Kevés befektetéssel is lehet már Ipar 4.0-fejlesztésbe fogni
Megjelent: 2018.10.12. | Kategória: EU

– Békéscsabára érkezik az Ipar 4.0 Mintagyár Országjárás

ipar40.jpg

A 2017-ben indult Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt számos eszközzel támogatja a konvergenciarégióban működő termelő kkv-k ipar 4.0 fejlesztését térítésmentesen. A program keretében minősített vállalkozások később további pályázatokban is előnyt élvezhetnek. A helyi kamarákkal közös szervezéssel, most Ipar 4.0 Mintagyár Országjárás során október 15-től 8 városba – többek között Békéscsabára is – elhozzák a szakmai workshoppal kiegészített mintagyári technológiai megoldások rövid, kedvcsináló bemutatóját. Céljuk, hogy minél több érintett kkv értesüljön a program kínálta megoldásokról.

A részletekért kattintson. »


Román-magyar gazdasági kapcsolatok, befektetési lehetőségek...
Megjelent: 2018.10.15. | Kategória: EU


A román-magyar gazdasági kapcsolatok, befektetési lehetőségek, valamint a határon átnyúló pályázatok volt a témája legutóbbi konferenciánknak.

Kamaránk és az MKIK Magyar-Román tagozatának rendezvényén üzletember találkozó is szolgálta a célt, hogy a két ország vállalkozói üzleteljenek.

Galéria: https://photos.app.goo.gl/A3josB2fxvG5UGFeA

Sajtóvisszhang:

beol.png

»


Adó-és számviteli aktualitások
Megjelent: 2018.10.08. | Kategória: Dél-Alföldi régió

42956043_2139612606252535_5491179609934266368_n.jpg

Az adórendszer várható átalakításai, adó-és számviteli aktualitások. Ismét tájékoztató előadást tartottunk, amelyre igen nagy érdeklődés mutatkozott a vállalkozások és könyvelők részéről.

Előadónk Bogár Péter okleveles könyvvizsgáló, adótanácsadó, aki rendszeres, ingyenes tanácsadásainkon is áll a vállalkozók rendelkezésére, minden páros héten, szerdai napokon. (Érd.: 66-324-976)


»


MAGYAR - ROMÁN KÜLGAZDASÁGI KONFERENCIA ÉS ÜZLETEMBER-TALÁLKOZÓ
Megjelent: 2018.10.08. | Kategória: EU

Tisztelt Kamarai Tagjaink!

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghívja Önöket az „Együttműködés a határon átnyúló természeti örökség közös kihívásaiban” (Joint Challenge and Joint Cooperation for the Management of Cross-Border Natural Heritage - JCJCMCBNH) elnevezésű ROHU7 projekt keretében megrendezésre kerülő MAGYAR - ROMÁN KÜLGAZDASÁGI KONFERENCIA ÉS ÜZLETEMBER-TALÁLKOZÓRA.

Helyszín:

Hotel Fiume Díszterme

5600 Békéscsaba, Szent István tér. 2.

Időpont: október 10. (szerda) 1000 óra

A konferencia részletes programtervezete megtalálható a csatolt meghívóban.

A rendezvény díjmentes a rendelkezésre álló szabad helyek erejéig. Annak érdekében, hogy részvétele biztosított legyen, kérjük regisztráljon a következő linken: https://goo.gl/forms/ktccSc8EoKE7yVh42

A rendezvény folyamán a szervezők magyar - román szinkron-, illetve az üzletember-találkozón kísérő tolmácsolást biztosítanak.

Az „Együttműködés a határon átnyúló természeti örökség közös kihívásaiban” projekt (főszerződés száma: 41097/11.04.2018) az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg (www.interreg-rohu.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával.

A program célja közös, román-magyar projektek finanszírozása, amelyek közös megközelítést, valamint innovatív megoldásokat követelnek, a határ mindkét oldalán felmerülő igények kiszolgálására, hozzájárulva ezáltal a jogosult terület fenntartható fejlődéséhez.


»


Európa legjobbjai
Megjelent: 2018.10.01. | Kategória: EU

Békés megye büszke lehet fiatal szakembereire, akik hazánkat képviselték az EuroSkills Budapest 2018. versenyen.

