A PM sajtóközleménye alapján az iparűzési adó felezése automatikusan jár a kkv-knak
2021. március 4., csütörtök
garbage-can-full-of-trash.jpg

A Pénzügyminisztérium sajtóközleményt adott ki az iparűzési adóra vonatkozóan. Egyik fontos eleme, hogy az adóelőleg felezéséhez szükséges nyilatkozatot a február 25-i határidő után is lehet pótlólag elküldeni. A közlemény kivonatáért kattintson.

Annak érdekében, hogy az adókönnyítés – amely százötvenmilliárd forintot hagy összességében a vállalkozásoknál – már most tavasszal is segítse a kkv-kat, a fizetendő adóelőleg csökkentését is lehetővé tette számukra a kormány. Az adóelőleg felezéséhez szükséges az elektronikus nyilatkozat, mert ezáltal nem kell külön bürokratikus eljárásban az adóelőleg csökkentését kérni, és így kizárható az is, hogy Brüsszel utólag, az uniós állami támogatásra vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva eljárást indítson Magyarországgal szemben.

Egy vállalkozás akkor jogosult a kedvező iparűzési adómérték alkalmazására, ha mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül, de a nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a négymilliárd forintot. A vállalkozó és a kapcsolódó, illetve partnervállalkozások adatait össze kell számítani, vagyis a négymilliárd forintos értékhatár, valamint a foglalkoztatotti létszámra vonatkozó határ nem az egyedi vállalkozás szintjén, hanem „csoportszinten” értelmezendő.

Tájékoztató a 2021-re biztosított helyi iparűzési adókönnyítések igénybevételére való jogosultságról az alábbi linken keresztül érhető el: https://kormany.hu/penzugyminiszterium/adozas-szamvitel



» ABLAK BEZÁRÁSA «