HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Szakképzés
Könyvelőkkel a duális képzésért
2022. augusztus 29., hétfő

Könyvelőkkel a duális képzésért címmel tartottak tájékoztatót cégvezetőknek, könyvelőknek három napon keresztül a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. A megbeszélésen szó esett a régi és az új szakképzési rendszer párhuzamos működéséről, az új szakképzési intézményrendszerről, a tanulói foglalkoztatás állami pénzügyi támogatásáról, elszámolásáról.

Hasznos tanácsok, tudnivalók hangzottak el a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara több napos képzésén. Mészárosné Szabó Anna, a kamara stratégiai koordinátora, szakképzési osztályvezetője elmondta, akár két szakma is ingyenesen elvégezhető, az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül. Ugyancsak térítésmentes egy, a felnőttképzésben megszerezhető szakképesítés.

A tanulók a szakmájuk alapjait megtanulhatják a szakképző intézmény tanműhelyében, vagy külső, úgynevezett duális képzőhelyen. Ha a szakképző intézményben maradnak, akkor havonta állami szakképzési ösztöndíjban részesülnek. Ahhoz, hogy egy vállalkozás tanulót foglalkoztathasson, jeleznie kell az igényét írásban az illetékes gazdasági kamaránál, amit egy nyilvántartásba vételi eljárás követ. A tanulói foglalkoztatáshoz szakképzési munkaszerződést kell kötni, a tanuló munkavállalóvá válik és munkabért kap. A képzés folyamán a vállalkozás adókedvezményben, majd a sikeres szakmai vizsga után sikerdíjban részesül és a diák is kap egy egyszeri pályakezdési juttatást.

A tájékoztatón elhangzott sok hasznos, a mindennapokat érintő információ, például a tanulók szabadságáról, a táppénzről, a mulasztásokról és a tanügyi dokumentumokról.