Széchenyi Kártya Program
2022. január 6., csütörtök
magyarfalu_program_logo.jpg

A Kormány döntése értelmében 2022-ben is folytatódik a Széchenyi Kártya Program, és azon belül az Újraindítási Konstrukciók igénylésének a lehetősége. További információért kattintson.

A Széchenyi Kártya Program GO! Konstrukcióinak 2021. júliusi meghirdetése óta eltelt bő félévben világszerte, így Magyarországon is elindult egy erőteljes áremelkedés, valamint az egyre erősödő inflációs nyomás hatására a kamatkörnyezetben is jelentős változás történt. Mindezek hatására a refinanszírozási kamatszintek (pl. BIRS fixingek) a tervezetthez képest nagyobb mértékben emelkedtek, amely miatt a Széchenyi Kártya Program konstrukciónál alkalmazott kondíciók felülvizsgálata is szükségessé vált.

Megszületett a döntés a Széchenyi Kártya Program 2022. évi folytatásának feltételeiről, amelyek a következők:

- az egyes Konstrukciók a jövőben az alábbi nettó kamatszinteken lesznek elérhetőek:

o Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO! és Likviditási Hitel: fix nettó 2,5% / év,

o Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel, az ennek részeként működő Agrár Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel: fix nettó 1,0% / év,

o Széchenyi Újraindítási Turisztikai Hitel és Széchenyi Mikrohitel: fix nettó 0,5% / év,

o Széchenyi Lízingkonstrukció: fix nettó 2,5% / év.

- A Korm. határozat alapján a Széchenyi Beruházási Hitel GO! és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO! keretében lehetőség nyílik majd a zöld, fenntartható és technológiaváltó beruházások fix évi 0,5% kamatszint melletti finanszírozására is.

A kamatkondíció módosításon túl az egyes Konstrukciók esetén az alábbi főbb termékfeltétel változások lépnek hatályba 2022. január 1-től:

  1. SZKP hitelek
  2. a) az átmeneti támogatási jogcím meghosszabbításra kerül 2022. június 30-áig (és keretösszege a korábbi 1,8 M EUR-ról 2,3 M EUR-ra változik, ezen belül a halászati jogcím 345 ezer EUR-ra, a mezőgazdasági 290 e EUR-ra nő)
  3. b) SzBeruházási Hitel esetén egyedi esetekben, csak és kizárólag egyedi engedéllyel 1 Mrd Ft feletti hitelösszegű hitelkérelem befogadása is lehetővé válik
  4. c) Széchenyi Beruházási Hitel GO! és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO! keretében bevezetésre kerül 2022. év elején a zöld, fenntartható és technológiaváltó beruházások finanszírozására irányuló termék altípus is.
  5. d) Széchenyi Beruházási Hitel GO! és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO! konstrukcióknál megszűnik a személygépjárművek, motorkerékpárok, vízi-és légijárművek finanszírozhatósága a konstrukcióban
  6. e) A jövőben 3.2 szakasz szerint nyújtott 90%-os garantőri kezességgel fedezett ügyletek szintén 90%-os krízisgaranciás ügylettel történő kiváltása esetén a 3.2 szakasz szerinti maximálisan adható hitelösszeg limitbe (2019. évi árbevétel 25%-a vagy a bérköltség 2x-e) a kiváltandó hitel összegét nem kell beleszámítani az Európai Bizottság legfrissebb értelmezése szerint (korábban a kiváltó és kiváltandó hitel összege is terhelte a 3.2 szakasz szerinti max. adható hitelösszeg limitet).

  1. Széchenyi Lízing
  2. a) az átmeneti támogatási jogcím meghosszabbításra kerül 2022. június 30-áig (és keretösszege a korábbi 1,8 M EUR-ról 2,3 M EUR-ra változik, ezen belül a mezőgazdasági 290 e EUR-ra nő)
  3. b) megszűnik a személygépjárművek és motorkerékpárok finanszírozhatósága a konstrukcióban
  4. c) csak olyan - nem személygépjárműnek minősülő - jármű (pl. hajó) finanszírozására lesz lehetőség, ahol egyértelműen igazolható, hogy az eszközbeszerzés a Vállalkozás 2019.01.01. óta folyamatosan végzett elsődleges üzleti tevékenységéhez kapcsolódik ( ilyen kérelem befogadása kizárólag egyedi KAVOSZ engedély alapján történhet, az engedélykéréshez szükséges csatolni a fenti feltételt igazoló dokumentumokat, pl. cégkivonatot, éves beszámoló/bevallás stb.).
  5. d) a rendelkezésre tartási és a türelmi idő a jelenlegi 12-15 hónapról 18-21 hónapra növekszik.
  6. e) az igénybevevői kör kibővül a vízitársulattal.

  1. Széchenyi Mikrohitel
  2. a) a mikrovállalkozásokon túl a kisvállalkozások számára is elérhető a konstrukció 2022.január 1-től
  3. b) az átmeneti támogatási jogcím meghosszabbításra kerül 2022. június 30-áig (és keretösszege a korábbi 1,8 M EUR-ról 2,3 M EUR-ra változik, ezen belül a mezőgazdasági 290 e EUR-ra nő)
  4. c) megszűnik a személygépjárművek, motorkerékpárok, vízi-és légijárművek finanszírozhatósága a konstrukcióban


» ABLAK BEZÁRÁSA «