HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
"Közfoglalkoztatásból a versenyszférába támogatás 2022." program
2022. augusztus 29., hétfő
Utazas_2022.jpg

A támogatás célja:

A kormány támogatja a közfoglalkoztatottak piaci alapú munkavállalását. Az intézkedés célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését.

További információért kattintson.

A támogatás célcsoportja:

Elhelyezkedési juttatás illeti meg kérelmére azt:

a) akinek a legalább egy hónapja fennálló közfoglalkoztatási jogviszonya a kérelem benyújtását megelőző 30 napon belül azért szűnt meg, mert a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerinti gazdasági társasággal, szövetkezettel (kivéve az iskolaszövetkezetet), egyesülettel, alapítvánnyal vagy az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény hatálya alá tartozó munkaadóval, mezőgazdasági őstermelővel, vízi társulattal, valamint erdőgazdálkodóval a fővárosi és megyei kormányhivatal állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalának (a továbbiakban: járási hivatal) közvetítésével vagy anélkül, határozatlan idejű vagy legalább egy évre szóló határozott idejű munkaviszonyt létesített, és

b) aki a kérelem benyújtását megelőző két éven belül - ideértve az a) pontban meghatározott közfoglalkoztatási jogviszony időtartamát is - legalább 180 napig közfoglalkoztatási jogviszonyban állt.

A fentiekben foglaltakon túl elhelyezkedési juttatásra az a közfoglalkoztatott is jogosult, aki legalább egy hónapja fennálló közfoglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezik, és mezőgazdasági idénymunkában egy hónapon belül legalább 14 napig részt vesz.

A támogatás a közfoglalkoztatásban résztvevőt ösztönzi a versenyszférában történő elhelyezkedésre oly módon, hogy a közfoglalkoztatási jogviszony időtartamának lejártát megelőzően történő elhelyezkedése esetén elhelyezkedési juttatásban részesül.

A támogatás mértéke, időtartama:

Az elhelyezkedési juttatás összege megegyezik a foglalkoztatást helyettesítő támogatásnak, a közfoglalkoztatási jogviszony megszűnését követő naptól addig az időpontig tartó időtartamra számított összegének kétszeresével (45.600 Ft/hó), ameddig a közfoglalkoztatási jogviszony - munkaviszony létesítése hiányában - fennállt volna.

A mezőgazdasági idénymunka ideje alatt az elhelyezkedési juttatás napi összege 2000 forint. Az elhelyezkedési juttatás iránti kérelmet a mezőgazdasági idénymunka lejártától számított 30 napon belül kell benyújtani. Az elhelyezkedési juttatást havonta, utólag kell folyósítani. Amennyiben több hónapot érintő folyamatos foglalkoztatás áll fenn, de csak a foglalkoztatás végén kerül benyújtásra a kérelem az egész foglalkoztatására vonatkozóan, akkor egy összegben történik a folyósítás.

Az elhelyezkedési juttatás iránti kérelmet a közfoglalkoztatási jogviszony megszűnésétől számított 30 napon belül kell benyújtani a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatalhoz, továbbá az alábbi internetes felületen is benyújtható: https://eht.munka.hu/eht_igenyles/

A program 2022. augusztus 15. napjától 2022. december 31. napjáig tart.

A támogatás részletes szabályait tartalmazó hirdetmény és a kérelem nyomtatvány az alábbi linken érhető el:

https://nfsz.munka.hu/cikk/2430/Kozfoglalkoztatasbol_a_versenyszferaba_program_

 

 

Kapcsolódó állományok: