HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Mesterképzés
A mester mesterré válik : vizsgáznak a kőművesek
2022. augusztus 8., hétfő

Tudják, mi a közös a sarkadi ifjabb és idősebb Komróczki Lászlóban, a békéscsabai Jónás Sándorban, a kamuti Kertész Tiborban, az orosházi Mochnács Zoltánban és Rajki Jánosban az újkígyósi Árgyelán Jánosban, a csongrádi Nagy Alexanderben, a monori Somodi Péter Dánielben és a békési Faragó Jánosban? Mindannyian olyan kőművesek, akik mestervizsgára készülnek. Sőt, Árgyelán János, Takács Nándor és Rajki János nemcsak kőműves, burkoló is.
Fotók: Szabó Sándor

Hetek óta elmélettel és gyakorlattal is ismerkednek, majd novemberben vizsgáznak azok a kőműves szakemberek, akik több év kihagyás után újra iskolapadba ültek, hogy mesterré válhassanak. A mestervizsgákat a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezi. Mindenki másért vágott bele a továbbképzésbe. Kertész Tibor például a gyereke miatt, ugyanis szeretett volna hivatalosan is foglalkozni a kőművesnek tanuló fiával. Nem zárkózik el attól sem, hogy hosszútávon más fiatalokat is gyakorlatra fogadjon. Hosszútávon pedig saját vállalkozást szeretne.

Mochnács Zoltán az édesapja nyomdokaiba lépett, amikor 2004-ben kőművesként végzett és szintén saját cégről álmodozik.

  • A tananyag nem jelent problémát, de a hétvégi és az esti oktatást nem szeretem. Reggel hétkor kezdődik a munkaidő és ilyenkor, amikor tanulunk is, sokáig tart nap. De valamit valamiért, örülök, hogy belevágtam – mondta a szakember.

Rajki János párhuzamosan tanul kőműves és burkoló mesternek a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. Mint mondta, nem egyszerű mindkét tananyagot megtanulni és gyakorlatot egyszerre teljesíteni, de egy pillanatig sem bánta meg a döntését. Ő is szeretne saját céget, saját nevelésű tanulókat, miközben szeretne elsőkézből értesülni a legújabb technikákról és alapanyagokról. Ezek ugyanis napról napra változnak és aki nem követi a trendet, az nem jó szakember.

  • A megrendelők is egyre tudatosabbak. Néha olyat kérnek, ami szakmailag nem állja meg a helyét, de szerencsére a legtöbbször hallgatnak rám – emelte ki a kőműves, burkoló.

Komróczki László – ahogy fogalmazott – szeretné kimaxolni az építőipart, nemcsak dolgozni, hanem tanítani is szeretne. Persze kérdés, hogy érdemes-e a saját konkurenciánkat kitermelni?

  • Itt nem konkurenciáról van szó, hanem arról, hogy az ember kivel szeretne hosszútávon együttdolgozni. Ha egy pályakezdő a mi munkatempónkat szokja meg és azokkal az elvárásokkal találkozik, ami a legkiválóbb munkavégzéshez kell, akkor később ő is azt követi – emelte ki ifjabb Komróczki László, aki a fiatal kora ellenére igen ambíciózus, tudja, mit szeretne a jövőben. Az idősebb Komróczki László hasonlóképpen gondolkodik, mint a fia.

Faragó János 25 éve dolgozik kőművesként, öt éve egyéni vállalkozóként vállal munkát. Először rádióhirdetésben hallott a mesterképzésről, aztán a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál személyesen érdeklődött, majd jelentkezett a képzésre.

  • Új anyagok, technikák és szakkifejezések jelentek meg azóta, hogy végeztünk az iskolában. Jó ezekkel lépést tartani – hangsúlyozta Jónás Sándor. – A mesterképzés erre remek alkalom, mert sok mindent ellesünk egymástól munka közben, de így sokkal könnyebb és biztosabb. Nagy a szakemberhiány is, kevés a tanuló, mert a fiatalok nagy része celeb, informatikus vagy éppen rendőr szeretne lenni és nem kőműves. Ha tanulót fogadhatunk, akkor kiválaszthatjuk a leendő kollégákat a vállalkozásunkba és ez már fél siker.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál a mesterképzéssel kapcsolatos kérdésekben a 66/324-976 és a 30/590-0088-as telefonszámon lehet érdeklődni. Szakképzési munkatársunk bármelyik szakma mesterképzésben szívesen segít.