügyi gondok megoldására (Széchenyi Kártya Folyószámlahitel)
  • Készletek, alapanyagok beszerzésének finanszírozására (Széchenyi Forgóeszközhitel)
  • Ingatlan építésére, vásárlására, felújítására, új vagy használt gépek, eszközök beszerzésére (Széchenyi Beruházási Hitel)
  • Uniós pályázatokhoz szükséges önrész kiegészítésére (Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel)
  • Gyorsabb hozzájutás a már elnyert uniós forrásokhoz (Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel)
  • Folyószámlahitel a mezőgazdasági szektorban dolgozó, valamint erdő-, vad- és halgazdálkodással kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozások, családi gazdaságok és őstermelők részére (Agrár Széchenyi Kártya)