HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Januártól kötelező a 'vendéglátó szoftver'
2021. augusztus 26., csütörtök
paragrafus.jpg

Megjelent a Magyar Közlöny 155. száma, mely tartalmazza a „A Kormány 501/2021. (VIII. 18.) Korm. rendelete egyes kormányrendeleteknek a turizmus-vendéglátás ágazatot érintő stratégiai célú módosításáról” elnevezésű határozatot.


További információért kattintson.

A vendéglátó üzleteknek 2022.01.01-től használniuk kell a „vendéglátó szoftvert”, mellyel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé adatot szolgáltatnak és regisztrálniuk kell az NTAK rendszerébe is. Ezen adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését a 210/2009. (IX.29.) Korm.rendelet módosítása alapján a jegyző fogja vizsgálni évente legalább egyszer. Mivel a jegyzők és az NTAK adatokat adnak át egymásnak arról, hogy mely vendéglátó üzleteknek kellene alkalmazniuk vendéglátó szoftvert, ha valaki ezt nem használja, igen gyorsan – 1 éven belül – „lebukik”.

Érdemes ellenőrizni, hogy a vendéglátó üzlet be lett-e jelentve a jegyzőnek, mivel azt 2021.10.31-ig a jegyző leellenőrzi és ha nem, akkor a bejelentés megtételéig bezáratja az üzletet. A bejelentendő vendéglátóhely üzlettípusok:

- étterem,

- büfé,

- kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely,

- italüzlet, bár,

- zenés-táncos szórakozóhely,

- munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely,

- gyorsétterem,

- rendezvényi étkeztetés,

- alkalmi vendéglátóhely,

- mozgó vendéglátóhely.

A szálláshelyeken a „szálláshelykezelő szoftver”-t már 2 éve használni kell (hogy rohan az idő...). Most pedig a szálláshely minősítésének újragondolása van porondon, ugyanis 2021.09.01-től a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. (MTMT) fogja minősíteni a szálláshelyeket, melyről minősítő dokumentumot állít ki. 2022.01.01-től csak olyan szálláshelyen folytatható szálláshely-szolgáltatás, amely rendelkezik szálláshelykezelő szoftverrel, valamint érvényes szálláshely-minősítéssel is. Az MTMT egyébként a minősítési igények elbírálását 2022.01.01-jén kezdi meg.

A szálláshely-szolgáltatónak 2022.01.01-től az üzemeltetés bejelentését megelőzően, majd ez után háromévente kell kérnie a minősítést az MTMT-től. A minősítés szempontrendszere az MTMT oldalán lesz elérhető.

2022.01.01-től csak olyan szálláshelyen folytatható szálláshely-üzemeltetési tevékenység, amely megfelel a minőségi, műszaki és szolgáltatási követelményeknek. Ezeket a 239/2009. (X.20.) Korm.rendelet 1. melléklete tartalmazza. Az érintett szálláshelyek:

- szálloda,

- panzió,

- kemping,

- üdülőház,

- közösségi szálláshely,

- egyéb szálláshely,

- magánszálláshely,

- nyaralóhajó-szálláshely.

A 2021.12.31-én már nyilvántartásba vett szálláshelyek esetén az első szálláshely-minősítés igénylésére külön-külön határidőket határoztak meg:

Minősítés kérésének határideje

Érintett szálláshely-forma

2021. december 31.

szálloda, panzió

2022. június 30.

kemping, üdülőháztelep, közösségi szálláshely

2023. január 1.

egyéb szálláshely, magánszálláshely

Ha a szálláshelynek már van az MTMT oldalán közzétett típusú, érvényes tanúsító védjegye, azt a fenti határidőig kell igazolnia az MTMT felé, aki ezt köteles elfogadni. Az NTAK és az MTMT megosztják egymással a rendelkezésükre álló adatokat, így a jobbkéz tudni fogja, mit csinál a bal. Ezen kívül a jegyző legalább 6 évente ellenőrzi a szálláshely-szolgáltatót és értesíti az NTAK-ot azokról a szálláshelyekről, melyek nem, vagy nem megfelelően használják a szoftvert. Bővül a szálláshely-nyilvántartás is: 2022.01.01-től már a szálláshely-szolgáltatási tevékenység típusának megjelölése mellett a minőségi fokozatba sorolás is szerepelni fog benne. A szálláshely-szolgáltató a minősítésről, valamint a minősítés megújításáról kapott dokumentumot haladéktalanul köteles megküldeni a jegyzőnek. Az a szálláshely, mely nem szerepel az MTMT nyilvántartásában és nem regisztrált az NTAK elektronikus felületén, pénzbírságot kap és azonnali hatállyal megtiltják az üzemeltetését. (Természetesen az adatváltozásokat is mindig be kell jelenteni / fel kell tölteni az elektronikus rendszerbe.) Az NTAK rendszerének azért van előnye is, hiszen az idegenforgalmi adó bevallásához szükséges adatokat le lehet kérdezni belőle.

