HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Január 1.: e-VÁM
2022. november 28., hétfő

„Az Uniós Vámkódex munkaprogramjának megfelelően, a nemzeti importrendszer korszerűsítésnek eredményeképpen, a jövő évtől kezdődően a vám-árunyilatkozatokat feldolgozó rendszer (CDPS) behozatali vám-árunyilatkozatokat kezelő modulját felváltja a továbbfejlesztett e-VÁM, melyet eddig csak az e-kereskedelemben beérkező áruk vám-árunyilatkozatainak feldolgozása során használtak” írja a pwc.com.

A fejlesztés eredményeként a továbbfejlesztett e-VÁM rendszer fog feldolgozni minden behozatali irányú vámkezelést 2023. január 1-jétől. A kiviteli irányú vámkezelésekhez továbbra is a CDPS-t kell alkalmazni.

Az új e-VÁM rendszer alkalmazásával kapcsolatos főbb változások:

  • Január 1-től megszűnik az egységes vámokmány (EV), innentől kezdve a vámhatóság felé az árunyilatkozatokat és a kiegészítő árunyilatkozatokat is az új e-VÁM rendszeren keresztül kell benyújtani, papíralapú benyújtásra már nem lesz lehetőség.

  • Amennyiben a gazdálkodók által alkalmazott vámszoftver jelenleg más rendszerekkel (pl. vállalatirányítási rendszer, szállítási rendszer stb.) is összeköttetésben áll, akkor ezen rendszerek kapcsolatait érdemes minél hamarabb felülvizsgálni. Azon esetekben, amikor nem kerül sor vám és import áfa fizetésére (pl. 0 %-os vámtétel és import áfa önadózói engedély esetén) a vámhatósági határozat megszűnik.

  • Azon gazdálkodóknak, akik a könyveléseiket a vámhatározat alapján végzik, a könyvelési folyamataikat is át kell nézniük, hogy e tekintetben is alkalmazkodni tudjanak az új rendszerekhez.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és több uniós ország is kérelemmel él a bevezetés elhalasztására annak érdekében, hogy több idő álljon rendelkezésre a tesztelésre és a bevezetésre. Így ezek alapján valószínűsíthető, hogy a tervezett határidő módosulni fog egy későbbi időpontra.