HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Mesterképzés
Diplomás lábápolók
2022. szeptember 30., péntek

Több száz kilométerről is érkeztek speciális lábápolók, hogy Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képzésén szerezhessenek mesterlevelet. A novemberben vizsgázó csapatban sokan több diploma megszerzése után módosítottak pályát és választották a lábápolást.

Horánszky Edina 15 év munka után szeretne speciális lábápoló mesterlevelet szerezni. Úgy érezte, ideje, hogy újra rendszerbe szedje a tudását.

Nemcsak a vendégek, saját magam miatt is szeretnék folyamatosan fejlődni. A tantárgyakat nagyon élvezem, az utazást viszont kevésbé, mivel Budapestről járunk Békéscsabára a képzésre – mondta Horánszky Edina, aki büszke a kitartására. Megesett, hogy kilenc hónapig kezelt egy szemölcsöt, mire megoldódott a páciens problémája. A benőtt körmökkel is sokat küzdenek a pedikűrösök, éppen ezért erről is sokat tanulnak a mesterképzésen.

Tóthné Göröncsér Ágnes oktató elmondta, kitérnek az esztétikai pedikűrre is, de ez a képzés már komolyabb, egészségügyhöz közeledő problémákat hoz fel elsősorban. Ágnes a pedikűrösöket és a kézápolókat is oktatja. Melyik a nagyobb szerelem?

Mindkettő, de a lábápolást kicsit jobban szeretem. A történetem ott kezdődött, amikor egy esküvő előtt letört a körmöm és mivel senki nem tudott már elvállalni, kénytelen voltam magam nekiállni – idézte fel az oktató. – Öt diplomám van, 25 évig vittem virágboltot, de lábápolással mindvégig foglalkoztam és egyik szakmámért sem hagynám abba.

Így gondolkodik a szintén diplomás Frank Judit is. Több mint négy évtizede foglalkozik pedikűrrel.

Az egyetemen anno magamévá tettem az élethosszig való tanulás fogalmát, ennek szellemében vagyok most is itt. A pedikűrös szakmában még minimum tíz évet szeretnék eltölteni, éppen ezért boldogan tanulok – mondta a szakember, aki szintén messziről, Szekszárdról érkezett Békéscsabára a képzésre. – A gyakorlati oktató, Ági miatt jöttem elsősorban Békéscsabára.

Gergely Viktória 22 éve dolgozik lábakkal és szeretne magasabb szintre jutni a mesterképzéssel. Mint mondta, édesapja is pedikűrös volt, előtte is szeretne tisztelegni a döntésével.

Hosszútávon én is szeretném átadni a tudásomat fiataloknak. Anyagokban, technikailag és emberileg nagyon sokat fejlődött és fejlődik a szakma. Hiszem, hogy ez nagy részben a régi mestereknek köszönhető, akik nem engedik el az újak kezét – hangsúlyozta Gergely Viktória.

Szép József szeretné, hogy a kémiai lábápolás mellett vagy éppen helyett a tradicionális pedikűrt művelhesse. Szeretne kézi szerszámokkal segíteni azoknak, akik hozzá fordulnak.

A szépségipar és az orvoslás közé helyezem el magam. Hozzám olyanok jönnek, akiknek komoly fájdalmuk van. Olyan cukorbeteget is kezeltem, akinek a pécsi kórházban csak akkor vállalták a szívműtétjét, ha a lábfekélye elmúlik. Tudtam neki segíteni, meg is műtötték – emlékezett vissza a nagyatádi Szép József, aki nyolc éve dolgozik a szakmában. – Eredetileg erdész vagyok, gondolhatja, mennyit kellett gyalogolnom, ezért először magamat gyógyítottam, aztán tanfolyamra mentem, hogy magamon is segíthessek és a vendégeken.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nemcsak speciális lábápoló, hanem más szakmákban is képez mestereket. A képzésekről a kamaránál lehet érdeklődni a 66/324-976-os telefonszámon.