Nem csak a vendéglátás kapott haladékot a szakképesítés megszerzésére
2021. október 15., péntek

Érdemes a közlöny mellékletét is tanulmányozni az érintetteknek, mert a szabályozás több tevékenységtípust említ, különösen a gipszakarton-szerelés, valamint térburkolás tevékenységeket érinti.

konyha.istockphoto.jpg

A Magyar Közlöny 190. számában megjelent az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló 51/2021. (X. 12.) ITM rendelet. További információért kattintson.

A módosító rendelet értelmében a szakképesítést előíró rendelt annyiban módosult, hogy „Cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése” és a „Meleg és hideg ételek, italok készítése” tevékenység végzéséhez nem szükséges szakképesítés. A nem önálló tevékenység végzése esetében a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja.

A fentieken túl a hatályon kívül helyezett, az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelethez hasonlóan a „Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása” és a „Meleg és hideg ételek, italok készítése” tevékenységek esetében kivételt képeznek a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazása, tehát ezekre nem vonatkozik a szabályozás.

Azon tevékenységet folytatók, akiknek tevékenységük a rendelet hatálybalépésével kerültek szabályozásra, - azaz azok a tevékenységek, amelyekkel kapcsolatban az 5/1997 (III.5.) IKIM rendelet, valamint a 21/2010 (V.14.) NFGM rendelet korábban nem állapított meg elvárt szakképesítést, azonban a 34/2021. (VII.26.) ITM rendelet tartalmaz előírásokat - 2023. december 31. napjáig kell a tevékenység gyakorlásához szükséges képesítést megszerezniük. A szabályozás több tevékenységtípus mellett különösen a gipszakarton-szerelés, valamint térburkolás tevékenységeket érinti.



» ABLAK BEZÁRÁSA «