A kétévente rendezett Európa-bajnokságon négy megyei induló volt, közülük mechatronikában Takács Zoltán társával, Sípos Kristóffal aranyérmet vehetett át a hét végén. A fodrász Kovács Alexandra, az informatikai rendszerüzemeltető Orodán Tamás (párban), és a szárazépítő Lóczi Gábor pedig, elérve a szükséges pontszámot, kiválósági érmet kapott.

A verseny három napon át zajlott a HungExpo területén. A magyar csapat tagjai 3 aranyérmet, 3 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett, valamint 9 kiválósági érmet is kaptak. Gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítőnek!

A képgalérát itt érik el! »


Öt remek Békés megyei
Megjelent: 2018.09.28. | Kategória: Dél-Alföldi régió


Idén öt Békés megyei termék kapott Magyar Kézműves Remek díjat. Az ünnepélyes átadót szeptember 26-án tartották Budapesten a Hungexpo területén, az EuroSkills 2018 verseny kísérő rendezvényeként.

A díjakat Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár, Horváth Vilmos MKIK turizmusért felelős alelnöke és Fekete Balázs MKIK kézműipari alelnöke adta át.

A fotónbalról jobbra:Lukács Eszter, Dávidné Gyarmati Zsuzsanna, Kocsor Imréné, Pallér Sándor, Szőke Péter János. (A hatodik oklevél az erdélyi versenyzőé)

További információért kattintson. »


Kétoldalú gazdasági konferencia
Megjelent: 2018.09.27. | Kategória: EU

Kétoldalú rendezvénnyel folytatódik októberben a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara határon átnyúló konstrukcióban megvalósuló pályázata. A 2018. október 10-én megrendezésre kerülő Magyar - Román Külgazdasági Konferencia és Üzletember-Találkozóra már regisztrálhatnak az érdeklődők.

Az előadások témái többek között a román-magyar gazdasági kapcsolatok, befektetési lehetőségek, valamint a határon átnyúló pályázatok ismertetése, értékelése.

A részletes programért és a meghívóért kattintson ide: http://www.bmkik.hu/index.php?id=2429

Ha regisztrálni szeretne, kattintson ide: https://goo.gl/forms/ktccSc8EoKE7yVh42

»


Az adórendszer várható átalakításai
Megjelent: 2018.09.27. | Kategória: Dél-Alföldi régió

szamviteli_tanacsadas_3.jpg

Többek között ez is téma lesz az iparkamara legközelebbi előadásán.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara előadást szervez a megye vállalkozásai részére, a 2018. évi adó-és számviteli aktualitások címmel.

Helyszín: az iparkamara Penza ltp. II. emeleti konferenciaterme

Időpont: 2018. október 3. (szerda) 9:30.

Jelentkezési link : http://bmkik.hu/eloadas-ados

További információért kattintson.
»


Elnökségi ülés - 2018. szeptember 20.
Megjelent: 2018.09.25. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Zalai-Mihaly-Elnoksegi-20180920.jpg


Soros elnökségi ülését tartotta a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szeptember 20-án Békéscsabán, a Penza lakótelepi székházában, ahol meghívott vendég volt a Békés Megyei Közgyűlés elnöke is. A napirendi pontok között a kamara elmúlt időszakának tevékenységéről szóló beszámoló szerepelt, továbbá javaslat született a „Kiváló Gyakorlati Képzőhely 2018” díjak odaítélésére. Tájékoztató hangzott el a BMKIK 2018. évi tagdíjfizetési és a kamarai hozzájárulás befizetésének helyzetéről, a befizetést elmulasztókkal szemben tett intézkedésekről és határoztak a tagsági kötelezettségüket elmulasztó tagvállalkozások kizárásáról. Részletekért kattintson.

A képgalériát Facebook oldalunkon tekintheti meg.

»


Ingyenes építésügyi szakmai képzés!
Megjelent: 2018.09.21. | Kategória: Dél-Alföldi régió

hazepites_kulcs.jpg

Az építésügyi hatósági engedélyezési eljárások, valamint az építésfelügyeleti hatósági ellenőrzések során tapasztalt hiányosságok bemutatása témakörökben, a területi kamarák szakmagyakorlói számára szakmai képzést szerveznek október 9-én 13 órától a Békés Megyei Kormányhivatal Nagytermében.

