HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program
2022. augusztus 29., hétfő

Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program

2022. augusztus 15. napjától ismét lehetőség nyílik támogatás nyújtására a GINOP-5.1.1-15 Út a munkaerőpiacra, illetve a GINOP-5.2.1-14 „Ifjúsági Garancia” elnevezésű munkaerőpiaci programokból.

A támogatás célcsoportja:

A munkaadók az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalhoz benyújtott kérelem alapján kaphatnak támogatást, ha a munkaerőpiaci program szempontjából hátrányos helyzetű személyt, vagyis

  1. 25 éves életkort be nem töltött álláskeresőt,
  2. 25-30 év közötti pályakezdő álláskeresőt,
  3. 50 év feletti álláskeresőt,
  4. legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező álláskeresőt,
  5. tartósan, legalább 6 hónapja regisztrált álláskeresőt,
  6. a közfoglalkoztatásból a versenyszférába visszavezethető álláskeresőt, aki legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból,
  7. megváltozott munkaképességű személyt,
  8. 8. vidékies területen élő álláskeresőt,
  9. kérelem beadását megelőző 12 hónapon belül csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban részesült; illetve gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási díjban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban, gyermekek otthongondozási díjában részesült, vagy részesülő álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében teljes munkaidőben, vagy legalább a napi 4 órát elérő részmunkaidőben.

A meghatározott feltételeknek a foglalkoztatás megkezdésének a támogatás iránti kérelemben megjelölt várható időpontjában kell fennállnia.

További információért kattintson.

A támogatás mértéke, időtartama:

A támogatás folyósítási időtartama legfeljebb 6 hónap lehet. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és tényleges átutalásra kerülő szociális hozzájárulási adó 50%-a vagy 75%-a, de megállapításkori havi korlátja legfeljebb havi 150 ezer Ft teljes, napi 8 órás munkaidő esetében (részmunkaidő esetében arányosítani szükséges).

A VRMT eszköz hátrányos helyzetű (50%), illetve kiemelten hátrányos helyzetű (75%) álláskeresők részére nyújtható. Kiemelten hátrányos helyzetűnek minősül az a személy, aki a fent felsoroltak közül legalább 2 hátránnyal bír.

Uniós definíció alapján. Vidéki területeken élőnek minősülnek a ritkán lakott térségben élők. Ritkán lakott térség: az urbanizáció fokát meghatározó DEGURBA (Degree of Urbanisation) nyilvántartás 3-as kategóriájába tartozó települések (a további két kategóriát a nagyvárosok és városi térségek (sűrűn lakott térségek), valamint a városok és elővárosok (közepesen sűrűn lakott térségek) jelentik. A meghatározáskor az 1 km2-re jutó népesség számát és a szomszédos területek besorolását veszik alapul. Amennyiben az így meghatározott egység nem minősül nagyvárosi vagy városi térségnek (500-3.000 fő közötti 1 km2-re eső népességszám, a szomszédos területek népességarányát is figyelembe véve) vagy nagyvárosi térségnek (>50.000 fő), vidéki térségről beszélünk.   

A program 2022. augusztus 15. napjától 2023. június 30. napjáig tart.

A támogatás részletes szabályait tartalmazó hirdetmény és a kérelem nyomtatvány az alábbi linken érhető el:

https://nfsz.munka.hu/cikk/2425/Vallalkozasok_regionalis_munkaero_tamogatasa

 

Kapcsolódó állományok: