HACK">
Kötelező kamarai regisztráció

» Hírek
Megújul a hulladékgazdálkodási rendszer
2021. március 4., csütörtök
garbage-can-full-of-trash.jpg

Az italcsomagolásra vonatkozóan az állam kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet a jövőben. Többek között ez derült ki a felelős államtitkár tájékoztatójából.

Az Országgyűlés február 22-én fogadta el a hulladékgazdálkodási rendszer megújítására vonatkozó törvényjavaslatot, amely a Magyar Közlöny 30. számában - 2021. február 25-én csütörtökön – megjelent.

Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy a törvény célja, a körforgásos gazdaságra való átállás, az illegális hulladéklerakók felszámolása, a hulladékot illegálisan elhelyezők szigorúbb büntetése, és a visszaváltási rendszer kialakítása. További információért kattintson.

Fontos kiemelni, hogy:
  • A hulladékgazdálkodási feladatok hatékonyabb ellátása és koordinálása új koncessziós modellben valósul meg, amelyben az állam által meghatározott feladatokat – a hulladék összegyűjtésétől egészen annak hasznosításra történő előkezeléséig – egy magánszereplő fogja elvégezni.
  • Az elfogadott szabályozás részletes eljárásrendet tartalmaz, amely az Alaptörvény rendelkezéseivel összhangban rögzíti, hogy az értékkel rendelkező hulladék tulajdonosa részére kompenzációt szükséges nyújtani a hulladék átadásakor.
  • A hulladék újratermelődésének megakadályozását szolgálja az illegális lerakás szigorú szankcionálása. Márciustól a jogsértőket a kormányhivatalok szervezetén belül létrejövő hulladékgazdálkodási hatóság - más szervekkel együtt - szigorúan büntetheti.
  • Az italcsomagolásra vonatkozóan az állam kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet a jövőben. Az üveg és műanyag palackok, valamint a fémdobozok vásárlása esetén betétdíjat kell majd fizetni, amely a kiürült csomagolás automatás vagy kézi visszaváltó helyeken történő visszaváltása esetén teljes mértékben visszajár.

Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár részletes tájékoztatóját az alábbi linken keresztül éri el:https://kormany.hu/hirek/klima-es-termeszetvedelmi-akcioterv-elfogadta-az-orszaggyules-a-hulladekgazdalkodast-megujito-torvenyt