A Kormány elfogadta az MKIK javaslatait
2022. október 24., hétfő
MKIK_logo_wide.jpg

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a jelenlegi krízishelyzetben is folyamatos egyeztetéseket folytatott a Kormányzattal annak érdekében, hogy a vállalkozások számára olyan intézkedések kerüljenek bevezetésre, amelyekkel túlélhetik a jelenlegi válsághelyzetet. A kamara célja, hogy minél kisebb legyen a recesszió mértéke, és továbbra is a növekedésre fókuszáljon a gazdaság, ehhez pedig elengedhetetlen a vállalkozások minden lehetséges eszközzel történő segítése.

A megnövekedett hitelkamatok a koronavírus válságból éppen csak kilábalt és az energiaválsággal jelenleg is küzdő vállalkozásoknak hatalmas csapás, amelynek visszafordíthatatlan hatása lesz. Ezért az MKIK kezdeményezte egy 5-10%-os sávban meghatározott kamatplafon azonnali bevezetését.

A vállalkozások működőképességének megtartása érdekében pedig a Széchenyi Kártya Program folytatása kulcskérdés volt. Az elmúlt időszakban hosszas tárgyalások folytak a szervezetek között az állami támogatású hitelprogram jövő évi folytatásának részleteiről annak érdekében, hogy a vállalkozások számára továbbra is a piacinál lényegesen olcsóbb, fix kamatozású, kiszámítható konstrukciókat tudjunk biztosítani.

A mai rendkívüli Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter három fő intézkedést ismertetett:

Kamatstop bevezetése

Június 28-ai szinten, 7,78%-on fixálják ezeket a hiteleket. A lépés november 15-től érvényes, de az addigra már átárazódó szerződések is visszakerülnek erre a szintre.

Az intézkedés jövő év július 1-ig lesz érvényben, amelyben mintegy 60 ezer kkv nagyjából 100 ezer hitele érintett.

Széchenyi Kártya Program meghosszabbítása

Folytatódik a Széchenyi Kártya Program, fix 5%-os nettó kamattal lesz elérhető 2023. januártól.

Január 1-ig marad a 3,5%.

Hat konstrukció lesz elérhető a jövőben: beruházási hitel, forgóeszközhitel, turisztikai hitel, mikrohitel, agrárhitel, illetve folyószámlahitel.

A kamattámogatást a kormány át fogja vállalni, a bankokat ezzel akarja a kormány ösztönözni arra, hogy folytassák a programot.



» ABLAK BEZÁRÁSA «