Békésben a legoptimitsák az építőiparban dolgozók
2022. november 11., péntek

Kismértékben javult, de még mindig közepes szinten van az építőiparral szembeni általános bizalom a megbízók körében – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője az idei Építőipari Bizalmi Index kutatásuk eredményeit bemutató online sajtótájékoztatón szerdán. Békés megyében a legbizakodóak a szakemberek.

Epito.jpg

Az idei Építőipari Bizalmi Index (ÉBI) értéke 3,62 csillagot mutat az adható ötből, tavaly augusztusban ez a mutató 3,53 csillag volt - ismertette.

A Mapei Kft. 2022 augusztusában 7800 fő online válaszából állította össze a szakemberek munkájának lakossági értékeléséből képzett súlyozott átlagot, az Építőipari Bizalmi Indexet. A kutatás nemre, településtípusra és régióra tekintve reprezentatív.

Markovich Béla kiemelte, a szakmák közül a legpozitívabb a villanyszerelők, a gépészek, a víz- és gázszerelők munkájának értékelése, a legkevésbé a generálkivitelezőkkel voltak elégedettek a válaszadók.

A Mapei ügyvezetője elmondta, az ÉBI értéke a legmagasabb, 3,8 csillaggal Békés megyében, a legalacsonyabb pedig Budapesten 3,42 csillagos minősítéssel.

A megkérdezettek 21 százaléka jelezte, hogy a kontármunka miatt kárt szenvedett, ez 8 százalékponttal kevesebb az egy évvel korábbinál. A legmagasabb Budapesten 26 százalékkal és Közép-Magyarországon 25 százalékkal, a legalacsonyabb 17 százalékkal az Észak-Alföldön a kontármunkák aránya - mutatta be Markovich Béla. 

A felmérés szerint Magyarországon a kontármunkából adódó átlagos kár összege 738 ezer forint szemben a tavalyi 753 320 forinttal. Az átlagos kárösszeg továbbra is kiugróan magas Közép-Magyarországon, ahol 1,12 millió forint - mondta az ügyvezető.

A válaszadók 54 százaléka szerint az ágazat jövője rossz irányba, míg 17 százaléka úgy látja, hogy nagyon rossz irányba tart. A válaszadók 17 százaléka mondta, hogy nem változik az ágazat jövőbeni helyzete, a megkérdezett építtetők 12 százaléka gondolta, hogy jó irányba tart az építőipar - ismertette Markovich Béla.

Az ügyvezető szerint a kilátásokat a szakemberhiány, az emelkedő építőanyagárak, a vállalási díjak, a kontármunka, a rossz tapasztalat együttese rontja.

Kérdésre válaszolva Markovich Béla elmondta, hogy az építőipar lassulása elsősorban az állami és a lakossági területen látszik, ugyanakkor az üzleti beruházások nem csökkennek. (MTI)



» ABLAK BEZÁRÁSA «