A képzés ingyenes, de regisztrációhoz kötött:

https://bekesweb.kh.gov.hu/rendezveny/

Jelentkezni lehet szeptember 30-ig, a terem befogadó képessége mértékéig, jelentkezési sorrendben.

Az előadásokhoz kötődően előzetesen kérdéseket lehet feltenni, amelyeket a szakértők a helyszínen megválaszolják

Szervezők: Békés Megyei Kormányhivatal, Békés Megyei Építész Kamara, Békés Megyei mérnöki Kamara, Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Részletek a csatolt meghívóban, kattintás után elérhető: (pdf)

»


Munkajog - társadalombiztosítás kapcsolata a gyakorlatban - 2018.09.26.
Megjelent: 2018.09.18. | Kategória: Dél-Alföldi régió

munka.jpg


Munkajog - társadalombiztosítás kapcsolata a gyakorlatban
Mindkét terület előadója egy helyen - egy időben!
Munkajogi aktualitásokról szervez tájékoztató előadást a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szeptember 26-án 9 órától Békéscsabán, a Penza lakótelepi székházában.
Regisztráljon, jöjjön el, ha azonnali válaszokat szeretne a kérdéseire!

Regisztráció: http://bmkik.hu/eloadas-munkajog
Telefon: 06-66/451-775
»


IDŐPONTVÁLTOZÁS - Digitális KKV Nap - Gyula
Megjelent: 2018.09.18. | Kategória: Dél-Alföldi régió

IDŐPONTVÁLTOZÁS - Digitális KKV Nap - Gyula

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a 2018. szeptember 19-re meghirdetett gyulai „Digitális KKV Nap” technikai okok miatt későbbi időpontban kerül megrendezésre.

Az új időpontról a megszokott módon, emailben fogjuk értesíteni a vállalkozásokat.

»


Mintegy 60 milliárd forintos hitelkeretre pályázhatnak a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások
Megjelent: 2018.09.12. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Nulla százalékos kamattal az OTP MFB Pontjain

Szeptembertől európai uniós forrásból származó, kamatmentes hitel vehető igénybe a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítéséhez.

További információért kattintson.
»


A pályaválasztást segítjük
Megjelent: 2018.09.12. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Diaknaptar_2018.jpg

Diáknaptár és pedagógusnaptár az iparkamarától

Békés megye 2000 nyolcadikos diákja kap ingyenes pályaválasztási kiadványt a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától. A kamara továbbá ebben az évben 80 iskolába juttat el pedagógus-naptárakat, hogy a nevelők ilyen irányú tevékenységét is segítse.

Békéscsabán, a Kazincy Ferenc Általános Iskolában, szeptember 12-én, a sajtó jelenlétében adta át az első diáknaptárakat Mészárosné Szabó Anna, az iparkamara szakképzési osztályvezetője.

További információért kattintson. »


DPO Adatvédelmi tisztviselő képzés Békéscsabán
Megjelent: 2018.09.11. | Kategória: Dél-Alföldi régió

adatvedelem.jpg
Gyakorlatban alkalmazható tudást szerezhet az iparkamara képzésén, melynek sikeres elvégzéséről tanúsítványt kap.

Lejárt a türelmi idő! Mint ismert, 2018. május 25-től be kell tartanunk az Európai Unió adatvédelmi rendelkezéseit.

Segítünk Önnek abban, hogy képessé váljon a kötelezően alkalmazandó változásokra és az adatvédelmi tisztviselők teendőinek ellátására!

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Infoszféra Kft. által szervezett képzés célja, hogy átfogó képet nyújtson az aktuális szabályozásról, és esettanulmányokon keresztül gyakorlatban alkalmazható tudást biztosítson.

Helyszíne
: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5.) konferenciaterme

A képzés időpontjai: 2018. szeptember 24 és 25, naponta 9-től 16 óráig
A képzés óraszáma: 17 óra

Előadó: dr. Farkas Tamás adatvédelmi szakjogász


A képzés online vizsgával zárul, sikeres elvégzéséről Ön tanúsítványt kap.

Ha nálunk jelentkezik, kedvezményesen vehet részt!

További információért kattintson.