Nem csak a szálláshelyeknek és a vendéglátó üzleteknek kell regisztrálniuk magukat az NTAK rendszerébe, hanem a 2021.08.19-től érvényes módosítás értelmében a turisztikai attrakciót üzemeltetőknek is. (Ismétlésképpen: a 2021.07.01-től létező fogalom jelentése: "olyan turisztikai céllal hasznosított és működtetett természeti vagy ember alkotta vonzerő, illetve földrajzi terület, amely a látogatók számára élmény-, szabadidős, utazási szolgáltatásokkal, kínálati palettával, vagy szórakoztatási funkcióval rendelkezik".) Nekik 2022.01.01-től „jegykezelő szoftver”-t kell használniuk, mellyel helyi vagy online jegyértékesítést, jegyérvényesítést és az NTAK-nak történő adatszolgáltatást tudnak végezni. Adatszolgáltatásra kötelezettek az alábbiak:

- közfürdő, mely a 121/1996. (VII.24.) Korm.rendelet 1. § (2) bekezdése alapján közfürdőnek minősül vagy strandfürdő szolgáltatást (ÖVTJ 932903) vagy fürdő szolgáltatást (ÖVTJ 960403) nyújt;

- természetes fürdőhely, mely a 78/2008. (IV.3.) Korm.rendelet 2. § b) pontja alapján annak minősül vagy strandfürdő szolgáltatást (ÖVTJ 932903) nyújt;

- muzeális intézmény, vár, kastély, mely az 1997. évi CXL. tv. 39. §-a szerinti működési engedéllyel rendelkezik vagy múzeumi tevékenység belföldi szolgáltatást (TEÁOR 9102) nyújt;

- turisztikai közlekedési infrastruktúrához tartozó közlekedési eszközök közül a Balatoni Hajózási Zrt. járatai, MAHART-PassNave Kft. járatai, illetve a TEÁOR 4939 M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás tevékenység közül a „hop on hop off” jellegű menetrend szerinti buszos városnéző turisztikai szolgáltatás;

- kalandpark, mely TEÁOR 9329 (M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység), TEÁOR 9311 (Sportlétesítmény működtetése) vagy TEÁOR 9321 (Vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység) szolgáltatást nyújt;

- állatkert, mely az 1998. évi XXVIII. tv. 3. § 3. pontja szerint ennek minősül vagy növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése belföldi szolgáltatást nyújt (TEÁOR 9104);

- vidámpark, mely vidámparki, szórakoztatóparti tevékenység belföldi szolgáltatást (TEÁOR 9321) nyújt;

- védett természeti terület bemutatóhelye, mely az 1996. évi LIII. tv. 28. §-a szerint ennek minősül vagy növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése belföldi szolgáltatást (TEÁOR 9104) nyújt;

- zenés, táncos rendezvény (rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, nem zártkörű válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni).

Érdemes lesz tehát majd nézegetni az NTAK oldalát: https://info.ntak.hu/ oldalon fognak majd megjelenni az információk. Ma még csak a szálláshelyekre vonatkozó tudnivalók vannak fenn az oldalon ( https://info.ntak.hu/szallashelyek ). Szerintem egész jól segíti a regisztrálókat. Ha a vendéglátókra és a turisztikai attrakciókat üzemeltetőkre vonatkozó oldal is ilyen lesz, akkor viszonylag könnyű lesz regisztrálni. Persze ez azért nem kevés plusz munkát fog eredményezni. A használható szoftverek listája is ezen az oldalon lesz fenn (ezeknek legalább naponta egyszer, a tárgynapot követő 24 órán belül automatikusan kell majd adatot küldeniük az NTAK felé). Az még nem teljesen világos számomra, hogy az a vendéglátóhely, ahol zenés, táncos rendezvény is van, köteles lesz-e a vendéglátó szoftvert és a jegykezelő szoftvert is működtetni, de gyanítom, hogy igen.

A Magyar Közlöny 155. számát szíves felhasználásra csatoltuk, illetve ide kattintva letölthető.