HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Nagy bejelentés jött a rezsicsökkentésről
2023. április 20., csütörtök
energia.jpg

Április 6-án Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése szerint április 30-a után is változatlan marad a lakossági rezsicsökkentett gáz- és áramár, illetve az átlagfogyasztás feletti tarifák se módosulnak. Azonban a KKV szektor alacsonyabb áron juthat hozzá a gázhoz és az áramhoz. Valószínűleg felülírásra kerül a tavaly nyártól végső menedékes, majd idén januártól vészhelyzeti ellátásba került kis kkv-k, egyházak, alapítványok számára a havonta változó, de összességében még mindig magas árú szerződéses konstrukció. Ez azt jelentheti, hogy a mostani alacsonyabb piaci gáz- és áramárakat kihasználva új szerződéseket kell kötnie az MVM-nek a jogosulti körrel, és ennek nyomán a gázt 10 forinttal olcsóbban kaphatják, az áram esetében pedig 80 forint alatt lesz a tarifa. Az intézkedés körülbelül 14 ezer ügyfelet érint majd a Kormány tájékoztatása szerint.

A nem lakossági fogyasztók az év elejétől olcsóbban vehetik igénybe a földgáz alapú távhőszolgáltatást. A hatályos árak szeptember végéig vannak érvényben. A friss kormánydöntés az ellátásbiztonsági szempontok érvényesítésén túl ősztől pedig még alacsonyabbra szintre szoríthatja az árakat a nem lakossági fogyasztóknál az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint.

A lakossági nyomott áras értékesítés továbbra is komoly veszteséget okoz az MVM-nek, hiszen az elmúlt hónapokban a lakossági rezsiárnál jóval drágábban tudott csak gázt vásárolni. Ezt veszteséget valószínűleg csak részben kompenzálja, hogy a jelenlegi olcsóbb gázárak ellenére maradt az átlagfogyasztás feletti 752 Ft-os gázár. A Kormány tájékoztatás szerint azonban továbbra is van forrás a rezsicsökkentett árak fenntartására.

Az, hogy meddig marad a jelenlegi tarifa azonban kérdéses, hiszen a télre való felkészülési időszakban ismét emelkedhetnek a gázárak. Erre már Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter is figyelmeztet. Fatih Birol, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője pedig szintén felhívta a figyelmet arra, hogy nem lesz könnyű az előttünk álló tél, ismét problémák léphetnek fel a betárazási időszakban. Ennek oka lehet, hogy az Oroszország felől érkező gázszállítmányok nagysága vissza fog esni. Ezen túl pedig a gazdasági újra nyitása miatt Kínának meg fog nőni a gázszükséglete, illetve kérdés, hogy az LNG szállítmányok mekkora mértékben tudják majd fedezni a kieső orosz szállítmányokat.

Portfólió