HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Elértük a 2,5 millió beoltottat, kezdődhet a fokozatos újraindítás.
2021. április 8., csütörtök

Nyithatnak sz üzletek, újraindulhatnak a szolgáltatások. Ugyanakkor Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár úr a 2021.04.06-i ITM felsővezető megbeszélésén szóban megerősítette, hogy a fenti enyhítések nem befolyásolják az adó- és járulékkedvezményeket, valamint az ágazati bértámogatást, akinek ezek járnak – ha kinyitnak, illetve újra nyújtanak szolgáltatást – április hónapra továbbra is meg fogják kapni azokat. Részletek...

mask.png

A Magyar Közlöny 51. számában megjelent a Kormány 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról.

Miniszterelnök úr 2021. április 6-án Facebook videóban jelentette be, hogy elértük a 2,5 millió oltottat, ami azt jelenti, hogy életbe lép a fent hivatkozott rendelet, azaz 2021.04.07-től nyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások. Miniszterelnök úr bejelentéséről itt olvashatnak bővebben:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-beoltottak-szama-elerte-25-milliot és

https://24.hu/belfold/2021/04/06/koronavirus-orban-viktor-nyitas-uzletek-szolgaltatasok/

A fenti hír és az április 6-a délután megjelent belügyminiszteri rendelet megállapította, hogy beadásra került a kétmillió-ötszázezredik oltás, így 2021.04.07-étől a 144/2021. (III.27.) Korm.rendelet értelmében enyhítik a veszélyhelyzeti intézkedéseket.

2021.04.07-től 2021.05.22-ig az alábbi szabályok érvényesek:

  • A kijárási korlátozáseste 10-től reggel 5-ig lesz érvényben (az eddigi este 8-tól reggel 5-ig helyett).
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszüntetésre kerülnek, tehát kinyithat valamennyi személyes megjelentést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség és ott szolgáltatás is nyújtható. Vagyis minden szolgáltató – pl. fodrász, kozmetikus, testedzési szolgáltatást nyújtó, könyvelőiroda, cipész, műkörmös, masszőr, stb. - újra fogadhat vendégeket/ügyfeleket.
  • Kivétel nélkül valamennyi üzlet nyitva lehet a normál nyitvatartási idejében, de max. 5 órától 21.30-ig, ha néhány szigorú előírást betart. Tehát a szabályok, melyek betartása mellett kinyithatnak a boltok a következők:

- 10 m2-enként egy vevő lehet az üzletben (vásárlótér mérete számít, de a 14 év alattiakat, a 65 év felettiek segítőjét és a fogyatékossággal élők segítőjét nem kell beleszámítani a létszámba). A 10 m2-nél kisebb üzletben egyszerre 1 vevő tartózkodhat. Ha a vásárlótér mérete nem egész szám, akkor a kerekítés szabályait kell alkalmazni.

- A bejárat előtt, a nyitvatartási idő mellett, mindenki számára jól láthatóan ki kell írni, hogy egyszerre hány vevő tartózkodhat bent. A létszámkorlát betartásáról az üzlet vezetője köteles gondoskodni.

- A bejárat előtt várakozóknak – a közös háztartásban élők kivételével - egymástól 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk (ennek betartásáról is az üzlet vezetőjének kell gondoskodnia).

- Az üzletnek biztosítania kell a vásárlótérben a folyamatos kézfertőtlenítés lehetőségét, valamint a felületek, bevásárlókocsik, kosarak folyamatos fertőtlenítését is.

- A vásárlótérrel nem rendelkező üzletek akkor lehetnek nyitva, ha biztosítják, hogy a sorban állók egymástól a 1,5 méteres távolságot folyamatosan megtartsák (a közös háztartásban élők lehetnek közelebb is egymáshoz). Mivel ennek betartása az üzlet vezetőjének a feladata, ha ezt nem teszi meg – vagyis a várakozás közben a távolságtartási szabályokat nem tartják be -, akkor súlyos bírságot szabhatnak ki az üzletre, valamint a szabályszegőre is. Az üzlet üzemeltetője/vezetője akkor mentesülhet a szankciók alól, ha a szabályszegőt felszólítja a távozásra, és ha az ennek nem tesz eleget, akkor kihívja a rendőrséget.

  • A vendéglátó üzletek továbbra is csak elvitelre készíthetnek ételt, a helyben fogyasztás nem megengedett. A vendéglátó üzletben csak az ételek kiadása és szállítása érdekében szabad tartózkodni.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár úr a 2021.04.06-i ITM felsővezető megbeszélésén szóban megerősítette, hogy a fenti enyhítések nem befolyásolják az adó- és járulékkedvezményeket, valamint az ágazati bértámogatást, akinek ezek járnak – ha kinyitnak, illetve újra nyújtanak szolgáltatást – április hónapra továbbra is meg fogják kapni azokat.