Megjelent a NAV 2021-es ellenőrzési terve
2021. február 25., csütörtök

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) közzétette a 2021-es ellenőrzési tervét. Az ellenőrzés célja a jogkövető adózók segítése, a hibák javítása, a hiányosságok pótlásának támogatása. A szándékos adóelkerüléssel szemben továbbra is határozottan fellép a hatóság.

A NAV-ellenőrzések 2021-ben is leginkább a kockázatok súlya alapján történnek.

Az alábbi négy fő területen összpontosulnak a NAV-ellenőrzések 2021-ben:

  1. Jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek ellenőrzése

  1. A költségvetés bevételeire kockázatot jelentő adóalanyok célzott kockázatelemzésen alapuló ellenőrzése

A 2021. január 1-jén kiterjesztett kötelező online számlaadat-szolgáltatás és a korábbi értékhatár eltörlése jelentősen fokozza az adatelemzésekben rejlő lehetőségeket. A NAV hatékonyabban képes a számlázási láncok feltárására, a csalárd adózói magatartás okozta általános forgalmi adóban a költségvetési bevételek kiesésének megakadályozására. Kiemelt feladat a nemzetközi információ keretében érkező adatok hasznosítása az ellenőrzések során. A „Foglalkoztatotti riaszt” rendszer adataira támaszkodva a foglalkoztatással összefüggő csalárd adózói magatartás feltárása, valamint a gyors hatósági reagálás szintén kiemelt feladat.

  1. Kiemelt adózók ellenőrzése

A költségvetési bevételek biztosítása céljából a kiemelt- és legnagyobb adóteljesítményű adózók ellenőrzése, nemzetgazdasági súlyuknál fogva a NAV ellenőrzéseinek középpontjában áll. A határokon átnyúló ügyletek ellenőrzése a nemzetközi információcsere alapján fogadott adatok birtokában 2021 évben nagyobb hangsúlyt kap.

  1. Önkéntes jogkövetés támogatása

Az önkéntes jogkövetés támogatására azoknál az adózóknál, ahol az adóbevallások elemzésekor kis összegű adóeltérésekre derül fény, támogató eljárásokat, a nagyobb összegű adóeltéréseknél és a több területen is észlelhető anomáliákhoz köthető adózóknál jogkövetési vizsgálatokat végez a NAV. Azoknál az adózóknál, amelyek együttműködésének hiányában a támogató eljárás eredménytelen, adóellenőrzéseket végez a NAV.

A támogató eljárások mellett a desk audit elemzésekre kiemelt figyelmet kell fordítani, különösen a kiutalást vagy átvezetést kérő áfa bevallásokkal kapcsolatban. A feltárt anomáliákat azok kockázati súlyának megfelelően az adózóval rendeztetni kell a megfelelő kapcsolatfelvétellel, például tájékoztatólevél kiküldésével.

A teljes ellenőrzési tervet az alábbi oldalon keresztül érheti el: https://nav.gov.hu/nav/adotraffipax



» ABLAK BEZÁRÁSA «