HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Utolsó lehetőség a nyári gyakorlatra
2022. július 8., péntek
nyarigyak.jpg

A régi szakképzési törvény alapján 2022. nyarán utoljára lesz lehetőségük a 11. évfolyamos szakgimnazistáknak arra, hogy együttműködési megállapodással töltsék a nyári összefüggő szakmai gyakorlatukat gazdálkodó szervezetnél vagy költségvetési szervnél. Az együttműködési megállapodást az iskola és a képzőhely köti egymással, a fiatalok pedig az együttműködés alanyai.

A 140 órás nyári gyakorlatot napi 7 órában, 20 munkanapra kell megszervezni a nappali tagozatos diákok számára. A gyakorlat tartalmára vonatkozóan iránymutatást találunk a szakképzési kerettantervekben, továbbá a napi munkák megszervezéséhez az iskolák adnak segítséget, a letöltött időt pedig a duális partnernek le kell igazolnia. Amennyiben nem történik meg a teljesítés, úgy a tanulóknak sikertelen lesz a tanévük.

A diákokat nem kell bejelenteni. Ebben az időszakban heti 9.750 forint juttatás illeti meg őket, melyet részükre minden megkezdett hétre ki kell fizetni, ezért azt javasoljuk, hogy hétfői nappal kezdődjön a szakmai gyakorlat. A kifizetés lehet pénztári is, történhet készpénzben vagy átutalással.

Azok a duális partnerek, akik a fiatalokat fogadják, a kitöltött jelenléti ív és a foglalkozási napló alapján jogosultak arra, hogy adókedvezményt érvényesítsenek. Ezt a kedvezményt a gazdálkodó szervezetek – függetlenül az adózási formától –, az egyéni vállalkozók és a költségvetési szervek is lehívhatják. Ennek a kedvezménynek a mértéke 2022. évben munkanaponként 3.307 forint.

A gazdálkodó szervezeteknek és költségvetési szerveknek az oktatáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket, továbbá kedvezményes étkezést, munkaruhát kell biztosítaniuk. A nyári gyakorlat ideje alatti hiányzás mértéke maximum 4 munkanap, de lehetőség szerint ezt is pótolni kell.