»


EuroSkills megyei szemmel
Megjelent: 2018.09.03. | Kategória: EU

4 versenyző, 2300 látogató iparkamarai segítséggel

euroskill-slider.jpg

A hazánkat képviselő 27 versenyzőből 4-en Békés megyeiek a szeptember 26. és 28. között tartandó EuroSkills szakmai versenyen, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervez. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a versenyzők felkészülését, ill. ahogy tavaly a világbajnokság alkalmával, jutalomban részesíti őket.

Az érintett szakmák és képviselők a megyéből: fodrász – Kovács Alexandra, informatikai rendszerüzemeltető – Orodán Tamás (párban), mechatronika – Takács Zoltán (párban), szárazépítő – Lóczi Gábor.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara emellett – pályaorientációs tevékenysége keretében – Békés megye 17 településéről 2300 diákot utaztat a versenyre, kormányzati forrásból. A gyerekek amellett, hogy megnézhetik a versenyzőket, különböző foglalkoztatók során próbálhatják ki képességeiket, szerezhetnek élményt egy-egy szakmával kapcsolatosan.

– A kelet-európai országok közül elsőként Magyarország nyerte el ennek a hatalmas szakmai versenynek a rendezési jogát, óriási érdeklődés van a résztvevő országok részéről is az esemény iránt – tájékoztat Mészárosné Szabó Anna, az iparkamara szakképzési osztályvezetője. – A versenyzők végzett, de fiatal szakmunkások, akik példaként állíthatók a jelenleg általános iskolások és a gyerekeik szakmaválasztását fontolgató szülők elé. Ők szakmájukat olyan magas szinten művelik, amilyet a hétköznapi ember el sem tud képzelni.

További információért kattintson. (videó)
»


Előadás - Amit az építőiparról és az építőipari ellenőrzésekről, vitarendezésekről tudni érdemes
Megjelent: 2018.09.03. | Kategória: EU

Az iparkamara előadást szervez a megye vállalkozásai részére „Amit az építőiparról és az építőipari ellenőrzésekről, vitarendezésekről tudni érdemes” címmel, szeptember 12-én. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Helyszín: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara II. emeleti konferenciaterme 5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5.

Időpont: 2018. szeptember 12. (szerda) 1000 óra

Program:

915 - 1000 Regisztráció

1000 Megnyitó

Az előadás megnyitója és egyben mentora Bődi János a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke

1010 előadás kezdete

előadó: Dr. Tari Béla a Békéscsabai Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának szakügyintézője

Téma: Építésügyi ellenőrzések, tapasztalatok, e-napló

1100 előadó: Máté Miklós a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv vezetője.

Konzultációval egybekötött előadás: „A TSZSZ munkája a gyakorlatban – esettanulmányok az építőipari vitarendezésben.

Jelentkezni http://bmkik.hu/eloadas-epitoipar oldalon lehet, 2018. szeptember 10. 16 óráig.

Részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. Határidőn túl beérkező jelentkezést már nem áll módunkban elfogadni.

További információval kapcsolatban érdeklődni a 66/451-775 telefonszámon lehet.

»


Hallottál már Budapestről?
Megjelent: 2018.08.29. | Kategória: EU


Szeptember 26-án ott kezdődik a szakmák Európa-bajnoksága! Ott a helyed!

Részletek: http://euroskills2018.com/hu

»


A kkv-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén - GINOP-2.1.8-17
Megjelent: 2018.08.28. | Kategória: Magyarország

business-pixabay.1868015_960_720.jpg

Újra beadhatók a kérelmek „A kkv-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén - GINOP-2.1.8-17” elnevezésű pályázati felhívásra (link).

A pályázati felhívás módosult, a változások jegyzéke a következő honlapról tölthető le: link

A felhívás főbb pontjainak összefoglalását elolvashatja, ha kattint!
»


Inspiráló délután fodrászoknak
Megjelent: 2018.08.27. | Kategória: Dél-Alföldi régió

Talent Café workshop címmel tartanak szakmai alkalmat fodrászoknak szeptember 17-én 16 órától a szegedi iparkamara székházában. Bemutatók sorában Cseh István mesterfodrászt is megnézhetik, a Békés megyei iparkamara kézműves alelnökét.

Részletekért kattintson a fodrászinfóra: http://fodraszinfo.com/v2/talent-cafe-workshop-meghivo/

»