Még egy hét a december 20-ai adófeltöltésig, utána büntet az adóhatóság
2005. december 14., szerda
A társasági és az osztalékadóról szóló törvény szerint a belföldi illetőségű adózónak és a külföldi vállalkozónak az adóelőleget ki kell egészítenie a várható fizetendő társasági adó összegére, a határidő december 20-a. A feltöltési kötelezettség a társasági adó mellett az önkormányzatokat megillető helyi kommunális és az iparűzési adóra is kiterjed.
 

A feltöltési kötelezettség szabályaiban az idén nincs változás - hangsúlyozta kérdésünkre Cipczer Károlyné, az APEH adójogi főosztályának munkatársa. Ugyanakkor mivel 2005-ben a társasági adó szabályaiban sok módosítás volt - így például számos új adóalap-kedvezményt vezettek be -, mindez érinti a feltöltés mértékét.

Ezen kötelezettség teljesítése feltételezi, hogy az érintett adózónak volt a 2005-ös adóévre társaságiadóelőleg-bevallási kötelezettsége. Ez a kötelezettség 2004 óta nem vonatkozik azokra a belföldi illetőségű adózókra és külföldi vállalkozókra, amelyeknek az árbevétele nem haladta meg az 50 millió forintot.

A feltöltési kötelezettség kapcsán a cégeknek először is a 2005-ben fizetendő várható adót kell megbecsülni, ennek kiszámításához minden olyan tényezőt érdemes figyelembe vennie, amely befolyásolja a fizetési kötelezettségét. Tehát ajánlatos minden adókedvezményt elszámolni éppúgy, mint a tárgyi eszközök ez évi adócsökkenését is. Az adókedvezmények elszámolásakor arra figyeljenek, hogy akadnak közöttük olyanok, amelyek az adó 100 százalékáig, mások viszont csak 70, illetve 80 százalékáig érvényesíthetők.

A nyereséges cégek a fejlesztési tartalékképzés lehetőségéről se felejtkezzenek el. A társaságiadó-törvény módosítása keretében az idén számos új adóalap-kedvezményt bevezettek, valamennyit vegyék figyelembe. Az adóalap-kedvezmények mellett - természetesen - az adóalap-növelő tényezőket se hagyják ki számításaik során, mert ezek jelentősen növelhetik a fizetendő adót.

 

A jogszabály szerint az év közben befizetett adóelőleget a teljes évi fizetendő adóra ki kell egészíteni, ám szankcióval csak akkor kell számolni a vállalkozásoknak, ha a feltöltés nem éri el a ténylegesen fizetendő adó 90 százalékát - hangsúlyozta Cipczer Károlyné. Ilyenkor a befizetett adóelőleg és a teljes évi fizetendő adó különbségének 20 százalékáig terjedő bírsággal számolhat az adózó.

Elvileg az adóhatóságnak - a mulasztás súlyának függvényében - lehetősége van arra, hogy mérlegeljen és a maximumbírságtól kevesebbet vessen ki, ám a költségvetés mai helyzetében senki se számítson arra, hogy ez tényleg így történhet, sőt éppen ellenkezőleg: szigorúan büntetni szokott a hatóság. A bírságról szóló határozatokat egyébként nyaranta, a társasági adóbevallások májusi beérkezését követően szokta kiküldeni az APEH. Az idén - a tavalyi nem megfelelő feltöltés miatt - több mint 3500 cég kapott ilyen tartalmú elsőfokú határozatot, amelyben mintegy 780 millió forint bírságot szabtak ki. A legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat bárkivel, hogy kevesebb adót fizet a szükségesnél. Ilyenkor a legjobb, ha rögtön befizeti a szükséges adót, nem vár vele május végéig.

Akiknek nem kell feltölteni, azok se "tétlenkedjenek", hiszen az utolsó havi adóelőleget is december 20-áig kell megfizetni. Azok a negyedéves előlegfizetésre kötelezett adózók pedig, akiknek a 2004. évi árbevétele az 50 millió forintot meghaladta - és így feltöltésre kötelezettek -, 2006. január 20-a helyett ez év december 20-áig kell teljesíteniük a negyedik negyedéves előlegfizetési kötelezettségüket az előlegfeltöltéssel egyidejűleg.

 

December a büdzsé szempontjából egyébként éppen a feltöltési kötelezettség miatt igen "erős" hónapnak számít a társasági adóbevételt illetően (ekkor a tapasztalatok alapján az éves bevétel harmadára-kétötödére számíthat az állam), ám a jelek arra utalnak, az idén a tényleges bevétel jelentősen elmaradhat az előirányzattól. A költségvetés készítői azzal számoltak, hogy a tavalyinál közel 20 milliárd forinttal többet, 467 milliárdot utalnak a vállalkozások 2005-ben az államkasszába ilyen jogcímen.

Ezzel szemben az év eddigi részében szinte minden hónapban kevesebb bevételre tett szert az államháztartás ebből az adónemből, ez igencsak kétségesség teszi a terv megvalósulását. A Pénzügyminisztérium adatai szerint október végéig 246 milliárd forintnyi társasági adó érkezett a kincstári számlára, szemben a múlt év azonos időszakában regisztrált 264 milliárddal.

Az utóbbi két év alapján arra lehet számítani, hogy 160-170 milliárd forint körüli összeggel gazdagodhat az államkassza ez év decemberben, azonban még ebben az esetben is az egész éves bevétel néhány tíz milliárddal alulmúlhatja az előirányzatot. A Világgazdaság számításai szerint, ha az utolsó két hónapban a tavalyival megegyező összegű társasági adót fizetne az üzleti szféra, még akkor is 30-40 milliárddal kisebb lenne az idei költségvetési bevétel az előirányzatnál. Ez láthatóan nem zavarja a pénzügyi kormányzatot, hiszen legfrissebb prognózisa szerint még túl is teljesül az egész éves célszám.

 

Forrás: http://ma.hu



» ABLAK BEZÁRÁSA «